Overleg:Blaise Pascal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Rekenmachine[bewerken]

hij bouwde de eerste mechanische rekenmachine (optelling en aftrekking) (1642).

als ik mij niet vergis kon deze machine alleen optellen

in 1666 maakte samuel morland een rekenmachine die ook kon aftrekken
Op 12 oktober 2004 om 18:15 uur werd deze bijdrage toegevoegd door 62.131.108.176.

Metafysiche ervaring[bewerken]

'Het genadejaar 1654, maandag 23 november - vanaf ongeveer half elf 's avonds tot ongeveer half één 's nachts. - Vuur. God van Abraham, God van Isaak, God van Jakob. Niet de God van filosofen en geleerden. Zekerheid. Zekerheid. Gevoel. Vreugde. Vrede. God van 'Jezus Christus'.

Een weerslag van de spirituele ervaring van Blaise Pascal. Hij heeft dit genoteerd op een vel papier en in de zoom van zijn kleed genaaid. En telkens hij van kleed veranderde, verstak hij ook dit perkament. Pas na zijn dood heeft men het deze getuigenis gevonden. Blaise had er met niemand over gepraat. Misschien wel omdat zo'n metafysische ervaringen zo persoonlijk zijn, dat men er beter niet met anderen over spreekt ? jdv 14 mrt 2005 21:37 (CET)

Ik heb dit item in het artikel gezet, vermits hier blijkbaar niemand een bezwaar had

jdv 17 mei 2005 03:47 (CEST)

Rekenmachine 2[bewerken]

Voor zover ik gelezen heb was Pascal één van de eersten die de rekenmachine uitvond; maar T. Schikard was eerder. Pascal is namelijk in 1642 begonnen met het bouwen van de rekenmachine, terwijl Schikard in het eerste kwartaal van 1642 zijn rekenmachine al voltooide.

Samenvoeging[bewerken]

Ik heb de tekst over Pascal die op de pagina "binomiaalcoefficient" gezet was, ingepast in dit artikel. Het lijkt me echter goed om de genoemde "feiten" nog een te verifieren. Had P. bv. 2 of 4 zussen? Was pa P. wel rechter? Was pa P. in Rouen wel belastinginspecteur?Nijdam 4 mrt 2005 22:41 (CET)

Die, door een anonieme gebruiker geplaatste, tekst komt kennelijk hiervandaan, en aangezien dit een scholierenwerkstuk is kan ik me voorstellen dat ook het origineel van die tekst weer ergens vandaan komt waar men wellicht niet zo blij is met overname in Wikipedia. Kijk dus maar even wat je ermee doet. Groet, Sixtus 4 mrt 2005 22:50 (CET)

Pascal als negenjarig genie.[bewerken]

Over Pascal gaat het volgende mooie verhaal. Toen hij 9 jaar oud was en in een klas op school zat, kregen de leerlingen van de meester de opdracht om alle getallen van 1 t/m 100 bij elkaar op te tellen. Waarschijnlijk zocht hij voor zichzelf een moment van rust. De slimme Pascal dacht na over dit probleem, zag alle getallen voor zich en kwam tot de conclusie dat het eerste en het laatste getal bij elkaar de waarde 101 opleverden. De getallen daarnaast, 2 en 99 waren bij elkaar ook 101 zo ging hij door tot de laatste combinatie namelijk 50 en 51. De totale som van alle getallen van 1 tot 100 is dus ook 50*101. Kort na het begin van de rekenperiode in de klas gaf Pascal, tot ongenoegen van de meester, het antwoord al: "Meester het is bij elkaar 5050".

Ik ken dit verhaal ook, maar dan met Gauss in de hoofdrol. Errabee 13 dec 2005 16:20 (CET)

De benodigde kracht voor de Maagdenburger halve bollen[bewerken]

In de tekst over de Maagdenburger halve bollen stond dat er 30 pk nodig was om ze uit elkaar te trekken. Dat kan natuurlijk nooit; pk is een eenheid voor vermogen, en het gaat hier om een kracht! In de literatuur vond ik dat de halve bollen van Otto van Guericke een diameter hadden van 35,5 cm (http://chem.ch.huji.ac.il/~eugeniik/history/guericke.html). Dan is de doorsnede A = 1/4 pi D^2 = 0,099 m2. De vraag is hoe goed het vacuum was dat Quericke kon bereiken. Maar stel even dat dat perfect was, dus p = 100000 Pa. Dan is de kracht om ze uit elkaar te trekken F = p.A = 10^5 x 0,099 = 9898 N, dus ongeveer 10.000 N. Dat heb ik er maar van gemaakt. Ik dacht er nog even over om erachter te zetten "= 1000 kg kracht" maar dat is toch iets wat we moeten vermijden denk ik omdat kg een eenheid voor massa is. Overigens had Quericke zich de inzet van 8 van de 16 paarden kunnen besparen als hij een van de halve bollen aan een stevige boom had vastgemaakt. De reactiekracht die de boom dan uitoefent was gelijk geweest aan de kracht van de andere 8 paarden... Eric Zwijnenberg, oud-leraar natuurkunde Eric Zwb - 19 aug 2006 08:46 (Graag ondertekenen met 4 tildes aub - Phidias 19 aug 2006 11:55 (CEST))

Mogelijke andere onderwerpen[bewerken]

Dit stukje staat nota bene al sinds het begin van het lemma in de tekst! Toch maar hierheen verplaatst:

"Ander wetenschappelijk werk van Pascal, fysieke gesteldheid, Jacqueline Pascal, vriendschappen en invloeden, geestelijke ontwikkeling, tijdsbeeld, het jansenisme, Port Royal, de jezuïeten, de Lettres Provinciales, de Essays, de Pensées." Sint Aldegonde 1 aug 2007 11:38 (CEST)

Niet objectief[bewerken]

Ik vind dit artikel niet objectief. Blaise Pascal wordt met veel bijvoeglijke naamwoorden omschreven als een soort goddelijke genie, terwijl ik dat bij hedendaagse geleerden niet zie. Ik vind dat je kan schrijven dat het werk van iemand goed ontvangen is, maar je kan niet schrijven dat iemand goed en geweldig of "buitengewoon begaafd" is. Dat is namelijk een mening. Het lijkt erop dat een christen deze tekst geschreven heeft. --Lucid (overleg) 17 aug 2011 06:57 (CEST)

Bij nader inzien. De rest van het artikel valt wel mee.--Lucid (overleg) 17 aug 2011 07:03 (CEST)

copyviolation[bewerken]

Deze bewerkingen van 31/12/2013 zijn voor een groot deel een copyviolation van http://www.worldexplorer.be/blaise_pascal.htm en http://www.robertzuidam.com/feu.htm en http://timerime.com/es/evento/1590315/Blaise+Pascal+Lettres+provinciales+tegen+de+jezueten/ – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 81.165.103.110 (overleg · bijdragen) 31 dec 2013 20:01‎ (CET)

Inderdaad. De zin "Voor Pascal is de mens een mysterie, waarin het denken wel inzicht kan geven, maar dat nooit geheel in begrippen te vatten is" is van Zuidam. "Het geweldige succes van Les Provinciales is niet alleen te verklaren door de intrinsieke waarde van het behandelde probleem of de stilistische kwaliteiten van deze satire..." is van Worldexplorer. In zijn geheel ongedaan maken stel ik voor, anders wordt het eindeloos puzzelen waar nu wat vandaan komt. W.D. Sparling (overleg) 31 dec 2013 20:13 (CET)
Enkele zinnen kwamen inderdaad uit Encarta. Ik heb de tekst nog verder grondig aangepast en dan beoordeelt u het maar. Ik denk dat de geciteerde websites websites zijn die copies zijn van andere bronnen. mvg Tom (overleg) 1 jan 2014 09:31 (CET)
Ik zie nu dat je een ervaren gebruiker bent en ik heb ook geen zin om de detective te spelen. Maar juist iemand met zoveel Wikischrijfervaring had toch beter moeten weten. Het geeft maar werk en daar heb ik al zat van. Ik vertrouw er op dat je eventuele restjes copyvio zelf elimineert en dan hebben we het er niet meer over. Gelukkig nieuwjaar! W.D. Sparling (overleg) 2 jan 2014 14:04 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Blaise Pascal. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 28 jul 2017 05:08 (CEST)