Oude Postkantoor (Breda)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Oude Postkantoor

Het Oude Postkantoor is een beeldbepalend monumentaal pand in het centrum van Breda gelegen bij de haven, naast het Kasteel van Breda en het Spanjaardsgat. Het Oude Postkantoor staat op de hoek van de Haven en de Vismarktstraat tegenover de vishal.

Geschiedenis[bewerken]

Vroeger stond op deze plaats het waaggebouw met ervoor een havenkraan bij de haven. Met een havenkraan werd vanaf 1397 de lading op de kade gezet. Het middeleeuwse waaggebouw werd gesloopt in 1880 voor de bouw het Oude Postkantoor. Voor het gebouw werd vooral vis verhandeld.

In 1880-1881 werd het Post- en Telegraafkantoor met een directeurswoning gevestigd. Het is een neorenaissancistisch gebouw, met een toren met spits. Het is ontworpen door rijksbouwmeester C.H. Peters. Het gebouw heeft dienstgedaan als rijkspostkantoor van 1881 tot 1938.

In de periode daarna was de rijksbelastingdienst er gevestigd. In 1952 werd het uitgebreid in Delftse-Schoolstijl door rijksarchitect Ir. H. De Lussanet de la Sabloniere. In 1980 werd het verbouwd en gerestaureerd voor de Arbeidsinspectie en werd de roodkleurige gevel wit geschilderd. Vanaf 1997 was financieel adviesbureau Spaar Select erin gevestigd. Vanaf 2008 zijn er een restaurant, eetcafé, café, eet- en dansgelegenheid en een club gevestigd.

Afbeeldingen[bewerken]