Overleg:Lijst van elektriciteitscentrales in Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Is deze lijst compleet, wat is het criterium voor opname? Kan ik bv de Centrale Delft erbij zetten? (Centrale Delft) Michiel1972 9 feb 2010 23:29 (CET) -- Centrale Delft bijgewerkt en toegevoegd aan lijst. -- gebruiker:BertvanDorp 1 okt 2013

Op Enipedia staat een bijzonder complete lijst van elektriciteitscentrales in Nederland, samengesteld uit meerdere bronnen: [Nederlandse Elektriciteitscentrales op Enipedia] -- gebruiker:BertvanDorp 1 okt 2013

Lijst komt oorspronkelijk uit een ECN rapport Monitoring Nederlandse elektriciteitscentrales, 2005 [1]. Qua grote installaties is deze vast compleet - de vraag is waar de ondergrens gelegd moet worden. Bijvoorbeeld >1 MW? Ligtvoet 1 apr 2010 21:38 (CEST)

Deze lijst is niet compleet! De lijst komt (zoals hieronder ook gezegd) uit een ECN rapport. De voetnoot bij deze lijst luidt: >> De middelgrote eenheden van Essent zijn in deze tabel achterwege gelaten. Informatie hierover is wel beschikbaar. De kleine eenheden van E.On op locaties Den Haag, Leiden en Delft zijn in bovenstaande tabel niet opgenomen. Het grootste deel van deze ‘decentrale’ eenheden is wel opgenomen in het POWERS-model. << Dus als je wat wil toevoegen, be my guest. Alleen is het soms lastig te achterhalen wat dan wel het geïnstalleerd vermogen is. En hoeveel gebruikt de centrale zelf? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Gradenko (overleg · bijdragen) (Verplaatst van bovenaan naar onderaan, Paul B 16 jul 2010 12:10 (CEST))

De lijst is niet compleet, er zijn niet of nauwelijks duurzame energie centrales zoals waterkracht in opgenomen. -- Eiland (overleg) 27 feb 2011 21:19 (CET)

Alleen centrales die in (of uit) bedrijf zijn[bewerken]

Ik verwijder van deze lijst alle in aanbouw zijnde centrales. Want nu staan er ook centrales bij die echt nog totaal in de plan-fase verkeren, en daardoor geeft deze lijst een vertekend beeld. Geplande centrales kunnen nl best nog wel eens helemaal niet doorgaan, en het is niet eenvoudig om een maatstaf te geven voor welke mate van bouwvoorbereiding voldoende zou zijn om toevoeging aan deze lijst te verantwoorden. Verwijderde centrales zijn:

Producent Naam Type Hoofdbrandstof Vermogen In bedrijf
Advanced Power Eemsmond Energie Project STEG Gas 1.200 2016 (geplanned?)
Eneco Lage weide biomassa biomassa ? 2019 (in aanbouw)
RWE Claus D STEG Gas 1.250? 2020? (geplanned)
C.GEN Elektriciteitscentrale Vlissingen Kolenvergassing Kolen 900 2023 (?)
Delta & EDF Borssele-2 Kern Nucleair - ?
Energy Resource Holding Borssele-3 Kern Nucleair - ?

-- Eiland (overleg) 9 mrt 2011 11:54 (CET)

Het is normaal redelijk makkelijk om vast te stellen of een project daadwerkelijk in aanbouw is of niet. In die zeldzame gevallen waarin een half afgebouwde centrale uiteindelijk niet wordt afgemaakt, kunnen we altijd nog overleggen wat te doen. Geplande kerncentrales begint op luchtfietserij te lijken, maar is 'eerste paal geslagen' niet een aardig criterium voor opname? Het lijkt me wel goed om daarvoor dan ook steeds een bron te eisen, liefst uit krant of vakliteratuur. Paul B (overleg) 9 mrt 2011 11:59 (CET)
Om een bekende wikiepdiaan op deze pagian the quoten: "be my guest." -- Eiland (overleg) 9 mrt 2011 12:31 (CET)

Turbines of centrales?[bewerken]

Deze lijst lijkt me nu meer op een lijst van turbines dan op een lijst van centrales. Is natuurlijk kei-interessant voor de standaard wikipedia technerd, maar dan klopt iigv de titel van de lijst niet -- Eiland (overleg) 9 mrt 2011 12:30 (CET)

Hoe bedoel je 'lijst van turbines'? Je bedoelt de afzonderlijk eenheden? Tja, zo ongebruikelijk lijkt me dat niet. De Centrale Hemweg bijv. bestaat uit twee totaal verschillende eenheden (een gasgestookte en een kolengestookte) die ook in afzonderlijke bouwwerken zijn ondergebracht, en zolang die bij elkaar staan opgenomen, lijkt het me niet vreemd om ze apart te blijven vermelden. Paul B (overleg) 9 mrt 2011 12:36 (CET)

Ja maar dat heet dan toch de "Centrale Hemweg". Ook kerncentrales hebben vaak meerder reactoren (behalve in NL :), ieder met hun eigen turbine etc, en die heten dan toch Tihange, of Doel, whatever. Van Elektriciteitscentrale: "Een elektriciteitscentrale is een centrale productielocatie voor de opwekking van elektriciteit". En dat op het "centrale" terrein twee eenheden staan, maakt dan niet zoveel uit. -- Eiland (overleg) 9 mrt 2011 13:02 (CET)

Dan kom je dus weer in het land van de inconsistente definities. Dan moeten we, om het consistent te houden, ook één artikel/tabelregel hebben over de Centrale Borssele, die immers een koleneenheid en een nucleaire eenheid heeft, op wat je hetzelfde terrein kunt noemen. Ik wil dit met alle plezier hernomen naar de Lijst van elektriciteitsproductie-eenheden in Nederland maar of de lezer daar nu blij van wordt? Paul B (overleg) 9 mrt 2011 13:16 (CET)
Ik heb iigv mijn punt gemaakt :) -- Eiland (overleg) 9 mrt 2011 17:23 (CET)

De lijst van individuele eenheden is interessant en deze informatie moet niet verloren gaan. Aan de andere kant is een lijst per locatie met totaal vermogen korter, overzichtelijker en voor de leek duidelijker. Informatie over de individuele eenheden (met bouwjaar) of bv. aantal gasturbines zou dan in een aparte kolom (bv. Toelichting) beschreven kunnen worden. Borssele en Hemweg zijn bijzondere gevallen waarvan ik denk dat de eenheden wel apart genoemd moeten blijven worden. Misschien moet de kerncentrale wel in een aparte tabel staan, onder Nucleair wat je op anderstalige wikipedia vaak ziet. Wat vinden jullie van het idee om de tabel dus toch om te zetten naar een tabel met 1 locatie per regel? --TheSymbol (overleg) 3 apr 2011 15:05 (CEST)

Als je de turbines gaat vermelden dan zal de lijst groeien, denk aan gasgestookte multishaft eenheden. Daar zal je dan ook de gasturbines en de stoomturbine moeten gaan vermelden. Wel ben ik het eens om de verschillende brandstoffen met daarbij behorende opgewekt vermogen te vermelden. Dus geen Sloe 10 en 20 meer maar Sloe totaal vermogen, maar wel Borsele gasgestookt, kolengestookt en nucleair opgewekt. 04 april 2011 Dweep (overleg) 20:39 CEST

Melding numeriek sorteren:[bewerken]

Sorteren op de kolom "Nominaal Vermogen" gebeurd alfabetisch, niet numeriek. (ik weet niet of dit aan te passen is in de bron code) – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 77.166.86.107 (overleg · bijdragen)

Ik heb het vermoeden dat dit komt door de voetnoten in die kolom Een aparte heel smalle kolom voor de voetnoten zal dit probleem denk ik wel kunnen oplossen. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.25.174.82 (overleg · bijdragen)

Toevoeging[bewerken]

Toe te voegen zijn de DM34 in Diemen en de HW08 in Amsterdam. Het betreft 2 single-shaft STEG-installaties. Vermogen ligt volgens mij rond de 450MW per stuk. Het fabrikaat is Siemens, bouwjaar 2012. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 212.108.15.121 (overleg · bijdragen) Siemens heeft toch Hemweg 09 opgeleverd?? De HW08 is inderdaad een koleneenheid, het moet de HW09 zijn. Bij Nuon staat de eenheid in Purmerend nog vermeld, die is echter in 2014 uit bedrijf genomen en vervangen door een biomassacentrale van de gemeente Purmerend. Bij Eneco staat de Merwedekanaal 10 vermeld, die is echter in 2014 gesloopd en kan dus van de lijst worden gehaald. Merwede 10 is verwijderd

WKK installaties[bewerken]

bestaat er informatie over WKK units in de glastuinbouw die tezamen toch een gigawatt of zo kunnen opwekken? idem voor eenheden bij grote bedrijven (shell, Akzo etc)? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 195.169.90.139 (overleg · bijdragen) 12 mei 2016 PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

CCGT en STEG[bewerken]

Lezend in de lijst zijn er zowel STEG als CCGT bij "Type eendheid" voor gasturbines. Door een klein beetje te zoeken denk ik (met mijn proffessioneel gelimiteerde kennis) dat dit hetzelfde is (CCGT (Combined Cycle Gas Turbine) is de engelse term voor STEG (SToom En Gas centrale))? Moet dit geharmoniseerd worden? AwesomeSauceLtd (overleg) 18 apr 2018 21:19 (CEST)

Elektriciteit en/of warmte[bewerken]

Er zijn steeds meer centrales die zich primair richten op warmtelevering zoals de biowarmtecentrale purmerend, Ede, Diemen, Amsterdam en Utrecht. Worden die toegevoegd op deze pagina of is hiervoor een aparte pagina gewenst. Sommige staan al in de lijst zoals biomassa centrale brouwer, AVR duiven en AVR Rozenburg. 86.85.246.18 15 april 2019

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 3 externe link(s) gewijzigd op Lijst van elektriciteitscentrales in Nederland. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 12 mei 2019 18:15 (CEST)