Overleg:Fotosynthese

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Verplaatst vanaf Wikipedia:Review[bewerken]

FOUTEN
 • regel 6: planten produceren geen energie
 • regel 18: planten halen in geen geval energie uit anorganische stoffen
 • regel 25: er 'ontstaat' geen energie
 • regel 30: energie wordt niet opgewekt
ONNAUWKEURIGHEDEN
 • regel 18: het verschil tussen autotroof en fototroof (regel 6) wordt niet uitgelegd
 • regel 24: respiratie heeft nog geen artikel, maar 'ademhaling bij planten', hetgeen met respiratie overeenkomt, wel
 • regel 25: kooldioxide en hoger koolstofdioxide


bron: lerarenforum MADe 28 jan 2006 11:58 (CET)

voor zover ik nu kan overzien zijn deze erechte kritiekpunten verwerkt en gecorrigeerd. Evanherk 20 apr 2006 09:17 (CEST)

De watermoleculen mogen in deze vergelijking niet tegen elkaar weggestreept worden, omdat links water nodig is voor de reactie en rechts water vrijkomt

Een bruto-reactievergelijking zegt niets over dit soort dingen - je zou het water wat betreft de reactie best mogen wegstrepen. Dat komt alleen het begrip niet ten goede.

C3 of C4[bewerken]

Evanherk, Waar haal je vandaan dat alle planten een C3-systeem hebben. Volgens mij is dat niet zo. Ze hebben een C3 of een C4. Mais heeft en C4 en geen C3 daarom groeit dit gewas zo slecht onder koelere omstandigheden en krijgt pas een groeispurt midden in de zomer.Rasbak 24 apr 2006 17:34 (CEST)

"C4 Plants

Over 8000 species of angiosperms, scattered among 18 different families, have developed adaptations which minimize the losses to photorespiration. They all use a supplementary method of CO2 uptake which forms a 4-carbon molecule instead of the two 3-carbon molecules of the Calvin cycle. Hence these plants are called C4 plants. (Plants that have only the Calvin cycle are thus C3 plants.)

  * Some C4 plants — called CAM plants — separate their C3 and C4 cycles by time. CAM plants are discussed below.
  * Other C4 plants have structural changes in their leaf anatomy so that
     o their C4 and C3 pathways are separated in different parts of the leaf with
     o RUBISCO sequestered where the CO2 level is high; the O2 level low.
   These adaptations are described now. "

C4 is een aanvulling/modificatie bovenop het in alle planten aanwezige C3 systeem, volgens professor Coombaugh van Purdue university, wiens colleges in fotosynthese ik de laatste dagen als podvcast heb zitten beluisteren.. . En dus ook volgens de hierboven aangehaalde website. We noemen C3 de planten die alleen maar c3 hebben. C4 planten vangen eerst CO2 in een c4 compound en stoppen het daarna weer makkelijker (als CO2) in de C3 cyclus, als ik het goed heb begrepen. En dan is er nog de CAM fotosynthese-pathway, zie b.v. (http://wc.pima.edu/~bfiero/tucsonecology/plants/plants_photosynthesis.htm) Maar als je het beter kunt uitleggen, ga je gang... Bart

Bedankt voor de uitvoerige toelichting. Heb ik ook weer wat bijgeleerd.Rasbak 24 apr 2006 20:04 (CEST)

anoxygene fotosynthese link toegevoegd[bewerken]

Beste auteurs, ik heb in de inleiding een link toegeveoegd. Ik hoop dat jullie het ermee eens zijn. bron: Wageningen Universiteit 2006. groeten Maurits --Uraniawizard 17 dec 2006 17:13 (CET)

Alle fotosynthetiserende planten hebben wel degelijk een C3 systheem, ook de C4- en de CAM-planten.

C4 planten maken gebruik van phosphoenolpyruvaat(PEP) om CO2 te fixeren in een viervoudige koolstofmolecule. Het PEP enzyme heeft geen affiniteit voor zuurstof, waardoor er geen fotorespiratie kan op treden, wat in tegenstelling is met rubisco bifosfaat carboxylase/oxygenase(RUBISCO). Hierdoor hebben C4 planten juist een verhoogde affiniteit voor het fixeren van CO2. DIt gehele proces speelt zich inderdaad af in de mesophylcellen(pallisade of sponsparenchym).(= Ruimetelijke scheiding van systemen)

Het C3-mechanisme van C4-planten speelt zich echter in de bundel-schedecellen af. Door de C4moleculen terug om te zetten in CO2 krijgen ze een hoge concentratie aan CO2, wat de fotorespiratie onderdukt(princiepe Le Chatelier!). De O2 moleculen zullen minder kunnen binden opHier gebeurt de echte Calvincyclus waarbij dus rubisco gebruikt wordt om C02 te fixeren met Ribulose 1,5-Bifosfaat. De reactievergelijking van de calvincyclus wordt dan: 3C02 + 9ATP + 6 NADPH + water = Glyceraldehyde 3-fosfaat(G3P) + 9ADP + 6NADP+ De G3P wordt dan later omgezet in fructose6fosfaat en glucose1fosfaat om dan sucrose te vormen.

Het vershil met CAM-planten is dat zij snachts hun stomata open zetten waardoor ze snachts C02 fixeren in hun C4 systeem en overdag die C4moleculen terug omzetten en zo hoge concentraties van CO2 te verwezelijken(wat de fotorespiratie onderdrukt). Overdag houden de CAm planten hun stomat gesloten om in de hoge temperaturen het H20 verlies te kunnen compenseren. Dit gebeurt echter allemaal in de zelfde cellen, in tegenstelling tot de C4 planten.(wat het grote verschil is tussen CAM en C4)

Dit is toch een meer algemene vorm van de fotosynthese die er mometeel beschreven staat op de site! Bron (boek): Biology; Johson, Losos, Raven en Singer; gepubliseerd door MCGraw-Hill ;NewYork , 2005

Calvincyclus in de C4 planten[bewerken]

Vindt deze cyclus bij C4 planten niet plaats in de schedecellen in plaats van in de mesofylcellen, zoals vermeld in de tekst?

Koolstofassimilatie[bewerken]

De term "Koolstofassimilatie" komt niet voor in dit artikel over fotosynthese. Aangezien koolstofassimilatie een synoniem is van fotosynthese lijkt het me handig als deze term in dit artikel wordt opgenomen. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 62.163.200.98 (overleg · bijdragen)

Ga je gang en voel je vrij. Lexw 21 jan 2009 21:22 (CET)


netto is niet bruto[bewerken]

quote " De chemische reactie voor fotosynthese is netto: 6 H2O + 6 CO2 → C6H12O6 + 6 O2 6 water + 6 koolzuurgas → glucose + 6 zuurstofgas

Bovenstaande brutoreactie " 213.17.27.144 26 jan 2017 22:58 (CET)

Ja, wat is er mee? Magere Hein (overleg)
Ik heb het gecorrigeerd. Bovenstaande brutoreactie moet zijn Bovenstaande nettoreactie Rasbak (overleg) 27 jan 2017 16:45 (CET)