Overleg:Gereformeerde Gemeenten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gereformeerde Gemeenten in Nederland en Noord-Amerika[bewerken]

Gebruiker:Adryan had op Gereformeerde Gemeenten de tekst "Gereformeerde Gemeenten in Nederland en Noord-Amerika" veranderd in "Gereformeerde Gemeenten in Nederland". Maarruh... dat maakt volgens mij nogal een verschil, want de Gereformeerde Gemeenten in Nederland is toch juist de naam van een áfsplitsing van de GG in 1953, volgens dit schema? Ik heb de wijziging teruggedraaid, tot er meer over gezegd wordt. Sietske Reageren? 17 feb 2006 13:01 (CET)

Het kerkverband heet: Gereformeerde Gemeenten al sinds de oprichting door Ds. G.H. Kersten in 1907. De toevoeging in Nederland en Noord-Amerika stond alleen boven de Saambinder ons kerkelijk weekblad, omdat dit blad ook bedoeld was voor onze overzeese gemeenten. De officiële naam is altijd geweest: Gereformeerde Gemeenten. De Gereformeerde Gemeenten in Nederland zijn inderdaad in 1953 uitgetreden door de schorsing van Dr. C. Steenblok als docent aan de Theologische School vanwege de Gereformeerde Gemeenten te Rotterdam i.v.m. eenzijdigheid in de leer m.b.t. het aanbod van Genade. Hij leerde: de genade kan alleen aangeboden worden aan de kinderen Gods in alle andere gevallen kan men hooguit de genade voorstellen. Dus evangelieprediking voor geschikt gemaakte zondaren en dus: hypercalvinisme.

Dank voor deze toelichting! Alleen, dat laatste heeft niks met de naam te maken natuurlijk. Op een overlegpagina zijn er wel wat meer vrijheden, maar het houden van een betoog past niet erg binnen de doelstellingen van Wikipedia. Josq 20 feb 2008 00:18 (CET)

Raar dat je dit als een betoog opvat. Als theoloog onthoud ik me van subjectiviteit in deze. Ik geef op objectieve wijze een weergave van een stukje kerkgeschiedenis met een theologische toelichting.

Laten we het dan zo zeggen: met je laatste opmerkingen geef je wel nadrukkelijk te kennen wat je standpunten zijn ;) Josq 20 feb 2008 00:24 (CET)

Als theoloog heb ik een mandaat: mensen op Christus te wijzen... daarin kun je niet neutraal blijven als het gaat over een belangrijke zaak als het aanbod van genade... heb jij MSN of zo? dan kunnen we op een andere manier ff verder praten... dit is lastig zo

...(is geregeld) Josq 20 feb 2008 00:39 (CET)

Ds.G.Schipaanboord[bewerken]

Ik heb op de "voorpagina" even een doorlinkje geplaatst naar Ds.G.Schipaanboord.Het was een bijzonder uniek figuur binnen de Gereformeerde Gemeente. Groeten--Martinus1967 25 jul 2009 12:09 (CEST)

Leek me niet relevant voor dit artikel, net zo min als je bij het artikel Tweede Kamer een linkje zou plaatsen naar Hans Janmaat (de enige overeenkomst die ik bedoel, is dat het om unieke figuren gaat). Vriendelijke groet, Josq 1 aug 2009 22:18 (CEST)

Als u ooit 1 preek met liefde had beluistert van Ds.G.Schipaanboord dan had u de link laten staan. Alsof het geld kost als die gewoon blijft staan. Luister is een preek op het prekenweb dan stijgt uw waardering voor deze man Gods.--Martinus1967 2 aug 2009 05:11 (CEST)

Waardering kan geen argument zijn. Nogmaals het verzoek te stoppen met propaganda-acties. Josq 3 aug 2009 06:36 (CEST)

Wikipedia is geen prive bezit toch Josq ? Enghartig gedacht hoor, om de linken Schipaanboord en Vergunst te verwijderen voor de tweede keer. Kerkgeschiedenis is niet bedoeld om koud en zakelijk te verslaan. Schrappen maar weer, ik ben vierkant tegen en ik denk velen met mij.--Martinus1967 3 aug 2009 14:11 (CEST)

PS, wat bent u Josq een godgeleerde of een geleerde van God ?--Martinus1967 3 aug 2009 14:35 (CEST)

Wikipedia heeft als uitgangspunt dat artikelen vanuit neutraal standpunt geschreven dienen te worden. Josq 3 aug 2009 14:49 (CEST)

Och, of gij koud waart, of heet.--Martinus1967 3 aug 2009 15:25 (CEST)

Koud dus, in dit opzicht :-) Josq 3 aug 2009 15:30 (CEST)

Looft Hem die den Amoriet, van zijn grootsen zetel stiet.--Martinus1967 3 aug 2009 15:57 (CEST)

Beste Martinus, het kopje "Zie ook" is bedoeld om te wijzen op belangrijke andere artikelen over een vergelijkbaar onderwerp. Ds. Schipaanboord zou ik daar zelf niet inzetten omdat hij maar een "gewone gemeentepredikant" is. Daarmee geef ik geen oordeel over zijn geestelijke betekenis, maar ik vind wel dat hij in zijn biografie nauwelijks verschilt van het merendeel van de predikanten. Ds. Vergunst zou van mij best een "Zie ook" mogen krijgen al is het waarschijnlijk beter om hem in de hoofdtekst te noemen als de belangrijkste leidsman van de GG in de jaren zeventig: docent en meervoudig synodepraeses. Met vriendelijke groet, Guusb 3 aug 2009 20:51 (CEST).

Hallo Guusb, Het was eerst "zie ook" later heb ik er "enkele predikanten" van gemaakt. Maar dit vond ook geen genade in de ogen van de moderator Josq. Ds.Schipaanboord Sr.was behalve een godgeleerde ook een geleerde van God. Ik ken hem alleen van opnames, ik vind het een van de meest bijzondere predikanten uit mijn moederkerk. Als je iets hebt met theologie moet je dat beamen als je een stukje luistert naar een bandopname van hem. Of niet ? Een biografie over hem is maar een dun boekje, vandaar dat ik via deze weg iets verder probeer te komen. Een ieder heeft zo zijn eigen voorkeur. Bij mij trilt er een snaar als ik hem hoor preken en zingen. Het was bij deze man geen zwaarheid en naarheid maar klaarheid en waarheid !--Martinus1967 3 aug 2009 21:20 (CEST)

Beste Martinus, ik ben blij voor je dat bij ds. Schipaanboord geestelijk voedsel vindt en begrijp dat je dit ook met anderen wilt delen, maar ik zie in je opmerking geen aanleiding om wat betreft de plaatsing op Wikipedia mijn standpunt te wijzigen. Integendeel zelfs, jouw typering van hem lijkt mij niet representatief voor de Gereformeerde Gemeenten (maar dat is misschien mijn vooroordeel) en daarmee zeker geen zie ook waardig. Deze encyclopedie werkt nu eenmaal volgens andere principes dan waardering voor de geestelijke boodschap van mensen. Guusb 3 aug 2009 21:32 (CEST)

Ik heb gestreden voor Ds.A.Vergunst en Ds.G.Schipaanboord, fijn dat in iedergeval Arie Vergunst mee mag doen. Sorry Josq voor mijn bozigheid, Guusb heeft ons weer samengebracht. Mijn ei is gelegd ik probeer weer aardig te zijn. Groeten--Martinus1967 4 aug 2009 03:14 (CEST)

Bedankt voor je laatste vriendelijke bericht, Martinus. Mijn opmerking over "koud" moet je overigens interpreteren in het licht van wat Guusb zei: Deze encyclopedie werkt nu eenmaal volgens andere principes dan waardering voor de geestelijke boodschap van mensen. Vriendelijke groet, Josq 5 aug 2009 09:33 (CEST)

Meer informatie[bewerken]

Na het lezen van het artikel heb ik nog een wazig beeld. Iets opmaken uit opsomming in het karakter gedeelte is moeilijk tenzij je up to date bent met je godsdienst kennis. Wat eenvoudige uitleg zou een leuke toevoeging zijn. Zoals wat onderscheid van andere stromingen van protestantisme. Op welke geloofspunten ligt de aandacht? Zijn er verplichtingen of verboden? Spendeer je veel tijd aan je geloof? Wordt contact met geloofsgenoten geprefereerd boven contact met anderen. Zelf ben ik te onkundig iets toe te voegen, hopelijk voelt iemand anders zich geroepen. Gebruiker:kristof.boons 22 december 2009 (CEST)

Hoi, op zich een goede suggestie, maar misschien moet je voor dergelijke informatie eigenlijk bij het artikel Bevindelijk gereformeerden zijn? Josq 23 dec 2009 10:38 (CET)

Geschiedenis[bewerken]

Het onderdeel "geschiedenis" vormt nu wel een erg groot deel van het artikel. Er staan veel feiten in (zoals slachtoffers bij bombardementen en watersnoodramp) die niet te maken hebben met de vraag "hoe zijn de Ger.Gem. geworden zoals ze zijn?" - en die daarom m.i. niet zo relevant zijn. Liever zou ik ze uit dit artikel weghalen en ze in een artikel over een deelonderwerp plaatsen... Josq (overleg) 4 jun 2012 10:19 (CEST)

Ha Josq, klopt wel wat je zegt. Maar moet een geschiedkundige beschrijving altijd te maken hebben met die vraag? Zie bijvoorbeeld een geschiedkundige beschrijving van een willekeurig dorp of stad op Wikipedia. Dan kan daar wel aardig in worden gesnoeid. Hoe sta je tegenover een apart artikel Geschiedenis van de Gereformeerde Gemeenten? Of lijkt je dat wat overdreven? Alleen jammer dat dan de scheuring van 1953 uit het hoofdartikel verdwijnt. Want die heeft alles te maken met de door jou geformuleerde vraag. Maar dit kan ook in een geschiedenisbeschrijving van het kerkverband niet ontbreken. Ouddorp (overleg) 4 jun 2012 10:58 (CEST)
De scheuring moet er natuurlijk in! Maar zaken die minder beslissend zijn geweest voor het kerkverband als geheel zou ik inderdaad in een apart artikel Geschiedenis van de Gereformeerde Gemeenten zetten. Josq (overleg) 4 jun 2012 11:09 (CEST)
Ik hoop binnenkort e.e.a. op te starten. Jammer dat er alleen weinig afbeeldingen bij zo'n onderwerp beschikbaar zijn, het wordt dan al snel een droog verhaal dat weinig tot lezen uitnodigd. Wat ook jammer is dat er enigszins scheefgroei ontstaat. Over de Gereformeerde Gemeenten is nu relafief veel informatie beschikbaar, vergeleken met andere kerkverbanden als de Gereformeerde Kerken of de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Ouddorp (overleg) 4 jun 2012 12:05 (CEST)

Samenwerking op gebied van maatschappelijk-ethische thema's[bewerken]

Recent is een toevoeging gedaan over samenwerking op gebied van maatschappelijk-ethische thema's, met sterke nadruk (met name door uitgebreidheid) met betrekking tot recente ontwikkelingen rond de Nashville verklaring. Nadere duiding van deze verklaring dient m.i. plaats te hebben / is al aanwezig in in artikel over Nashville verklaring zelf, niet in artikel over Gereformeerde Gemeenten. Wikilekkerkerk (overleg) 9 jan 2019 21:29 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Gereformeerde Gemeenten. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 apr 2019 02:35 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Gereformeerde Gemeenten. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 1 mei 2019 06:55 (CEST)