Overleg:De Kievit (zuivelfabriek)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 maanden geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Probleem met het archiveren van links in het artikel

Opzet[brontekst bewerken]

Op de eerste plaats wil ik mijn complimenten geven voor de opzet van dit artikel, die er erg verzorgd uitziet. Nu heb ik in de laatste paar dagen aan enige vergelijkbare artikelen gewerkt, en heb zodoende enige specifieke vragen:

  1. Het was in de latere jaren de prijsleider van de provincie Groningen : Gaat het om prijsleider in de markt van zuivelproducten, en is hier een bron voor?
  2. Nadat in 1886 de eerste Nederlandse zuivelfabriek was opgericht in Warga : Het artikel Zuivelfabriek Freia claimt dat zij in 1879 de eerste waren. Wat is hier wijsheid?
  3. Wie waren aanwezig bij die oprichtingsvergadering in Grijpskerk, en/of door wie is die fabriek opgericht? Waren het een 50tal herenboeren uit de buurt of anders?
  4. In de sectie "Oprichting" biedt hele specifieke data, en op elke plaats zou er een bronvermelding kunnen neergezet worden, of niet?
  5. De beschrijving van de inrichting van de eerste fabriek is erg zorgvuldig, en zou wellicht kunnen worden aangevuld met een plattegrond? Als iemand mij een voorbeeld stuurt, dan wil ik dat best uittekenen.

Ik zal het voorlopig hier bij laten, en hoop dat we dit kunnen oplossen. Mvg. -- Mdd (overleg) 3 nov 2011 23:56 (CET)Reageren

Antwoorden:
  1. [1] - het gaat om 1968 (LC) - de bewering zou dus kunnen worden afgezwakt.
  2. De bron (Formsma, p. 184) zal waarschijnlijk niet van Freia afgeweten hebben en ik heb het niet nagecheckt. Kan dus worden aangepast.
  3. Oprichting verkort:[2]. Landbouwer (Cornelis) Gaele Hoekstra was dus de aanstichter. De Grovestins was vroeger een belangrijke heerd, waarvan de stichters betrokken waren bij de inpoldering van de Ruigewaard. "Op 16 december werd een naamloze vennootschap opgericht, waarbij de oprichtingsakte door 18 landbouwers uit de omgeving van Grijpskerk getekend. Als aandeelhouders kwamen volgens de statuten in aanmerking: "melkveehouders of eigenaren van bedrijven, waarop melk werd gewonnen ten behoeve van de fabriek te Grijpskerk"." Volgens Formsma ging het om 18 landbouwers uit de omgeving, waaronder ook grootindustrieel Jan Evert Scholten (had ook een aantal boerderijen nabij Grijpskerk).
  4. De bronnen voor de oprichting (en grote delen van het artikel) zijn Formsma (die er meerdere pagina's aan wijdt in zijn boek) en de bovengenoemde website van een Grijpskerker. Deze staan onderaan genoemd in de sectie bronnen. Anders zou ik door het hele artikel met paginanummers moeten 'ref'-fen. Ik vond dit persoonlijk iets encyclopedischer onderaan.
  5. Formsma zelf heeft geen plattegrond (de fabriek is ook diverse malen uitgebreid), evenmin als de website. Misschien dat hij er een weet. Anders zou ik het niet weten. --hardscarf (overleg) 4 nov 2011 17:39 (CET)Reageren

Op de tweede plaats mijn waardering uiten de puntmuts van de commentaar die er erg lollig uitziet. RJB overleg 4 nov 2011 19:28 (CET)Reageren

RJB meent hier te moeten inbreken, omdat ik kennelijk in mijn eerste commentaar wat gemist heb. Mijn excuses daarvoor. Aan je reactie kan ik zien dat mijn vragen in ieder geval wel zijn aangekomen. Mijn dank daarvoor en ik kom hier binnenkort inhoudelijk op terug. -- Mdd (overleg) 4 nov 2011 19:42 (CET)Reageren
Ik meen niet te moeten inbreken, ik reageer enkel op je schrijnend onvermogen ook maar één fatsoenlijke Nederlandse zin te produceren, terwijl je wel voortdurend - met allerlei gewichtigdoenerij - suggereert dat je heel wat bij te dragen hebt aan dit project. Dromend over wat dat zou kunnen zijn denk ik aan bagger. RJB overleg 4 nov 2011 19:45 (CET)Reageren
Ik heb hier mijn excuses aangeboden. Ik heb wat gemist de eerste keer, maar de vragen zijn wel aangekomen, en echt heel informatief beantwoord. Ik wil daar gewoon op reageren en het graag hier bij laten. Klachten over mijn persoon en optreden kan je plaatsen op Overleg gebruiker:Mdd. Met vriendelijke groet -- Mdd (overleg) 4 nov 2011 19:51 (CET)Reageren

Eerste link[brontekst bewerken]

@Hardscarf. Die eerste link biedt (mij) toch wel wat nieuwtjes.

  • De bron is dus: Leeuwarder Courant, 10 februari 1968, en meld dat het de prijsleider in de Groningse zuivelindustrie was.
  • Zo lijkt de formele naam "N.V. Stoomzuivelfabriek te Grijpskerk", die in de volksmond ook kortweg Grijpskerk genoemd werd.
  • Het krantenstuk (en je artikel) melden dat De Kieviet medeoprichter was van de Coöperatieve Condensfabriek Friesland. Dat artikel heb ik net van de week opgezet, en biedt nog wel wat aardig details, zoals: dat de CCF oprichting was in 1913 en dat hier in totaal 30 andere zuivelcooperaties deelnamen.
  • En ter zijde: Die mededeling De Kievit was hiervan een van de oprichters, maar had vanaf 1933 een tijdlang zelf condensmelk geproduceerd... zou ik uit de sectie Fusie en sluiting weghalen, want dat is eerder ook al gemeld.
  • Dat die schoorsteen met anderhalve kilo springstof is opgeblazen, is ook wel een pikant detail

Nu heb ik wat problemen met bewerking in een voorgaand artikel, dus ik vraag het maar eerst. Vind je het goed als ik een en ander in het artikel wijzig of wil je dat ik dat eerst hier overleg? Ik zou zelf graag specifieke referenties plaatsen, maar dit wil ik je ook eerst vragen? Ik hoor het wel. Ik zal zelf die andere bronnen eens gaan bekijken. -- Mdd (overleg) 4 nov 2011 21:30 (CET)Reageren

Specifieke referenties, wat dat ook mogen zijn, zijn hier niet nodig. Dat er springstof wordt gebruikt bij het opblazen van een schoorsteenpijp is dermate vanzelfsprekend dat vermelding ovebodig is, en enkel een krantenartikel gebruiken als bron terwijl Hardscarf duidelijk maakt dat hij een aanzienlijk betere bron heeft gebruikt schiet ook niet op. Je uitstapje richting de zuivelindustrie heeft onderhand lang genoeg geduurd. Peter b (overleg) 4 nov 2011 21:35 (CET)Reageren
Er zijn hier een aantal details vermeldingswaardig:
  • Zo doelde ik niet zozeer de springstof maar op die anderhalve kilo.
  • Zo kan ook prijsleider van de provincie Groningen genuanceerd kan worden tot prijsleider in de Groningse zuivelindustrie.
  • en zijn er verdere details rond de oprichting van CCF
Verder reageer ik hier op de bron, die Hardscarf heeft aangereikt. Mvg. -- Mdd (overleg) 4 nov 2011 21:58 (CET)Reageren
Hoezo nuanceren? Het was een zuivelfabriek, dus als er staat was prijsleider dan is dat in de zuivelindustrie, daar valt werkelijk niets aan te nuanceren. Peter b (overleg) 4 nov 2011 22:01 (CET)Reageren

Weet je wat. In neem hier zelf een time-out van twee weken, en kom hier daarna (al dan niet) op terug. Ik begrijp echt al die negativiteit niet, en heb ook geen behoefte ergens tussen te gaan zitten. Mvg. -- Mdd (overleg) 4 nov 2011 22:11 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op De Kievit (zuivelfabriek). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 sep 2017 01:44 (CEST)Reageren

Probleem met het archiveren van links in het artikel[brontekst bewerken]

Hallo. Tijdens het archiefproces heeft het archief fouten gevonden voor een of meer sites die ik voor archivering heb ingediend. Hieronder heb ik de links opgenomen die een fout blijkt te bezitten met het volgende foutbericht.

Dit is de enige melding met betrekking tot deze links, en er wordt geen verdere poging genomen om de links te archiveren.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 28 jan 2024 19:04 (CET)Reageren