Overleg:Kleinste-kwadratenmethode

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik ben het oneens met het gebruik van de naam kleinste kwadraten methode. Ik denk dat dit niet over een 'de kleinste kwadraten methode' de naam methode hoort te dragen. Het is eigenlijk gewoon een definitie voor een goede benadering van een (weliswaar onbestaande) oplossing van het probleem. Bovendien zijn er verschillende methodes om de kleinste kwadraten oplossing te berekenen. Zo als werken met het normaal stelsel, QR orthogonalisatie, de uitdrukking voor de kwadraten som afleiden en analytisch het minimum te bepalen. Ik stel daarom voor het artikel kleinste kwadraten oplossing te noemen 81.82.234.114 10 jan 2012 15:28 (CET)

Beste anoniem, kleinste kwadratenmethode is een historisch gegroeide naam, vergelijk ook de naamgeving op de Engels- Duits- en Franstalige wikipedia. Verder levert een scan op Google Books (zie hier) een 248 tegen 5 meerderheid op voor de huidige artikelnaam. Ik zou jij daarom willen vragen de huidige naam niet te veranderen. Mvg JRB (overleg) 10 jan 2012 18:18 (CET)
Ten eerste dient kleinstekwadratenmethode helemaal aanelkaar geschreven te worden net als langeafstandsloper (zie het groene boekje).
Ten tweede, waarom stel je als vervanging van kleinstekwadratenmethode voor om kleinstekwadratenoplossing te gebruiken? In de landmeetkunde wordt kleinstekwadratenvereffening gebruikt, niet om een oplossing te vinden maar om de beste, lineaire, zuivere schatting te vinden (de kleinstekwadratenschatting).
Gollem (overleg) 11 jan 2012 20:42 (CET)

conventie[bewerken]

is de conventie niet: y = ax + b in plaats van de hier toegepaste y = a + bx? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 83.81.179.128 (overleg · bijdragen)