Overleg:Hypothermie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Persoonlijk zou ik een dergelijk slachtoffer absoluut gewoon in een warm bad leggen. In hoeverre dit medisch verdedigbaar is zal ik proberen na te zoeken. Over weinig dingen wordt zoveel medische onzin geschreven als over onderkoeling. Evanherk 10 jun 2005 12:29 (CEST)

(fibrillatie bij onderkoeling) Dit kan waar zijn of niet waar, maar het is een uiterst belangrijke overweging bij onderkoelde mensen, met grote praktische consequenties als het waar is. Ik vind het daarom belangrijk dat het blijft staan als een onderwerp dat nog niet opgehelderd is en waarvoor we dringend op zoek zijn naar meer informatie. Bart (Evanherk) 13 dec 2006 12:49 (CET)

"Het is echter niet zinvol twee onderkoelde mensen samen in een slaapzak te stoppen." Er is geen bron voor en volgens mij slaat het ook nergens op. Zelfs als je een onderkoeld persoon alleen in een slaapzak legt heeft dat effect, omdat die persoon warmte genereert zal hij meer opwarmen dan buiten de slaapzak, omdat de slaapzak isolatie toevoegt, waardoor de temperatuur stijgt. Als je twee onderkoelde mensen samen in een slaapzak stopt, dan zal de slaapzak natuurlijk sneller opwarmen en daarmee de mensen die erin liggen. Pcmadman 13 jun 2010 22:45 (CEST)

Er wordt gevraagd naar een bron voor het ethisch gebruik van kennis nav de nazi experimenten bij hypothermie. Punt 2, 3, 4, 5 en 6 van het artikel in deze link zijn bronnen. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199005173222006#t=references Ik weet alleen niet hoe je die toevoegt. Lalena (overleg) 14 mrt 2013 11:42 (CET)

Onvolledige definitie[bewerken]

De definitie die dit artikel geeft is "Onderkoeling of hypothermie is een toestand waarbij de centrale lichaamstemperatuur (de hoogste temperatuur midden in de romp) van een persoon zo ver is gedaald dat de normale stofwisseling in gevaar komt." Dit is in mijn ogen nog niet volledig, dieren kunnen ook onderkoeld raken. Ik had dus "persoon" veranderd in "organisme". Zwitser123 draaide zojuist deze bewerking terug met als motivatie "te kort door de bocht, de rest van de tekst betreft alleen mensen. Dat schijnt ook de meest voorkomende context te zijn voor dit begrip". Laten we de inhoud van een artikel de definitie bepalen? Bovendien komt onderkoeling bij veel soorten gewervelde dieren net zo goed voor. Zie bv. en:Hypothermia#Other_animals. heinGlas z3.pngnlein'' 12 mrt 2018 10:41 (CET)

Beetje rethorische vraag, niet? :-).
Ik ken het begrip "hypothermie" vooral uit de (menselijke) geneeskunde, maar als je andere bronnen hebt, prima. Het probleem van je wijziging was, dat die te punktueel was. Als je bijvoorbeeld de kopjes veranderd onder een overkoepelende kop "Situatie bij de mens" en de inleiding eveneens veranderd dan kan het evt. wel, maar onder het voorbehoud van een afgewogen betoog naar belangrijkehid van het begrip in de verschillende situaties. Afgezien daarvan kennen vele dieren een onderkoeling die met "winterslaap" of "-rust" wordt aangeduidt en niet pathologisch is. Dat maakt het verhaal ingewikkeld en de juiste indeling van het artikel des te belangrijker. Zwitser123 (overleg) 12 mrt 2018 16:53 (CET)
Dank voor je antwoord, maar toch is de definitie nu niet volledig. Ik laat het even bezinken... heinGlas z3.pngnlein'' 12 mrt 2018 17:08 (CET)
Van Dale N-N definieert hypothermie simpelweg als "te lage lichaamstemperatuur", zonder erbij te melden of dit specifiek betrekking heeft op mensen dan wel op dieren. Zie verder bijv. hier, alwaar het begrip wel degelijk gebruikt wordt in relatie tot huisdieren. Mij lijkt dit soort externe bronnen eerlijk gezegd bruikbaarder dan de rest van dit artikel zelf om de algehele definitie op te baseren. De Wikischim (overleg) 13 mrt 2018 17:20 (CET)