Oude begraafplaats van Naarden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oude begraafplaats van Naarden
Ingang
Plaats Bussum
Gesticht in 1830
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  527225
Diversen
Eigenaar  Gooise Meren
Toegankelijkheid  Ja
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De oude begraafplaats van Naarden is een algemene begraafplaats uit 1830, gelegen aan de Amersfoortsestraatweg in toentertijd gemeente Bussum, maar was bestemd om de doden te begraven van de nabij gelegen gemeente Naarden en is als geheel een rijksmonument.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Bij Koninklijk Besluit van 1825 was het verboden om overledenen nog langer te begraven binnen de bebouwde kom van een gemeente, of in kerken. De Oude Begraafplaats van Naarden werd daarom geopend in 1830. Deze locatie van de begraafplaats lag net voldoende uit het schootsveld van de vesting Naarden.

Aangezien Bussum toen als jonge gemeente geen eigen begraafplaats had werden ook inwoners uit Bussum en omgeving hier begraven.

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

In het ontwerp van de begraafplaats is het vorm van een Latijns kruis te herkennen. De begraafplaats is rechthoekig van vorm, met formele strakke gangpaden. De oudste graven bevinden zich vooraan links van de hoofdlaan. De begraafplaats is later linksachter uitgebreid, naast het karakteristieke Baarhuisje, dat aan het einde van de hoofdlaan staat. Het beschikbare terrein werd verdeeld in twee grafvelden, een voor de hervormde gemeenschap en één voor de katholieken. Later was in 1847 naast de algemene begraafplaats aan de Amersfoortsestraatweg op de zogenaamde Tollenkamp, een eigen begraafplaats voor de Naardense rooms-katholieken tot stand gekomen. In de rechterhoek achteraan van de begraafplaats, met aparte toegangshek, ligt de Joodse begraafplaats, eveneens aangelegd in 1830.

Oude begraafplaats Naarden, hoofdlaan

Grafmonumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Op de begraafplaats zijn grafmonumenten te vinden uit verschillende stijlperioden. Meest in het oog springend is de neogotische grafkapel uit 1865, boven de grafkelder van de familie Dudok van Heel. Een aantal van deze graven met daarbij horende hekwerken zijn aangemerkt als een rijksmonument.

Huidige status[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat in de loop van de tijd de begraafplaats vol was, werd er in Naarden en Bussum een nieuwe algemene begraafplaats opgericht om de overledenen te kunnen begraven. In 2000 is de Stichting tot beboud van de Oude Begraafplaats Naarden[1] opgericht om verder verval van de begraafplaats met zijn historische grafmonumenten te voorkomen. Op beperkte schaal is het door het aflopen van grafrechten, weer mogelijk om begraven te worden op deze plek.

Bekende begraven Inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Een enkele bekende inwoner heeft hier zijn laatste rustplaats. Waaronder :

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]