Overdiepse Polder

De Overdiepse Polder is een langgerekte polder die zich tussen de Bergsche Maas en het Oude Maasje bevindt in het rivierkleigebied. Ze behoort tot de gemeente Waalwijk en de gemeente Geertruidenberg en heeft de vorm van een langgerekt schiereiland. De polder heeft een oppervlakte van 550 ha, plus buitendijks 180 ha uiterwaard.
Enkele bruggen verbinden het gebied met de zuidelijk gelegen Langstraat en een veerpont vormt de verbinding met de plaatsen Dussen en Meeuwen in het Land van Heusden en Altena. Begin eenentwintigste eeuw waren er 17 boerenbedrijven gevestigd die zich voornamelijk met melkveehouderij bezighielden.
Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]
De Overdiepse Polder in de huidige vorm ontstond in 1904, toen de Bergsche Maas gereedkwam. In 1421 werd het overstroomd door de Sint-Elisabethsvloed en was daarna een uitloper van de Biesbosch. Geleidelijk werd er land teruggewonnen waardoor het gebied als De Aanwas bekendstond. Het behoorde tot het Land van Altena en werd voornamelijk als hooiland gebruikt. Na het graven van de Bergsche Maas werd de polder beter ontwaterd en kon al weide- en akkerbouwgebied worden benut. Ook kwam de polder toen bij de Langstraatgemeenten die later tot de fusiegemeente Waalwijk werden samengevoegd. Het typische en historische slagenlandschap verdween ten gevolge van de ruilverkaveling van 1948. In het begin van de jaren 70 van de 20e eeuw vond een tweede ruilverkaveling plaats.
Waterberging[bewerken | brontekst bewerken]
In 2000 kwam, in het kader van de PKB Ruimte voor de rivier, het plan op tafel om de polder bij hoge rivierwaterstand te benutten als waterberging teneinde andere gebieden te behoeden voor overstromingen. Het plan bood negen boeren de mogelijkheid om hun boerderij te verplaatsen naar terpen aan de zuidrand van de polder. Acht anderen toonden zich bereid hun bedrijf vrijwillig te beëindigen of elders voort te zetten.
De werkzaamheden vonden plaats tussen 2010 en 2015.