Overleg:Afghaanse Oorlog (1979-1989)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Coca-cola en Lee-Enfields[brontekst bewerken]

Ik heb dit artikel uitgebreid met 320 byte, maar Richardwiki en dan Magere Hein verwijderen de verbeteringen. De bron is de TV documentaire "Afghanistan 1979, the war that changed the world", waarin interviews met de bevelvoerende generaal van het Sovjetleger en met de toenmalige verantwoordelijke van de CIA en met Michael Gorbatchov, laatste president van de Sovjet-Unie. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.197.220.38 (overleg · bijdragen)

Zo werkt het niet, een of meerdere feiten toevoegen o.v.v. van een titel, of boek, m.a.w. lees/kijk het maar na. Zie ook Wikipedia:Verifieerbaarheid, Wikipedia:Neutraal standpunt, met name: Wikipedia:Bronvermelding. Daarnaast is de kans groot dat als je op basis van uitspraken van personen via een documentaire origineel onderzoek pleegt. Dergelijke feiten zullen uit een secundaire bron afkomstig moeten zijn. (WP:GOO) Rode raaf (overleg) 7 sep 2017 08:49 (CEST)[reageer]
Misschien helpt het, een beetje. Die tv-documentaire Afghanistan 1979, the war that changed the world staat op youtube en vanaf 17:14m vertelt generaal Valery Vostrotin (ik vermoed dat zijn namen in het Nederlands anders gespeld worden) dat colaverhaal. Nu vind ik dat colaverhaal maar een onbelangrijk detail, maar ik accepteer die documentaire wel als bron. Nu nog een bron voor die Britse Lee-Enfields. Magere Hein (overleg) 7 sep 2017 09:04 (CEST)[reageer]
Los van een onbelangrijk detail, vind ik het persoonlijk zelfs irrelevant en mogelijk een pov, zonder wetenschappelijke onderbouwing. Als de cola passage perse opgenomen moet, lijkt me in dat geval dat het wel zo handig is, om die link toe te voegen als "bron", er minstens een tijdindicatie bij te vermelden (als alternatief voor een bladzijdenummer) zodat men geen uur kwijt is om te verifiëren, het merknaam buiten beschouwing te laten, vermelding "cola" lijkt me voldoende. Rode raaf (overleg) 7 sep 2017 09:16 (CEST)[reageer]
De Lee-Enfield geweren en het miljard dollar en de CIA politiek komt uit dezelfde documentaire bij monde van de toenmalige CIA verantwoordelijke voor Afghanistan. Trouwens op veel foto's van Moedjahedien is hun Lee-Enfield te zien. De CIA kocht een grote partij Lee-Enfield op, zodat het zou lijken alsof het geweren uit de Britse tijd waren.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.197.220.38 (overleg · bijdragen) 8 sep 2017 08:29‎ PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Koude Oorlognarratief[brontekst bewerken]

Waarom hebben we het voortdurend over een inval door de Russen? Er is een jaar voor hun officiële aankomst een verdrag getekend met de Afghaanse overheid waarin zij beiden hiervoor hebben getekend en de specificaties daarin uitgewerkt (aantal helikopters, etc.). Ik ben het absoluut niet eens met de gebeurtenis zoals het heeft plaatsgevonden, maar het was geen inval. Politieke termen hebben hier geen plek.

Daarnaast zie ik vrijwel alleen referenties naar het omstreden boek the Black Book of Communism, om de Sovjet-aanwezigheid te beschrijven. Het is heel goed dat dit boek wordt genoemd, maar als alleen dit Sovjet-kritische boek wordt gebruikt om de Sovjet-aanwezigheid te beschrijven, dan eindigen we per definitie met een eenzijdig en onbetrouwbaar stuk. Niet alleen is er geen diversiteit aan bronnen, het aantal bronnen is bedroevend. Daarnaast, m.b.t. diversiteit, is er ook geen enkele referentie naar een Afghaanse bron. Vertalen zou tegenwoordig niet zo moeilijk moeten zijn.

Al met al moet er heel wat werk op deze Nederlandstalige pagina's van Afghanistan worden verzet, vooral door mensen die de geschiedenis niet interpreteren volgens een achterhaalde Koude Oorlogsnarratief.

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 80.112.159.21 (overleg · bijdragen) 18 apr 2021 23:10 (CET)[reageer]