Overleg:Cancelcultuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg:Afrekencultuur)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Afrekencultuur of Cancel culture[brontekst bewerken]

Dit artikel werd op 24 juli door SpamHunters aangemaakt onder de naam 'Afrekencultuur'. Nog diezelfde dag wijzigde Marrakech dit in 'Cancel culture', onder het motief 'veel gangbaarder'. Zojuist wijzigde Wester het weer naar 'Afrekencultuur'. Wat willen we? Graag overleg voordat we een (verdere) bewerkingsoorlog krijgen. Groet, Apdency (overleg) 15 sep 2020 17:35 (CEST)

Cancel culture is veel en veel gangbaarder. Dat lijkt me een doorslaggevend argument. Marrakech (overleg) 15 sep 2020 18:12 (CEST)
Lijkt me ook. De woorden "Afrekencultuur (ook gekend onder de Engelstalige term cancel culture)" komen op mij dan ook tamelijk vreemd over, ik dacht eerder dat het andersom was. Is de Nederlandse term in België gangbaarder? Apdency (overleg) 15 sep 2020 18:25 (CEST)
De titel 'Afrekencultuur' is wat mij betreft zelfs geheel onjuist. De Dikke Van Dale definieert een afrekencultuur als een "cultuur waarin verantwoordelijken afgerekend worden op hun prestaties", en het ANW heeft vrijwel dezelfde definitie: "cultuur waarin personen, instellingen of organisaties die een bepaalde verantwoordelijkheid dragen, worden afgerekend op hun prestaties". Een heel ander fenomeen dus dan dat wat in ons lemma beschreven wordt, zoals ook blijkt uit dit recente NRC-artikel, waarin de afrekencultuur in de politiek wordt geschetst.
'Cancel culture' zou op zich wel een goede titel zijn, ware het niet dat ik onlangs toevallig ontdekte dat de Dikke Van Dale afgelopen juli het vernederlandste woord cancelcultuur heeft opgenomen, met de betekenis: "cultuur waarin het gewoon is om (via de sociale media) op te roepen tot uitsluiting van of een boycot tegen een (bekende) persoon of een organisatie die volgens anderen, m.n. gezaghebbende opiniemakers, iets verkeerds heeft gedaan of gezegd". Kortom, precies waar dit lemma over gaat. Ik stond dan ook op het punt om de titel van deze pagina in 'Cancelcultuur' te veranderen, maar nu ik zie dat er enig gedoe rond de titel is leg ik deze beoogde titelwijziging eerst maar even hier voor. — Matroos Vos (overleg) 15 sep 2020 23:20 (CEST)
Van Dale lijkt daarmee een voorschot op de toekomst te nemen, want buitenlandse termen worden na verloop van tijd wel vaker met een kleine aanpassing in het Nederlandse taaleigen ingebed. Maar als ik Google kan vertrouwen, is cancel culture op dit moment nog altijd veel gangbaarder in de media dan cancelcultuur. Enfin, ik zal je niet de moeder gaan cancelen als je Van Dale besluit te volgen. Beide varianten verdienen per slot van rekening ruim de voorkeur boven afrekencultuur. Marrakech (overleg) 16 sep 2020 09:51 (CEST)
Als gangbaarheid het enige criterium zou moeten zijn, dan verdient cancel culture inderdaad de voorkeur. Niet dat cancelcultuur buiten het woordenboek niet gebruikt wordt; zie bijvoorbeeld de Volkskrant. Apdency (overleg) 16 sep 2020 10:59 (CEST)
Het woord cancelcultuur is volgens de eerbiedwaardige mijnheer Van Dale in elk geval gangbaar genoeg om de Dikke op te nemen. En ook de online betaaleditie van het Van Dale Groot woordenboek Engels-Nederlands vertaalt cancel culture met het Nederlandse woord "cancelcultuur", met de toevoeging: "cultuur waarin het gewoon is een (bekende) persoon of organisatie na een controversiële uitlating of een (vermeende) misstap (via de sociale media) aan te vallen en te boycotten". Dan lijkt me dat een Nederlandstalige encyclopedie ook voor de Nederlandse term zou moeten kiezen, uiteraard wel met de vermelding – reeds in de eerste zin – dat de oorspronkelijke Engelse term cancel culture ook nog vaak gebruikt wordt in Nederlandstalige teksten. — Matroos Vos (overleg) 16 sep 2020 12:45 (CEST)
Prima! Overigens wordt in de Van Dale-definitie volgens mij ten onrechte onderscheid gemaakt tussen de 'oproepers' en de 'anderen'. Degenen die oproepen tot cancelen zijn juist zelf vaak al van mening dat iemand iets verkeerd heeft gedaan of gezegd. Daar hebben zij geen gezaghebbende opiniemakers voor nodig. Marrakech (overleg) 16 sep 2020 13:02 (CEST)
Voilà! Dank voor jullie input/inbreng. Apdency (overleg) 16 sep 2020 13:30 (CEST)
Goeie actie! Laurier (overleg) 16 sep 2020 14:35 (CEST)