Oude stedelijke begraafplaats

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oorlogsmonument en Franse graven
Grafkapel

De oude stedelijke begraafplaats is een begraafplaats in het centrum van de Belgische stad Roeselare. Kenmerkend zijn de rechtlijnige dreven en wegen. Als gevolg van de rijke beplanting krijgt de oude stedelijke begraafplaats ook vaak de benaming park. Eén van de dreven is genoemd naar de Franse soldaat Ferdinand le Hétet die als held sneuvelde op 19 oktober 1914.

Op deze begraafplaats kan men allerlei graven aantreffen. Zo zijn er naast de burgerlijke graven ook de militaire begraafplaatsen waar de gesneuvelde burgers en militairen uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog werden begraven. Daarnaast zijn er ook grafzerken van priesters en grafgroepen van kloosterordes terug te vinden. Bovendien zijn er ook talloze grafkapellen van Nieuwmarkters.

Geschiedenis[bewerken]

De Oostenrijkse keizer Jozef II vaardigde in 1784 een decreet uit dat het begraven in kerken voortaan verbood. Later zou keizer Napoleon I het decreet uitbreiden. Ook rond de kerk was begraven niet langer toegestaan. Begin negentiende eeuw kocht het stadsbestuur van Roeselare grond in de Groenestraat om er een begraafplaats aan te leggen. Uiteindelijk zou de begraafplaats decennia later uitbreiden richting de Blekerijstraat.

Bekende personen[bewerken]

Graf van Albrecht Rodenbach