Overleg:Doopsgezinden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Multatuli doopsgezind?[bewerken]

Eduard Douwes Dekker (bekend geworden als Multatuli), kwam uit een dopers Amelands/Amsterdams gezin. Maar was hij zelf ook doopsgezind? Muijz (overleg) 23 mei 2011 10:54 (CEST)

Die hele lijst heb ik altijd een beetje apart gevonden. Van mij mag hij weg. We hebben ook geen lijst bekende calvinisten, katholieken, lutheranen, etc, wat voegt het toe, behalve als het echte gedreven pleitbezorgers waren?
Het antwoord op je vraag weet ik trouwens niet... ;-) Joost 99 (overleg) 23 mei 2011 11:09 (CEST)
Ja mooi is dat, daar ging het nou juist om! :-)
Ik heb niks tegen de lijst; ik vind dat net zoiets als bij een Frans dorpje noemen wie er is geboren. Leuke weetjes.
Calvinisten en katholieken daar zijn er zoveel van; dat zou inderdaad onzinnig worden.
Lutheranen, nooit bij stilgestaan. Je brengt me op een idee. :-D
Muijz (overleg) 23 mei 2011 21:53 (CEST)

In de literatuur over Douwes Dekker wordt aangegeven dat hij zich al vroeg losmaakte van zijn protestants-christelijke achtergrond, dus neen, hij was zelf niet doopsgezind. Zie bijvoorbeeld Eduard Douwes Dekker: Multatuli is mijn naam, een passage die ook genoemd wordt bij De Vrije Gedachte. Hij heeft zich zelfs nog katholiek laten dopen, maar dat was meer uit opportunisme dan uit overtuiging Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland en Multatulimuseum, maar ook een echte katholiek is de atheïst Douwes Dekker nooit geworden. Gouwenaar (overleg) 23 mei 2011 22:16 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Doopsgezinden. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 19 jul 2017 02:25 (CEST)