Overleg:Fraam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Tegenwoordig (2018) is er ook een boerderij Fraam aan de Fraamweg tussen Fraamklap en Bedum. Het is sinds 2009 een zorgboerderij van de stichting Sprank. De boerderij is 1933 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school volgens een ontwerp van architect S. Veenstra (bron). Ik weet niet of dit ook in het artikel vermeld moet worden omdat ik even in verwarring was. Ik dacht altijd dat de naam Fraamklap van deze boerderij afkomstig was. Niet dus, eerder andersom is mijn indruk nu. Marco Roepers (overleg) 10 jul 2018 23:27 (CEST)

De voormalige borg heeft daar niet gelegen. In de "De Ommelander Borgen en Steenhuizen" van Formsma c.s. staat op bladzijde 182 een kaartje met daarop aangegeven de locatie. Op de website Hisgis zie je dat het terrein iets ten noorden van het dorp Huizinge ligt, even oostelijk van de huidige Framaheerd aan de Hoofdweg aldaar en ten westen van Melkema. De zorgboerderij Fraam ligt hemelsbreed ruim vier kilometer ten zuidwesten van dit terrein. Vermoedelijk zal de Fraamweg ooit als naam bedacht zijn ter herinnering aan de borg. Misschien weet Otto Knottnerus hoe het precies zit. Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 11 jul 2018 12:58 (CEST)
Ik vind geen oudere vermelding van de Fraamweg dan 1971; delen daarvan heetten eerder Lageweg en Ketellaan. Maar hij begint bij de Fraamklap. De boerderijnaam 'Fraam' duikt pas op in de topkaart van 1993.Otto S. Knottnerus (overleg) 12 jul 2018 03:26 (CEST)
Interessant! is een passage over deze boerderij op de pagina relevant? Namelijk dat de zorgboerderij Fraam, gebouwd in Amsterdamse schoolstijl op een andere locatie ligt dan de borg, aangevuld met wat informatie over de Fraamweg? Marco Roepers (overleg) 13 jul 2018 12:25 (CEST)
Ik aarzel Marco, want een rechtstreeks verband - behalve de het gebruik van de naam "Fraam" - zie ik vooralsnog niet. Groet en dank aan Otto. Gouwenaar (overleg) 16 jul 2018 14:09 (CEST)
Ik was echt in verwarring bij het lezen van het artikel omdat ik eerst dacht Dat boerderij op de plaats van de borg zou liggen. Het duurde een tijdje voordat ik mij realiseerde dat dat helemaal niet klopte en dat de boerderijnaam en de naam Fraamweg een valse suggestie wekken. Marco Roepers (overleg) 16 jul 2018 16:15 (CEST)