Overleg:Mariah Carey

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De blanke Whitney Houston[brontekst bewerken]

Er staat in de tekst dat Sony haar wilde neerzetten als de blanke Whitney. Maar dat was niet zo dacht ik. Whitney en Mariah zijn namelijk even blank/zwart. (Dit gaat nergens over maar goed). Ze hebben beiden evenveel zwarte en blanke familieleden. De een blondeert haar haar en de ander niet. In Europa wordt Mariah gezien als blank. Maar in Amerika zag men haar als zijnde zwart. Omdat je in Amerika 'zwart' bent als de helft van je familie zwart is. Daar heeft Oprah het ook nog eens over gehad. Er zijn mensen die in Europa blank zijn en daar zwart. Ik denk dat het tegenwoordig wat aan het bijtrekken is. Nu gaat het nergens meer over hoop ik.

Bereik Mariah Carey[brontekst bewerken]

Het lijkt me onwaarschijnlijk dat zij een bereik zou hebben van 5 octaven. Hans Kamp 5 feb 2008 11:54 (CET)[reageer]

toch is het wel zo! zij heeft wel een bereik van 5 octaven, en kan ook opera zingen. Zij heeft een bereik op de hoge F noot.
Zelfs dan is het onmogelijk om een bereik van 5 octaven te hebben. Stel dat die hoge F-noot 2,5 octaaf (2 octaven + kwart boven de centrale c zit) dan zit ze na 4 octaven zo laag dat ze met haar laagste noot vlak bij mijn laagste noot zit, terwijl ik een man ben. Vrouwen kunnen niet zo laag zitten. En dan wou jij nog een octaaf lager gaan. Dan kan zij een octaaf lager zingen dan ik kan. Nee, dat van 5 octaven is een fabeltje. Ik zit op zangles en ik zal mijn zanglerares eens even vragen. Hans Kamp 12 feb 2008 12:52 (CET)[reageer]

hmm, ik zit zelf ook op zangles, maar ik heb t wel vaker in t nieuws zien staan (artikelen over haar) dat zij als weinige 5 octaven breed kan zingen en ook de hoogste kon bereiken. Het is niet omdat ik t zelf verzin maar t een paar keer heb zien staan. Maar als dat niet kan, geloof ik je wel hoor. Kate Bush bijvoorbeeld zit op 4 en de Hongaarse Linda Kiraly kan (schijnt) ook 5 octaven te zingen. Het staat in de artikelen, wel raar als ze dat erin zetten als dat onmogelijk is. Ik hou me er verder niet zo mee bezig, maar dacht dat t wel een bijzonder leuk weetje over haar was. Voor mij blijft ze een van de beste zangeressen! 5 octaven of niet. Misschien weten ze t niet anders te formuleren dan dat ze van laag naar hoog een vrij brede bereik heeft tot vergelijking met andere zangers(essen).

Zij heeft wel degelijk een bereik van 5 octaven, omdat zij doorgaat in het fluit register. Je hebt dus eerst je borststem (=waarin je ook praat), dan schakel je door naar je kopstem. En mariah carey kan dan doorschakelen naar het fluitregister, dat klinkt als een hondenfluitje. Iedereen heeft dat register wel, maar kunnen die schakel niet maken, ze blijven in de kopstem en kunnen niet hoger. Dus als je van borststem naar kopstem doorschakelt, voel je als het ware een klik. Datzelfde schijn je dus nog een keer te kunnen doen van kopstem naar fluitregister. Er zijn wel meer mensen die dat kunnen. Het is iets dat je moet leren maar onwillekeurige spieren willen het niet doen. Als je het eenmaal kan kun je het altijd. Dus net zoiets als tibetaans boventoon zang of jodelen enzo. Je kunt het niet, hoe vaak je het ook probeert, maar gewoon blijven proberen en dan opeens schiet hij erin, en dan kun je het vanaf dan altijd.
Op de plaat Emotions doet ze het een paar keer. Dat wat je hoort is dus geen fluitje maar echt Mariah's stem.
Je kunt eenvoudig tellen hoeveel octaven iemand heeft. Je speelt op de piano de hoogste en laagste tonen na, en je telt hoeveel octaven ertussen zitten. Het probleem is dat mijn keyboard niet zo hoog kan.

Laat mij effen wat aanvullen. Er staat een video online van haar bereik tussen E2-G7(gekruist), meer dan vijf. Houd wel in gedachten dat in de operawereld vaak de C's alleen geteld worden(wat vaak tot verwarring leidt in poptaalgebruik). Daarnaast worden veel zangeressen die in de 7de octaaf, die hoog zingen of die een krachtige stem hebben, een five-octave voice genoemd(in courante termen alleen die van de 7de octaaf eigenlijk). Dit wil NIET zeggen dat ze ook effectief er vijf kunnen halen. Eén van de weinige die dat wel kan is natuurlijk Mariah.

aanpassingen[brontekst bewerken]

Lambs, Ik heb een paar kleine dingen aangepast. Die 63 miljoen gecertificeerde verkochte albums is natuurlijk IN de VS niet erbuiten. Daarnaast levert een Oscar voor beste song niet een prijs op voor de brengers van het lied maar voor de auteur van het lied. Die is niet Mariah noch Whitney en ook Babyface ontliep de prijs want hij deed slechts de bewerking voor de mainstream single. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 91.182.46.195 (overleg · bijdragen) 25 okt 2011 00:14‎ (CEST)[reageer]

Nog iets wat ik heb aangepast. De zin " Het contract werd afgekocht voor een fractie van het oorspronkelijke bedrag" heeft een negatieve connotatie en onderschat het feit dat Mariah zwaar veel betaald werd om totaal geen werk te verrichten.

Geboortejaar wordt betwist[brontekst bewerken]

In het Engelstalige wikipedia artikel over Mariah Carey is heel duidelijk aangegeven dat haar geboortejaar wordt betwist ("Mariah Carey (born March 27, 1969 or 1970)[3], [...]"). Dit is gedaan na langdurige discussies en een uiteindelijke RfC, waarna er een duidelijke consensus is bereikt wat inhield dat beide jaartallen als geboortejaar opgenomen moesten worden. In dit kader was ik dan ook enigszins verbaasd over het feit dat het Nederlandse wikipedia artikel zonder enige twijfel 1970 als geboortejaar vermeldt met een bronverwijzing naar documenten van twijfelachtige authenticiteit en herkomst.

De vraag is dus: zou het nederlandstalige artikel de consensus van het engelstalige artikel moeten overnemen, en zowel 1969 als 1970 moeten vermelden als geboortejaar (met daarbij uiteraard de respectievelijke vermeldingen van kwalitatief hoogwaardige bronnen)?
Mischa The Evil (overleg) 29 jun 2015 03:39 (CEST)[reageer]

Mariah Carey is in 1969 geboren. Er zijn nog steeds zeer oude registraties van haar vindbaar, welke stammen uit de jaren 80. http://cocatalog.loc.gov/cgi-bin/Pwebrecon.cgi?SC=Author&SA=Carey%2C%20Mariah&PID=_3W0mYK3J-3U1Sv0KQjMWfZLssH4z&BROWSE=2&HC=26&SID=2

Puur uit marketingoverwegingen heeft Mottola daar 1970 van gemaakt. Dat kwam beter over dan 1969.

Ik kan me niet voorstellen dat hier wordt gelogen. ErikvanB (overleg) 18 aug 2015 10:37 (CEST)[reageer]

Hallo, haar moeder heeft in een Oprah Winfrey interview gezegd dat Mariah in 1970 geboren is. Het lijkt me het meest vertrouwelijk als de moeder het zegt. Dan is het vast ook zo. Daarom zou het ook fijn zijn als het wordt veranderd. Nigel08 (overleg) 23 okt 2022 15:12 (CEST)[reageer]

Waarom staat het dan al in 1969 in de krant? Tijdje terug was er nog iemand die heel zeker was van zijn/haar gelijk, namelijk 1969: hier. Dat mogen we niet negeren. Ennomien (overleg) 23 okt 2022 15:30 (CEST)[reageer]

onlangs toegevoegde fancruft[brontekst bewerken]

Onder de naam MariahDowell heeft iemand in januari een hele reeks ongewenste bewerkingen toegevoegd die op een fanpage horen. Ook zijn woorden vervangen waardoor zinnen ongrammaticaal worden. Vanaf deze telefoon kan ik dat moeilijk herstellen dus hopelijk leest iemand dit. MackyBeth – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door MackyBeth (overleg · bijdragen) 6 feb 2016 22:03‎

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Mariah Carey. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 28 okt 2018 12:27 (CET)[reageer]