Overleg:Gilde (beroepsgroep)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het klopt niet[bewerken]

(tekst verplaatst uit lemma)
+ Het klopt niet wat hier staat een gilde is een vereniging van handelaars wat hier staat zou eigenlijk een ambacht genoemd moeten worden. Graag verbetering – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 87.67.38.92 (overleg · bijdragen)


Als een gildebroeder de meesterproef had afgelegd werd hij meester en kon hij zijn eigen bedrijf starten wordt hier gezegd. Aan de andere kant heb ik ergens gelezen dat de gilden de zaak zo regelden dat er niet te veel beoefenaren kwamen. Hoe werd dit dan gedaan. Mochten ze pas een meesterproef afleggen als er een plaats als meester vrijkwam, of legden ze de proef af en bleven dan nog doorwerken voor een baas tot er een meesterplaats vrijkwam?

Opmerking van 83.119.236.90[bewerken]

Je doet eerst een soort studie van zeven jaar en dan doe je de gazelproef als je die goed had gedaan kreeg je de naam gazel. Dan ging je nog zeven jaar studeren en dan deet je de meesterproef en als je die had gehaald kreeg je de naam meester!!!!!! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 83.119.236.90 (overleg · bijdragen)

Geloofwaardigheid is over het algemeen omgekeerd evenredig met het aantal uitroeptekens. Kleuske 7 apr 2010 18:32 (CEST)
En evenredig groot met het aantal aangevoerde bronnen die de bewering onderbouwen. Mvg, BlueKnight 7 apr 2010 20:09 (CEST)

Dit beschrijft de ambachten, niet de gilden[bewerken]

Dit is erg misleidend. Alles wordt hier op een hoopje gegooid. De handwerklieden met eenzelfde beroep waren verenigd in een ambacht, b.v. de ambacht van de wevers, de slagers, enz. De kooplieden waren ook verenigd in wat men (koopmans)gilden noemde. Ik trachtte een correctie door te voeren, maar de auteur wil blijkbaar ABSOLUUT dat deze misleidende informatie blijft staan Ik zal Wiki zelf even controleren om het artikel te schrappen. Tjonge, hoe vervelend...– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Berndwijnants (overleg · bijdragen)

Het werd me inmiddels duidelijk waarom de auteur deze fout maakt. In het Engels heet een ambacht inderdaad a guild... Het dus een kwestie van fout vertalen vanuit een der bronnen, die de auteur raadpleegde, lijkt me.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Berndwijnants (overleg · bijdragen)
Hallo gebruiker,
Ik ben degene die de tekst weer terugplaatste. In de geschiedenis van het artikel (knopje bovenaan) staat er waarom ik dat deed. De samenvatting luidde: :Reden Ik snap helaas niet helemaal wat er bedoeld word, maar ik zal de tekst weer weghalen. PS: Wil je voortaan alsjeblieft ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst. Vriendelijke groet, Southparkfan 19 apr 2013 08:46 (CEST)
Nee Berndwijnants, je schrapte met de botte bijl een interessant stuk geschiedenis wat wel degelijk over gildes ging en niet over een ambacht. Ik vraag me af of jouw eigen definitie van het woord ambacht wel klopt. Je kunt beter eerst overleggen en als je iets verandert c.q. verwijdert vooral niet vergeten de bewerkingssamenvating in te vullen.
Met vriendelijke groet, Notum-sit (overleg) 19 apr 2013 08:54 (CEST)
PS bijdragen op overlegpagina's dien je te ondertekenen met 4 tildes (~~~~. Ondertekening vindt dan automatisch plaats.
@Southparkfan, liever niets verwijderen waar je geen verstand van hebt. Notum-sit (overleg) 19 apr 2013 08:55 (CEST)

De standaardvertaling van gilde naar het Engels is en:guild, die van ambacht is en:craft. Notum-sit (overleg) 19 apr 2013 08:59 (CEST)

Gilden voor het eerst opgeheven in1798?[bewerken]

In de tekst staat dat de gilden in Nederland voor het eerst werden opgeheven in 1798. Hier lees ik: Sinds 1379 was immers de vorming van gilden door de hertog van Gelre verboden. Gecamoufleerd als broederschappen bleven minstens 7 gilden bestaan: de smeden, de schoenmakers, de schippers en korenkopers, de kramers, de bakkers, de kleermakers en de wevers. (n.a.v. het nieuwste boek van historicus Huub van Heiningen). Dit hoeft niet met elkaar in tegenspraak te zijn, ik ben geen historicus. Wellicht is het wel een zinvolle aanvulling? Kattiel (overleg) 13 jul 2017 12:40 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Gilde (beroepsgroep). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 20 jul 2017 04:39 (CEST)