Overleg:Kapiteel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kapiteel incl. of excl. abacus[bewerken]

Wie weet hoe het zit met kapitelen en afdekplaten? Bij Abacus (architectuur) staat dat de abacus/afdekplaat op het kapiteel wordt geplaatst. Bij Kussenkapiteel en Echinus staat dat de afdekplaat tesamen met het kussen het kapiteel vormt. En hier, bij Kapiteel zelf wordt een afdekplaat niet genoemd. Ook op de Duitse en Engelse lemma's blijft e.e.a onduidelijk. De ene keer staat er dat de abacus op het kapiteel rust, de andere keer dat het een onderdeel is van het kapiteel. Verder zie je bij Korintische en Composiete kapitalen ook dat er helemaal geen losse afdekplaat wordt gebruikt. Hoe zit dit nu? Is het kapiteel alles tussen de zuil en de architraaf of is het kapiteel alleen de steen bovenop de zuil, al dan niet onder een afdekplaat? Is er een eenduidige definitie te geven? Met vriendelijke groet, Encyo (overleg) 14 sep 2016 15:27 (CEST)

Weet niet veel van klassieke bouwkunst, maar in de romaanse periode lijkt de abacus over het algemeen geen apart bouwkundig onderdeel meer te zijn. Zie o.a. Lijst van kapitelen in het oostkoor van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Interessant zijn twee losse kapitelen in het lapidarium van de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht, één met, één zonder abacus. De losse romaanse kapitelen in het depot van het Bonnefantenmuseum hebben allemaal een geïntegreerde abacus.
Ik kwam ook nog dit schema van de klassieke orden tegen (helaas in het Catalaans). De abacus lijkt hier ook onderdeel van het kapiteel te zijn.
– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door kleon3 (overleg · bijdragen) 14 sept 2016 18:36 (CET)
De Winkler Prins (WP) definieert kapiteel als bovendeel van zuil en abacus als afdekplaat van kapiteel. Volgens WP heeft een Dorische zuil "een sterk uitspringend kapiteel met vierkant dekstuk". Dat impliceert dat WP alleen de echinus definieert als kapiteel. Dit zou betekenen dat het Catalaanse plaatje hierboven niet juist is. Wie heeft bronnen die de WP ondersteunen (of niet). Encyo (overleg) 19 sep 2016 16:27 (CEST)
Alleen als je het verkeerd wilt lezen: je kunt die zin ook lezen als: "een sterk uitspringend kapiteel waarvan het dekstuk vierkant is." WIKIKLAAS overleg 10 sep 2017 19:32 (CEST)