Oskar Zwintscher

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oskar Zwintscher
zelfportret, 1895
zelfportret, 1895
Persoonsgegevens
Geboren Leipzig, 2 mei 1870
Overleden Dresden, 12 feb 1916
Nationaliteit Vlag van Duitsland Duitsland
Beroep(en) kunstschilder, academisch docent
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Oskar Zwintscher (Leipzig, 2 mei 1870 - Dresden, 12 februari 1916) was een Duits kunstschilder. Veel van zijn werk wordt geassocieerd met het symbolisme.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Zwintscher studeerde aan de Kunstacademie te Leipzig en vervolgens te Dresden, onder andere onder Leon Pohle en Ferdinand Pauwels. Dankzij een studiebeurs kon hij vervolgens aan de slag als vrijgevestigd kunstenaar. In 1895 en 1896 verbleef hij in München, waar hij in de Schackgalerie onder de indruk raakte van het werk van Ludwig Richter, Anselm Feuerbach (Iphgenie) en Arnold Böcklin (Panischer Schrecken). Hij exposeerde met de Münchener Sezession. In 1898 trad hij breder met zijn werken in de openbaarheid en exposeerde met een aantal seriewerken („Jahreszeiten“, „Das Gewitter“). Hij werd onderscheiden door chocolade- en cacaofabrikant Ludwig Stollwerck, voor wie hij ook reclame-illustraties maakte.

Zwintscher werkte in de traditie van Duitse renaissance-schilders als Hans Holbein de Jonge en Lucas Cranach de Oude. Hij wees het impressionisme af als te vluchtig en bepleitte vooral een afstandelijke, zorgvuldige en waarheidsgetrouwe weergave in de schilderkunst. Veel van zijn werk vertoont duidelijk verwantschap met het symbolisme.

In 1902 bezocht Zwintscher op uitnodiging van Rainer Maria Rilke de kunstenaarskolonie te Worpswede. In 1903 werd hij professor aan de Dresdner Kunstakademie. Hij was gehuwd maar homoseksueel, en stond bekend als een pedante man. Hij overleed in 1916, 45 jaar oud. Op zijn graf op het Loschwitzer Friedhof in Dresdnen prijkt een graffiguur van zijn vriend en kunstenaar Sascha Schneider.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Rolf Günther: Oskar Zwintscher, 1870–1916. Leben und Werk mit dem Werkverzeichnis der Gemälde. Edition Sandstein, Dresden 1999, ISBN 3-930382-29-6.
  • Birgit Nachtwey: Rainer Maria Rilke und der Maler Oskar Zwintscher in Worpswede. Eíne Dokumentation. Worpsweder Verlag, Worpswede 1999, ISBN 3-89299-190-1.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oskar Zwintscher van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.