Overleg:Dalyan (Ortaca)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Lijkt mij reclame van gebruiker.--EdwinB 30 aug 2006 11:52 (CEST)

Hoi Edwin, je doelt misschien op de link naar www.dalyanonline.net? Dit is een onafhankelijke website over Dalyan waar ik de laatste 2 jaar bijna 500 uur in gestoken heb om Dalyan en omgeving van voor tot achteren te omschrijven. Ik wil veel de inhoud van de website geheel in het Nederlands gaan vertalen. Omdat in Wikipedia er geen enkel artikel te vinden is over deze omgeving in Turkije leek het me een goed idee om dat ook hier te delen met de wereld. Graag een voorstel hoe te komen tot een bevredigende oplossing...

groeten Frans Maassen 30 aug 2006 12:23 (CEST)

Een aantal opmerkingen over deze pagina[bewerken]

  1. Een aantal beweringen is gebaseerd op bronnen die nauwelijks wetenschappelijk genoemd kunnen worden. De tekst daarvan wordt van site naar site gekopieerd zonder dat er sprake is van enige controle en/of kennis van zaken. Zo ontstaan onjuistheden als die m.b.t. "dalyans". Referenties hebben op dezemanier weinig waarde. Betere bronnen zijn nodig om beweringen te staven. Ik heb derhalve een referentie toegevoegd (jaarverslag DEKAMER gemaakt door Prof. Yakup Kaska, herpetoloog aan de Biologiefaculteit van de Pamukkale Universiteit van Denizli) die wetenschappelijke info biedt over Iztuzu en de valse karetschildpad. Ik zal bij DEKAMER/Prof. Yakup navraag doen over de bewering overjaarlijkse Atlantische migratie. Ik heb op internet wetenschappelijke info gezien dat Caretta caretta (jonkies) idd over verre afstanden kunnen migreren. Of adulten dat jaarlijks doen vanuit het oosteliojk Middellands Zeegebied betwijfel ik, maar ik kan het mis hebben.
  2. Ik heb in verscheidene bronnen gelezen dat het verval van Kaunos veroorzaakt werd door verzanding. Kaunos had twee zeehavens, maar ligt nu 8km landinwaarts. De haven aan het Sülüklü-meer (Sülüklü = met bloedzuigers - ongetwijfeld ten gevolge van stagnerend water) is zo verzand dat hij niet meer toegankelijk was/is. Wat daartoe bijgedragen zal hebben is het gegeven dat de aangroei van het Iztuzustrand de doorgang bemoeilijkte. Wschl. was dus niet malaria de reden van het verval van de welvarende havenstad Kaunos, maar verzanding (Sülüklü-meer, hetgeen de doorvaart naar Kaunos bemoeilijkte. DAT veroorzaakte stagnering van water, muggen en malaria. Het kwaad voor Kaunos zelf was toen echter al geschied.

Kjf webmaster (overleg) 6 apr 2011 09:42 (CEST)

Zie inmiddels dat de aanmaker van de pagina voor onbepaalde tijd geblokkeerd is. Graag overleg wat zinvol is voor deze pagina. Deel ervan wordt inmiddeels afgedekt door Natuurbeschermingsgebied Koycegiz-Dalyan. Nieuwe, ingekorte blz over het dorp Dalyan met links naar ... is mogelijk een betere optie dan bewerken. Kjf webmaster (overleg) 6 apr 2011 09:56 (CEST)

Bronnen als de Dalyan Tourism Guide zijn w.m.b. hoogst twijfelachtig, dus als je betere bronnen hebt dan zeker vervangen.
Bronnen dienen ook een direkte relatie te hebben met de feiten in een artikel, dus geen bronnen met zomaar wat informatie.
Informatie over schildpadden (zoals Dalyan_(Ortaca)#.C4.B0ztuzu_en_de_schildpadden, over de migratie, en het jaarverslag DEKAMER) in de artikelen over schildpadden zetten want zegt niets/weinig over de stad an sich. Dus alleen kort naar refereren en verwijzen naar een hoofdartikel.
Het dorpje Kaunos wordt genoemd in inleiding en als bezienswaardigheid maar uit artikel blijkt niet relatie met Dalyan. Er is al een artikel Kaunos waar ook informatie over haven (die je hierboven noemt) geplaatst kan worden? In artikel Kaunos staat niets over Dalyan.
Pas op met zelf conclusies trekken uit informatie. Dat valt onder WP:GOO. Dus daarvoor bronnen gebruiken.
Hopelijk helpt dit een beetje met de wikivorm. Ik weet inhoudelijk niets over het onderwerp. --VanBuren (overleg) 6 apr 2011 11:18 (CEST)

Verdere redactie noodzakelijk![bewerken]

De Wikipagina over Dalyan is m.i. toe aan verregaande redactie. Hij springt van de hak op de tak, de titel dekt zijn lading slecht, over Dalyan zelf werd weinig verteld. De oorspronkelijke bronnen waren bedenkelijk en heb ik inmiddels uitgebreid met neutralere (voorzover voorhanden). Inmiddels heb ik de info over Dalyan op de pagina zelf uitgebreid met gegevens van ENG Wikipedia e.a. bronnen.
Aangezien ik zelf in Dalyan woon er er sinds 1994 met regelmaat kom, weet ik dat die info ook klopt. Verdere bewerking is echter nog steeds nodig. Gezien overlap met Wikipagina's over Kaunos, Natuurbeschermingsgebied Köyceğiz-Dalyan en June Haimoff lijkt inkorting wenselijk. Het zou zinvoller zijn om aparte blz. aan te maken over het Meer van Köyceğiz, het strand van Iztuzu en Sultaniye. Over Kaunos bestaat al een blz. Ik ben bereid om in de komende maanden een poging te wagen om de ontbrekende blz aan te maken. Kjf webmaster (overleg) 13 apr 2011 17:54 (CEST)

Voor ik dit las had ik nav je toevoeging de opmaak al aangepast. Als het volgens jou beter anders kan: ok. Inhoudelijk wil ik me er zo weinig mogelijk mee bemoeien, dat laat ik graag aan je over. Nieuwe lemma's over zaken in de omgeving kunnen dacht ik prima. Je let zelf al op teveel overlap lees ik, kort gerust in waar dat wenselijk is.
Voor dit artikel is mijn grootste bedenking nog de 'externe links'. Die moeten dringend gesnoeid worden volgens de normen van WP:Wanneer extern linken, met het oog op de kennis van wat echt noodzakelijk is zou ik dat ook graag aan jou overlaten.
Succes met verder werken aan deze lemma's! Vr.groet, --JanB (overleg) 13 apr 2011 18:33 (CEST)

Voorstel tot verwijdering en vervanging door Dalyan (Muğla)[bewerken]

Heb artikel Dalyan (Ortaca) aangemeld voor verwijdering. Redenen: rommelig, deels onjuist/onverifieerbaar, overlap met andere artikelen, magere bronnen, weinig encyclopedisch. Zie eerdere opmerkingen op deze overleg pagina. Heb zelf eerder al de nodige aanpassingen gepleegd, maar het blijft m.i. behelpen. Heb daarom de pagina Dalyan (Muğla) als vervangversie aangemaakt, zodat deze eerst beoordeeld kan worden alvorens te besluiten tot verwijdering / vervanging. Heb drie mederedacteurs gevraagd om hun mening. Zie onderstaande reactie van JanB:

Je mening over Dalyan (Muğla)

Hallo Jan,
Eerder hadden we contact over de rommelige Wikibijdrage Dalyan (Ortaca).
Ik heb een alternatieve bladzijde aangemaakt onder de naam Dalyan (Muğla). Zou je eens willen kijken wat je ervan vindt?
Ik vraag ook een andere respondent om zijn mening. Pas daarna ga ik verder bewerken / hernoemen.
Alvast bedankt!
Maria Jonker Kjf webmaster (overleg) 25 aug 2011 18:19 (CEST)

Dag Maria.
Hoewel ik het eerste lemma niet vreselijk slecht vind geef ik de voorkeur aan de nieuwe versie. Die is duidelijk encyclopedischer en dus beter. Paar kleine dingetjes:
prof. dr. zonder hoofdletters (wnt) veranderd Kjf webmaster (overleg) 29 aug 2011 12:34 (CEST)
natuurbeschermingsgebied Köyceğiz-Dalyan mag in de tekst met n ipv N veranderd Kjf webmaster (overleg) 29 aug 2011 12:34 (CEST)
Wat is Boğazağzı? Is het trouwens de rivier Dalyan of de Dalyan rivier? anders geformuleerd Kjf webmaster (overleg) 29 aug 2011 12:34 (CEST)
Hoe onderscheidt men in Turkije de verschillende Dalyans. Door het district er aan toe te voegen of de provincie? Naamgeving volgens conventie kan pas na verwijdering Dalyan (Ortaca)
Referenties, bronnen of noten worden meestal met behulp van het desbetreffende sjabloon vermeld. Ze komen dan in een kleinere letter in een grijs kader te staan. Vele gebruikers geven aan deze opmaak de voorkeur, zonder reden zou ik daar niet van afwijken. Niet gedaan, ik heb me er nog niet in verdiept hoe dat moet. Kjf webmaster (overleg) 29 aug 2011 12:34 (CEST)
Leuk dat je weer met deze lemma's bezig bent. Ik heb er juist enkele van mijn volglijst gehaald toen ze weer eens langs kwamen :-) --JanB (overleg) 25 aug 2011 21:08 (CEST)

Van de andere respondenten op dit en het oude artikel heb ik nog geen reactie mogen ontvangen. Kjf webmaster (overleg) 29 aug 2011 12:34 (CEST)