Naar inhoud springen

Overleg:Kunstbunker bij Castricum

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door Muijz in het onderwerp Welke versie is juist?

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Kunstbunker bij Castricum. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 7 sep 2017 03:46 (CEST)Reageren

Welke versie is juist?[brontekst bewerken]

In het artikel valt momenteel te lezen: "De Nederlandse staat kreeg aan het einde van 1941 de opdracht van de Duitse bezetter deze bunkers te ontruimen vanwege de aanleg van de Duitse Atlantikwall. Rondom de kunstkelder werd door de Duitsers een bunkercomplex Wiederstandsnest gebouwd, een halve kilometer verder stond de geheime radarinstallatie Stellung Roma en aan de noordzijde werd een V1-lanceerinstallatie gebouwd.

In samenwerking met de Duitsers werd daarop besloten om een nieuwe kunstbunker te bouwen in de staatsbossen bij Paasloo bij de buurtschap Basse. De leeggemaakte schuilkelder werden daarna door de Duitsers gebruikt voor munitieopslag."

Volgens een in het artikel genoemde bron werd de bunker in 1942 ontruimd, werden de kunstschatten overgebracht naar bunkers in Zandvoort en de Sint Pietersberg. De kunstbunker werd gebruikt als opslagplaats voor fietsen en verblijfplaats voor Duitse soldaten:

"Toch lieten de Duitsers de bunker al in 1942 ontruimen ten behoeve van de aanleg van de Atlantikwall, een verdedigingslinie die van Noorwegen tot aan Spanje liep. De nationale kunstschatten werden overgebracht naar andere bunkers in Zandvoort en de Sint Pietersberg in Limburg. Gedurende de rest van de oorlog deed de kunstbunker van het Stedelijk dienst als opslagplaats voor fietsen en verblijfplaats voor Duitse soldaten."

Welke versie is nu juist? Volgens Kunstbunker Sint-Pietersberg werd De Nachtwacht daar opgeslagen, evenals Het straatje van Johannes Vermeer. Dat laatste schilderij werd echter ook/later? in de Kunstbunker bij Paasloo opgeslagen. En was de bunker nu in gebruik voor munitieopslag of voor fietsenopslag en verblijf?

Muijz (overleg) 14 mei 2021 09:29 (CEST)Reageren