Overleg:Gerard Mercator

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Tekst redigeren mogelijk[brontekst bewerken]

Peter van der Krogt, welkom op deze Wikipedia! Fantastisch dat je je artikel hier vrij beschikbaar wilt stellen. Ik heb het enigszins, zoals dat heet, 'gewikificeerd', dwz. wat links aangebracht en paragrafen gesplitst om de leesbaarheid te bevorderen. Ik vind het inhoudelijk een heel goed artikel, zeer informatief. Maar onderaan je artikel schreef je:

Deze tekst is de iets bewerkt gedeelte van de originele Nederlandse tekst van een artikel dat ik in 1994 publiceerde: Commercial cartography in the Netherlands with particular reference to atlas production (16th-18th centuries). - In: La Cartografia dels Paises Baixos: Cicle de conferencies sobre Historia de la Cartografia 4rt curs, 15, 16, 17, 18 i 19 de febrer de 1993, Organitzat per l'Institut Cartografic de Catalunya i el Departament de Geografia de la Universitat Autonoma de Barcelona. - Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Politica Territorial i Obres Publiques, Institut Cartografic de Catalunya, 1994 [i.e. 1995]. pp. 70-140. Plaatsing hier betekent natuurlijk dat ik accoord ga met de voorwaarden van Wikipedia, maar ik zou het wel op prijs stellen als de bron vermeld wordt bij overname of bewerking.

Hm, ik hoop dat je je wel realiseert dat op een Wikipedia elke tekst van wie dan ook door anderen geredigeerd kan worden, dat wil zeggen: ín deze encyclopedie. In dit geval zal dat niet zo snel gebeuren, want het artikel is al vrij uitgebreid, maar het kán.

Euh, ik wou net gaan copy-editten. :-) -- – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door branko (overleg · bijdragen)

En als iemand zaken toevoegd of wijzigt met het doel verbeteringen aan te brengen dan is de tekst niet meer letterlijk de jouwe. Daarom stel ik voor dat je overweegt alleen de verwijzing naar je site te laten staan, zoals ik nu even gedaan heb. En als je een boek of verkrijgbare dissertatie geschreven hebt kunt je dat ook vermelden, da's geen probleem; het eigenlijke probleem is denk ik dat je je tekst toch als de jouwe blijft beschouwen. Ik begrijp je wens wel, maar het prachtige concept van Wikipedia als gemeenschapsproject loopt er niet mee in de pas. Vind je dat onacceptabel, dan staat het je vrij het artikel weer helemaal weg te halen. Maar ik hoop dat je dat niet doet en nog meer van dergelijke goede inhoud wilt bijdragen. We hebben je nodig.

Ik denk dat een bronvermelding wel degelijk 'des Wikipedias' is. De internationale WP doet dat bijvoorbeeld ook als een artikel een bewerkte versie van de oude Encyclopedia Britannica is of uit Nupedia komt. De bronvermelding kan wel een klein beetje neutraler, zonder verwijzingen naar 'ik' en zo. -- – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door branko (overleg · bijdragen)

Ook schrijf je:

Illustraties had ik wel toe willen voegen, maar ik heb geen rechtenvrije illustraties, zie daarvoor bovenstaand artikel of een van mijn andere publikaties

Wij zoeken mee naar illustraties. Hartelijke groet, -- – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door tk (overleg · bijdragen)

Het lijkt me dat we wel een rechtenvrij portret of kaart van Mercator kunnen vinden :-)--branko

Artikel geschikter gemaakt[brontekst bewerken]

In mijn redactie heb ik getracht het artikel geschikt te maken voor het web door:

  • alinea's te beperken tot telkens één feit;
  • tussenkopjes te gebruiken;
  • lijsten te gebruiken;
  • Windows-accenttekens te vervangen door zogeheten Character Entity References (é in plaats van é); en
  • waar nodig (TK had dit al grotendeels gedaan) hyperlinks aan te brengen.

De eerste drie zaken zijn op het web nodig, omdat webpagina's meestal vanaf een computermonitor worden gelezen, wat significant moeilijker is dan bijvoorbeeld lezen van papier.

Door een rigidere structuur op te leggen, heeft de lezer meer houvast. Op papier ziet zo'n structuur er mogelijk dwaas uit, alsof je de vermogens van de lezer niet te hoog inschat, maar op het scherm is het nodig.

Nog een vraagje: heette de man echt Mercator van achteren? De naam klinkt wat Latijns en daarbij waren achternamen in de middeleeuwen volgens mij niet echt gemeengoed?

Welkom Peter, ik hoop dat je meer gaat bijdragen.--branko

Branko schrijft:
Ik denk dat een bronvermelding wel degelijk 'des Wikipedias' is. De internationale WP doet dat bijvoorbeeld ook als een artikel een bewerkte versie van de oude Encyclopedia Britannica is of uit Nupedia komt...
Dat is 't hem nou net! De bronnen die je hier noemt zijn verzamelingen van niet in de encyclopedie zelf redigeerbare teksten. Het zijn zoals ze gepubliceerd zijn afgegrendelde, onveranderlijke teksten die pas buiten de encyclopedie te bewerken zijn, maar niet erín. Dat is de tekst van Wikipedia 'tot in lengte van dagen' juist wél. Elk artikel in de Wikipedia blijft redigeerbaar --tk
Dat klopt allemaal, maar dat maakt een bronvermelding nog niet onlogisch of 'fout', alleen maar minder waardevol.
Het Wikipedia-artikel over Mercator is gebaseerd op een secundaire bron, die toevallig van de hand is van de eerste auteur van het Wikipedia-artikel. Ik had ook een WP-artikel over Mercator kunnen schrijven en daarbij het oorspronkelijke artikel van Peter als bron kunnen gebruiken, en als dat oorspronkelijke artikel een belangrijke bron was geweest, was een bronvermelding logisch geweest.
Je moet hier twee dingen onderscheiden:
# een WP-artikel heeft geen auteur; en
# een WP-artikel kan op verschillende historische bronnen gebaseerd zijn.
De bronvermelding hier is niet een overtreding van 1, maar een erkenning van 2.
Daar komt nog bij dat de bronvermelding in dit geval ook een licentie is, en dat lijkt me alleen maar handig om te voorkomen dat een overijverige redacteur het artikel wegens plagiaat verwijdert.
Pas op het moment dat iemand een volledig nieuw Mercatorartikel schrijft of het oude grondig herschrijft, wordt het relevant om de bronvermelding weg te halen.--branko
Helder; wat betreft bronvermelding in de Wikipedia persé: daarin heb je wel gelijk. Bovendien, de manier waarop het er nu staat is het duidelijk dat we niet meer spreken over een letterlijke bron, wat de kern van mijn bezwaar was. Over en sluiten maar --tk

Naam en titel aangepast[brontekst bewerken]

Ik vond het nodig de naam en titel aan te passen: ofwel latiniseerde men indertijd zijn naam volledig (Gerardus Mercator) ofwel niet (Gerard De Cremer). Bovendien kan Mercator moeilijk als 'Nederlands' bestempeld worden. Zijn ouders kwamen uit Duitsland, en hij is geboren in Rupelmonde, Vlaanderen, wat pas later met de rest is opgenomen in de Bourgondische Kreis - 17 Provincieë, waaruit dan nog later de Nederlanden en daarna Noord- en Zuid-Nederland zijn voortgekomen (beknopte geschiedenis natuurlijk). db-inf 17 feb 2004 01:35 (CET)Reageren

Ik heb volgende aanpssing uitgevoerd: "Nova et aucta orbis terræ descriptio ad usum navigantium emendate accommodata"

Mercatorprojectie[brontekst bewerken]

We hebben een afzonderljik artikel over de mercatorprojectie. Wat zo'n projectie inhoudt hoeft dus niet te worden uitgelegd in een artikel over Gerard Mercator. Ik heb deze passage daarom opnieuw geschrapt. Muijz (overleg) 7 mrt 2015 16:21 (CET)Reageren

Klopt we hebben een apart lemma over mercatorprojectie. dat neem niet weg dat die 1.114kb die ik zojuist opnieuw heb toegevoegd in dit lemma in de weg staan hier! Ik zie geen reden om het hier te schrappen. Dringend verzoek om de passage niet weer te schrappen, dit staat niemand in de weg! Saschaporsche (overleg) 7 mrt 2015 20:59 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Gerard Mercator. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 23 mrt 2018 07:20 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Gerard Mercator. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 apr 2019 02:14 (CEST)Reageren