Overleg:Benito Mussolini

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

mythe" liet treinen op tijd rijden"[bewerken]

Dennis Mack Smith: Mussolini: a biography , New York 1983 ontzenuwt deze mythe (p 118). Hansmuller 20 mrt 2006 12:59 (CET)

economisch beleid redelijk succesvol?[bewerken]

Het artikel zegt nu: "Mussolini trachtte met projecten de economische malaise in het land te bestrijden. Hij was hierin redelijk succesvol. " Mack Smith (genoemd werk) en John Witham: Fascist Italy, Manchester 1995, bestrijden deze visie. M. voerde juist desastreus beleid door hoge wisselkoers voor de lire te houden ("quota novanta"), instelling van uiterst bureaucratische corporaties, strijd voor het koren, oorlogen enz. Hansmuller 20 mrt 2006 13:04 (CET)

"weed"?[bewerken]

Er staat in de tekst: "Onder invloed van de weed die Italië van 1915 leverde, werd Mussolini een nationalist, maar bleef ook socialist." Wat is weed? Wiet? Het zal toch niet zo zijn dat door een jointje Mussolini fascist werd? JosN 8 apr 2006 18:38 (CEST)

Lijkt mij ook onzin. Net zoals "Hij schopte Hitler. Is vandalisme van [1]. Staat er inmiddels al drie weken. Gelukkig is Mussolini al dood, maar we moeten duidelijk toch oppassen voor incidenten á la Seigenthaler. Mixcoatl 10 apr 2006 16:01 (CEST)

Sterfdatum[bewerken]

"Op 29 april 1945 voegde zijn vriendin Clara Petacci - zijn maitresse sinds 1936- zich bij hem. Enige uren later werden zij vermoord". Ik neem aan dat dit de 28e april moet zijn.

Reputatie[bewerken]

De paragraaf over 's mans reputatie is erg ongebalanceerd, er wordt alleen maar geschreven over personen die hem nog altijd hoogachten, wat toch echt niet de enige en (zeker in de geschiedswetenschappelijke wereld) heersende opvatting over Mussolini is. Mixcoatl 1 dec 2007 21:19 (CET)

Wat er wel waar van is dat er een obscuur, echter zeker niet onweldenkend, groepje is dat absoluut geen slechts kan ontdekken, of eraan heeft beleefd en zelfs verheerlijkt, wat Benito Mussolini voot Italie heeft betekend. In Predappio, zijn geboorte plaats is zelfs een soort bedevaartsoord met souvenirwinkeljes gewijd aan de dictator. In de souvenirwinkeltjes zijn vele artikelen te koop met Keltische symboliek erop (Fascistische symboliek is vaak afgekeken geweest van de Keltische cultuur), vaak maar net op de rand van het toelaatbare en onder de toonbank door wordt wel degelijk verboden fascistische symbolen verkocht.84.31.31.254 10 feb 2008 04:27 (CET)

Verwijderingsnominatie Afbeelding:Benito Mussolini PD-IT.JPG[bewerken]

Eén of meerdere afbeeldingen die gebruikt worden op deze pagina of overlegpagina, zijn genomineerd voor verwijdering. Het gaat om Afbeelding:Benito Mussolini PD-IT.JPG, zie Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20080729. --E85Bot 30 jul 2008 03:07 (CEST)

Tegenstrijdigheden en poltieke koerswijzigingen Mussolini[bewerken]

Dit artikel vraagt gewoon om een verdere uitwerking van het vroege politieke verleden van Mussolini. Vooral een nadere uitwerking van zijn anti-militarisme naar militarisme, zijn breuk met het marxisme en zijn verhouding tot geweldadige vleugels van het marxisme. De opmerking "Steeds meer begon Mussolini te verlangen naar de revolutie. Hij keerde zich echter wel af van een marxistische revolutie en hij streefde naar een niet-marxistische, socialistische en nationalistische revolutie." is te vaag, roept verwarring op en vraagt om nadere uitleg. Er moeten brieven zijn van die periode van de hand van mede marxisten en anderen alsmede artikelen van de hand van Mussolini zelf waarin hij eea toelicht. Zowieso is er behoefte aan vertalingen van zijn artikelen zodat we meer inzicht krijgen in zijn denken. Mijn Italiaans is namelijk niet zo best. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.168.243.40 (overleg · bijdragen)

Poolse vernietigingskampen[bewerken]

Deze uitdrukking wordt in Polen met afschuw verworpen. Gesuggereerd wordt hiermee namelijk dat het de Polen zouden zijn die deze vernietigingskampen beheerden. Niets is minder waar. Het waren de Duitse bezetters die deze kampen op Pools grondgebied hadden opgericht. Beter is het daarom om te spreken van "de vernietigingskampen in Polen". – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Lignomontanus (overleg · bijdragen) 29 jul 2013 10:17‎ - PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.