Osogna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Osogna
Gemeente in Zwitserland Vlag van Zwitserland
Wapen van Osogna
Osogna
Osogna
Situering
Kanton Ticino
District Riviera
BFS/OFS/UST-code 5286
Soort gemeente Gemeente
Coördinaten 46° 19′ NB, 8° 59′ OL
Algemeen
Oppervlakte 18,97 km²
Inwoners (31-12-2013) 1.044
Hoogte 274 m
Overig
Postcode 6703
Detailkaart
Kaart van de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Zwitserland

Osogna is een gemeente en plaats in het Zwitserse kanton Ticino, en maakt deel uit van het district Riviera. Osogna telt 983 inwoners.

Aangrenzende gemeenten zijn Cresciano, Lodrino, Iragna en Biasca in de Ticino en Arvigo in de Graubünden.

Osogna.jpg

Geschiedenis[bewerken]

Osogna wordt het eerst genoemd in een akte van 1299. Romeinse graven werden gevonden in de buurt van de rivier Nala.

Een decreet van de burgerlijke gemeente van 1410 bepaalt dat, indien een gezin meer dan 10 geiten, moeten zij een tiende (een gezonde baby geit) te betalen. Ook interessant is het verslag van de burgerlijke gemeente van 3 Augustus 1448. Ze besloten de locatie van een gebouw voor een zagerij. De deelnemers waren alleen geroepen door hun voornaam (Jozef van Cornon of Jacob van Roncasc).

Osogna was de hoofdstad van het baljuwschap van 1573-1798 en is de belangrijkste stad in het district van Riviera sinds 1803. De De Landfogte vertegenwoordigde de kracht van de drie soevereine Kantons (Uri, Schwyz en Unterwalden) en beheerd rechtvaardigheid. De executies vond plaats in de "Giustizia" tussen Biasca en Osogna.

Landbouw was eeuwenlang de belangrijkste activiteit van de bevolking. De kastanjes waren belangrijk als voedsel tijdens de wintermaanden. Ook werd de wijnstok geteeld in de zonnigste plaatsen[1].

In de vallei van Osogna waren er veel wilde dieren. De laatste beer was gedood door Francesco Antonio Mattei in 1837. [2] Tussen 1808 en 1837 werden gedood in Osogna 15 beren. De Kanton betaalde een beloning van 50 pond van Milaan voor elke beer doodde (Man had het recht poot te presenteren als bewijs).

Het dorp was een kruispunt op de Gotthard-route. Sommige kroegen waren verantwoordelijk voor de passagiers en de paarden, die bleef tijdens de nacht. De Ticino rivier overstroomde vaak velden en weiden. Zelfs vandaag de dag kan het gebeuren dat sommige delen zijn overstroomd, ondanks de dammen.

De granieten industrie is toegenomen met de opening van de Gotthardbahn. In 1899, ongeveer 1500 mannen werkten in de steengroeven van Osogna. Op dat moment winning was een van de belangrijkste industrieën in Ticino. Deze industrie is erg afhankelijk van de bouwactiviteit. In 1908 was de productie gedaald met de helft. De concurrentie van gewapend beton was erg sterk. De arbeiders kwamen uit Italië. Silicose was een veel voorkomende ziekte bij de vrijmetselaars. Staking voor betere lonen en werkomstandigheden waren heel gewoon. De laatste steengroeve werd gesloten in de jaren zestig. Vandaag de dag steengroeven zijn nog steeds actief zijn in Cresciano.

De opening van de Gotthardbahn toegelaten meer mensen te werken in de spoorwegbouw, om in de werkplaatsen van Biasca en Bellinzona of op het station en in de treinen. Na de Eerste Wereldoorlog de school van Osogna werd bekend in Zwitserland, omdat de onderwijzeres Giovannina Mattei Alberti was een van de eersten die de toegepaste Montessori-methode. De emigratie naar de Verenigde Staten en Latijns-Amerika in de negentiende eeuw en het begin van de Tweede Wereldoorlog hoog.

Geografie[bewerken]

Osogna gelegen 15 km ten noorden van Bellinzona en 5 km ten zuiden van Biasca, op de linkeroever van de rivier Ticino. De hoogste toppen van de Torrone d'Orza (2952 m). De rotsen van de regio zijn meestal van gneis en graniet. De vegetatie bestaat uit loofbomen (beuk, kastanje), tot 900 m boven-en naaldhout (grenen, lariks). De rivier Nala verdeelt het dorp in twee delen. De rivier Boggera markeert de grens met Cresciano.

Burgerlijke gemeente[bewerken]

De burgers van Osogna behoren tot deze gemeenschap die teruggaat naar de vicina van de Middeleeuwen

De burgerlijke gemeente is ouder dan de politieke gemeente. De burgers van Osogna behoren tot deze gemeenschap die teruggaat naar de Vicina van de Middeleeuwen. De hele berg en weilanden die behoren tot de burgerlijke gemeente. Het vruchtgebruik van de weiden in de zomer was verdeeld onder de burgerlijke familie (Boggia van Casnedo voor de familie Pellanda, Boggia van Orz voor de familie Jemetti, Boggia van Otri voor de familie Mattei). Dit is een typische agrarische activiteit voor de alpiene regio's (statisch transhumance: de runderen grazen op de eerste weiden en later naar de hoogste weiden) In 1950 werd verlaten.

De oude burgerlijke families uit Osogna zijn:

  • Guidi, Jemetti, Malaguerra, Mattei, Negrini, Pellanda.

Parochie[bewerken]

De parochiekerk[2] werd gebouwd in 1498[3]. Er zijn ook twee andere kerken: de kerk van Santa Maria[4] gebouwd in de Middeleeuwen op de plaats van een oud kasteel (met een gotische icoon van Ivo Striegel) en de kerk van Santa Pietà (1729) [5].

Bibliografie[bewerken]

  • Diego Malaguerra, Associazioni padronali e sindacati operai nell'industria del granito ticinese, Pedrazzini, 1958.
  • Giorgio Cheda, L'emigrazione ticinese in California, Armando Dadò, Locarno 1981.
  • Vittorio F. Raschèr (a cura di), Materiali e documenti ticinesi, Serie II (Riviera), Casagrande, Bellinzona 1993.
  • Harold Baumann, Hundert Jahre Montessori-Pädagogik 1907-2007 Eine Chronik der Montessori-Pädagogik in der Schweiz, Haupt, Bern, Stuttgart, Wien 2007.

Externe links[bewerken]