Overleg:Havermout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het artikel zegt dat haver gluten bevat, maar het artikel gluten vermeld dat dit niet zo is.


08-09-2014

Er staat geschreven:

Voor bierbrouwers is het belangrijk te weten dat havermout niet gemout is en dus geen voor het maischen belangrijke enzymen bevat.

Echter zou hier beter kunnen staan:

Spreken we van haver, en is deze nog niet gemout, dan is het voor bierbrouwers belangrijk om te weten dat het product niet de noodzakelijke enzymen bevat die tijdens het maischen benodigd zijn om het zetmeel in suikers om te zetten.

Spreken we van haverMOUT, mogen we er van uit gaan dat het product gemout (tot kiemen gebracht) is, alvorens gedroogd en verder tot het eindproduct is verwerkt.

Mogelijkerwijze is de havermout alvorens in de fabriek te verwerken tot het eind product, ter ontsmetting en bevordering van de houdbaarheid eerst met stoom of op andere wijze verhit. Hierdoor worden de in de havermout aanwezige enzymen (diastase) vernietigd, waardoor bij het brouwen van bier het zetmeel niet meer kan worden omgezet in maltose (Glucose / verteerbare suikers). Een dergelijke havermout, havervlokken of schroot zijn derhalve onbruikbaar bij het brouwen van bier.

Boven genoemde enzymen komen vrij bij een temperatuur van zo'n 62 Graden Celsius, het duurt even voordat de omzetting plaats vindt en het werkt eigenlijk alleen wanneer je de havermout mengt met water, melk of een andere vloeistof. Na zo'n 20 minuutjes kun je er van uit gaan dat het grootste deel aan zetmail is omgezet in reducerende suiker wat de havermout opeens van een geheel andere voedingswaarde voorziet.

Overigens zijn de vrijgekomen suikers ongeveer 15% zoeter van smaak dan normale tafelsuiker.

Een eenvoudige wijze om te kijken of het havermout product nog zetmeel bevat is door een druppel Betadine (een jodium oplossing) er op te laten vallen, kleurt het paars / blauw dan zit er nog zetmeel in, verkleurt de betadine naar rood of blijft het geel dan is (vrijwel) alle zetmeel omgezet in maltose.

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Havermout. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 6 sep 2017 06:53 (CEST)