Oude remise (Bad Nieuweschans)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Oude Remise (Bad Nieuweschans))
Ga naar: navigatie, zoeken
De oude remise in 2008

De oude remise is een voormalige locomotiefloods van de Staatsspoorwegen in Bad Nieuweschans in de Nederlandse provincie Groningen.

De loods is gelegen in Oudezijl bij het station Bad Nieuweschans aan de spoorlijn Groningen - Leer. Deze polygonale locomotiefloods bood bij gereedkoming in 1877 plaats aan acht locomotieven en werd later uitgebreid voor twaalf.[1] De dragende constructie is van gietijzer. In 1935 werd de loods buiten gebruik gesteld. Van 1948 tot 1980 diende het pand als busgarage van het streekvervoerbedrijf GADO. Van 1984 tot 1998 werd het grootste deel van de loods gebruikt als graanopslagplaats door de Noordelijke Graanhandel. In 1996 werd het gebouw opgenomen in een reeks van industriële monumenten in de provincie Groningen.

In 1999 werd de toenmalige gemeente Reiderland eigenaar van de locomotiefloods. Drie jaar later kwam de loods in het bezit van de Stichting DBF, die het gebouw restaureerde en een culturele bestemming gaf. In april 2004 werd het pand officieel in gebruik genomen. In het gebouw, een rijksmonument[2], zijn onder meer het grand café en culturele pleisterplaats De Oude Remise, de Stichting Bruisend Bad Nieuweschans, een toeristisch en archeologisch informatiepunt (AIP) en het Noppenstenenmuseum Bricks Art gevestigd.