Overleg:John Kraaijkamp sr.

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Brekers In 1985 startte de AVRO op de vrijdagavond met een nieuwe comedy serie omdat het avro amusement al een tijdje op een laag pitje stond. De Brekers gaat over Fokke (Johnny Kraaikamp sr.), Peek (Rijk de Gooyer), Trees (Adéle Bloemendaal) en Harry (Sacco van der Made). Trees en Peek zijn met elkaar getrouwd en hebben de broers van Fokke en Trees in huis wonen. Natuurlijk gaat het niet zonder slag of stoot en er is dan ook altijd een conflikt tussen Trees en Fokke en tussen Fokke en Harry. Trees werkt op een viskraam en Peek krijgt min of meer een fietsenstalling in zijn maag gesplitst door Huib (Ben Hulsman). Deze Fietsenstalling is "easy money" volgens Huib en daar komen de nodige problemen bij kijken. Een groot deel van hun tijd slijten Fokke, Peek en Harry in hun stamcafé. De kastelijn (Ab Abspoel) neemt op een gegeven moment Trees aan als Barjuffrouw.

nogal bewierroking van dhr Kraaykamp. Bv. "...Ook deze serie was erg goed dankzij Kraaykamp","...blijft hij een vakman pur sang, iemand die enorm veel talent heeft" dat mag wel wat neutraler. Tjipke de Vries 30 jun 2005 18:05 (CEST)[reageer]

Niks over C&A?[brontekst bewerken]

C&A is toch voordeeeeliger... Zo herinner ik me hem het beste :)

naam met voornaam of titel[brontekst bewerken]

Kom met grote regelmaat pagina's tegen over personen , waarbij voor de betreffende persoon zijn familienaam wordt gebezigd, zonder òf de voornaam òf de heer/mevrouw o.i.d. Op mij komt dat bot, onbeleefd en zeer denigrerend over. Heb nog de tijd meegemaakt dat een meerdere je aansprak met Jansen of Pietersen. De meerdere werd dan met meneer aangesproken, om het verschil in status aan te geven.

Nu zijn er vermoedelijk mensen die die tijd niet hebben meegemaakt. Ik wel en ik ben nog niet dood. Ik erger mij dus met grote regelmaat aan een modern soort van botheid.

Men heet nooit 'Jansen' of 'Gerritsen' maar men heet 'Marie Jansen' en 'Marcel de Geus' , of Mevrouw De Groot en Meneer Van Deutekom.

Tracht dit euvel te verhelpen door, als ik dat tegenkom, de correctie aan te brengen. Dat helpt niet altijd, want dan komt de wat botte ander en die schrapt die correctie weer.

Niet weten hoe het hoort is tot daar aan toe. Iemand die wel weet hoe het hoort corrigeren is en wat dommig en getuigt van dezelfde neerbuigendheid die het probleem schiep. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Wim van Ingen (overleg · bijdragen)

Iemand met alleen de achternaam aanspreken is inderdaad neerbuigend - tenzij men in omgevingen verkeert waar dat nu eenmaal tot de omgangsvormen behoort. Wanneer men echter over iemand spreekt - bijvoorbeeld in een biografisch artikel - is het zeker niet ongebruikelijk om alleen de achternaam te gebruiken. Meestal wordt de naam eerst voluit geschreven en wordt bij herhaling volstaan met de achternaam. Dat is geen modern verschijnsel; ik heb er wat publicaties van rond het jaar 1900 op nagekeken en toen deed men het ook al.
Wat in Nederland wel is veranderd is het gebruik van voornamen. In vroeger tijden werden vaak alleen initialen gebruikt, voorafgegaan door dhr. of mevr. Dat tref je tegenwoordig nog maar weinig aan (ik geloof dat alleen het Reformatorisch Dagblad het nog doet.) Ook dit gebruik van voornamen hoeft trouwens geen teken van onbeleefdheid te zijn. In Groot-Brittanie heeft men nooit anders gedaan, en de Britten staan toch al eeuwen bekend als een welgemanierd volk. Dezoonvandebakker 22 apr 2010 06:09 (CEST)[reageer]

"Mein Kraaykampf"[brontekst bewerken]

In de passage "Kraaijkamp en De Gooyer" staat de volgende zin: "[In Duitsland] stelde hij voor hun programma Mein Kraaykampf te noemen{{feit|2010|03|12}}, maar dit voorstel werd door de Duitse televisie niet overgenomen." - Zoals het er staat, compleet met het verzoek de bron van dit feit op te geven, komt het over alsof dit een serieus voorstel geweest zou zijn. Dat is lijkt mij niet het geval. Ik ken de bron niet, maar vermoed dat Kraaijkamp ooit in een interview iets beweerd heeft als: "Toen heb ik die Duitsers nog voorgesteld om de show "Mein Kraaykampf" te noemen [met een verwijzing naar Hitler's beruchte geschrift "Mein Kampf" natuurlijk], maar daar wilden ze niet aan." - Het is in mijn ogen bijna onvoorstelbaar dat dit ooit een serieus voorstel is geweest. Wie de bron kent, mag zeggen of ik gelijk heb. De Jaren (overleg) 19 jul 2011 17:53 (CEST) <DJ-985>[reageer]

Die zin kan volgens mij, tot er eventueel nog een bron opduikt, beter verwijderd worden. MrBlueSky (overleg) 19 jul 2011 18:14 (CEST)[reageer]

Ik heb dit 'grapje' in een iets andere vorm gevonden; als 'voorstel' voor de naam van de biografie van Rijk de Gooyer: [1]. Het lijkt me een grap en niet een serieus voorstel. GeeJee (overleg) 19 jul 2011 18:20 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op John Kraaijkamp sr.. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 6 sep 2017 20:02 (CEST)[reageer]