Overleg:Baron (titel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hoe zit dat in België? Je kan toch ook benoemd worden tot baron (bv. filmregisseur Stijn Coninkx die de titel baron heeft gekregen). Ik dacht dat hij zijn titel niet overerfbaar is. ~:o)

Aanvullingen gewenst[bewerken]

Er zijn verschillende zaken die niet kloppen:

  1. in België bestaat inderdaad ook de verlening van de titel voor een persoon alleen (zonder erfelijke overgang);
  2. er zijn ook families waarbij de titel tussen twee delen van de geslachtsnaam komt te staan, bijvoorbeeld: François Marinus van Panthaleon baron van Eck;
  3. er bestaan in Nederland ook geslachten waarbij de titel van graaf overgaat bij eerstgeboorte terwijl de andere leden de titel van baron(es) voeren, zoals bijvoorbeeld Van Hogendorp (geslacht);
  4. de passage over de Duitse titel lijkt me verwarrend/onjuist;
  5. "Overerving op allen komt voor bij alle oude adellijke families in Nederland, de zogenaamde pre-napoleontische adel" - dit is onjuist: leden van het geslacht Van Holthe dragen bijvoorbeeld niet de baronnentitel ook al zat een lid in 1554 al in de Veluwse ridderschap.

Paul Brussel (overleg) 16 jul 2014 10:42 (CEST)

Hallo Paul Brussel, goed dat je dit alles signaleert maar je kunt ook gewoon proberen het zelf aan te passen. Daar is dit nl. Wikipedia voor. De Wikischim (overleg) 16 jul 2014 17:21 (CEST)
Aanpassingen in de hoofdnaamruimte doe ik in principe niet meer, zoals bekend. Dus: of iemand anders voelt zich geroepen of het blijft alles gewoon maar staan, met deze opmerkingen op de OP. Paul Brussel (overleg) 16 jul 2014 18:40 (CEST)

Geschiedenis[bewerken]

Wat ik nogal mis in dit artikel is de geschiedenis. Dit artikel gaat alleen over (relatief) moderne tijden, maar de oorsprong, en de middeleeuwen, dat is eigenlijk waar het om gaat. Glatisant (overleg) 12 mei 2016 01:33 (CEST)