Overleg:Metro van Berlijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

@ Londenp: Wat bedoel je met "Tussen het groot- en kleinprofielnetwerk bestaat geen fysieke koppeling"? Er bestaat namelijk wel een verbindingstunnel met spoor tussen de U2 en de U5 voor bedrijfsdoeleinden. 81.70.128.252

Hoi, sorry dat ik dat teruggedraaid heb, was zo lange geleden, bovendien weet ik er niks meer van waarom. Jouw bijdrage zal wel juist zijn. Bijdrage van anoniemen worden met enige argwaan bekeken en als ik niet helemaal overtuigd ben en er zijn geen andere informatiebronnen, bijvoorbeeld op het overleg, wordt het zekere voor het onzekere genomen, en wordt het teruggedraaid. Als dit fout was bij deze mijn excuses. Meld je toch aan, dat is makkelijker! pjetter 14 nov 2005 16:25 (CET)

Dat maakt niks uit hoor! Ik heb het betreffende zinnetje nu opnieuw verwijderd. Het stukje tunnel dat ik bedoel ligt in de buurt van de Alexanderplatz en is pas na de Tweede Wereldoorlog gebouwd, vanwege het feit dat kleinprofielmateriaal in Oost-Berlijn alleen in een werkplaats voor grootprofielmateriaal onderhouden kon worden. (men had in Oost-Berlijn geen werkplaats voor kleinprofiel; deze lagen allemaal in het westen). Daarom was deze verbindingstunnel noodzakelijk dus.

Groet, Alankomaat (heb me inmiddels dus aangemeld zoals je ziet)

Ook tussen de U2 en de U7 (bij de Bismarckstraße) bestaat als ik me niet vergis een verbindingsspoor tussen het klein- en grootprofielnet. Jörgen (xyboi)? ! 30 sep 2006 02:04 (CEST)

Oost-Berlijn heeft vier Metrolijnen: U6, U5, U2 en U8, ik heb dit nu verandert.

Prima hoor. Feitelijk hoort het er niet in de huidige vorm thuis, aangezien de grens tussen west en oost er niet meer is. Toen Oost-Berlijn nog bestond waren er natuurlijk wel slechts twee lijnen, de U6 en de U8 behoorden immers tot het westelijke net. Sowieso ben ik bezig het artikel te herwerken. Jörgen (xyboi)? ! 26 okt 2006 23:52 (CEST)

Etalageartikel[brontekst bewerken]

Een etalageartikel is dit zonder meer. Het kan natuurlijk altijd beter. Er staat in de eerste alinea "Daarvoor waren er meerdere maatschappijen actief." Het zou mooi zijn als deze vermeld werden. Ook zouden de rode links U8 t/m U9 ingevuld kunnen worden. Niettegenstaande: hulde voor dit artikel, daar mag menigeen een voorbeeld aan nemen. Mig de Jong 5 jan 2007 13:41 (CET)

Aan de artikelen rond dit artikel (stations, lijnen, later ook materieel) wordt gewerkt. De maatschappijen die zich met de Berlijnse metro bezighielden staan vermeld in de geschiedenis. Jörgen? ! 5 jan 2007 14:01 (CET)

verplaatst van review[brontekst bewerken]

De afgelopen twee maanden uitgebreid tot een veelzijdig artikel. Vrijwel geheel eigen werk en daardoor het enige grote wikipedia-artikel over dit onderwerp dat niet op de Duitse versie gebaseerd is. Suggesties voor uitbreiding en/of aanpassingen zijn welkom. Jörgen (xyboi)? ! 22 nov 2006 19:22 (CET)

Super hoor! Ik heb er niets aan toe te voegen. Misschien iemand anders? Emiel (overleg!) 6 dec 2006 20:53 (CET)
Bijzonder goed, weinig meer aan toe te voegen. Ik vind alleen dat het stuk 'geschiedenis' aan de korte kant is. Dit is niet storend, maar valt alleen meer op door de grootte van de rest van het artikel. Nogmaals, een bijzonder goed artikel. Als ik jou was, zou ik er aan denken het voor de etalage te nomineren. Vincentsc 12 dec 2006 15:59 (CET)
Kort? Werkelijk? Het neemt toch nog aardig wat ruimte in beslag. Op de Duitse wikipedia is de geschiedenis nog korter, maar wordt verwezen naar een apart artikel Geschichte der Berliner U-Bahn. Dat artikel bevat echter letterlijk dezelfde tekst als bij de geschiedenis van de verschillende lijnen staat - ik vind dat een storende doublure, bovendien is zo'n overzicht door zijn enorme lengte nauwelijks overzichtelijk. Ik heb ervoor gekozen een wat uitgebreider, maar toch nog te behappen overzicht in het hoofdartikel te plaatsen, met verwijzing naar de lijnen als men een uitgebreider verhaal wil. Bovendien zijn alle openingsdata in uitklapschema's vermeld. Kwestie van voorkeur in de benadering, ik heb in elk geval mijn redenen ervoor het zo doen, zoals ik hopelijk duidelijk heb uitgelegd hierboven. Dank voor de waardering! Smile. Groeten, Jörgen (xyboi)? ! 12 dec 2006 20:18 (CET)
Ziet er erg goed uit!! Niets op aan te merken, behalve dan misschien dat je onder tweede en derde bouwfase de lijstjes met lijnen nog even in een tabel zetten of er opsommingstekens bij zetten. Niet moeilijk doen en in de etalage ermee. VincentBaas (Overleg) 12 dec 2006 20:57 (CET)
Ik heb er tabelletjes gemaakt, van hetzelfde type als gebruikt in de sectie materieel. Jörgen (xyboi)? ! 12 dec 2006 21:43 (CET)

Kurzstrecke[brontekst bewerken]

Met een Kurzstrecke-Ticket mag je bij Tram en bus over een afstand van ZES stations reisen. Dit is de OFFICIELE BVG-tarief.

Groeten uit Berlijn

Term "metro" verkeerd[brontekst bewerken]

Eigenlijk is de titel van dit lemma verkeerd. Er is maar één echte metro en dat is de Parijse métropolitain (voluit). Het woord "metro" is min of meer een soortnaam voor een ondergrondse geworden, maar dat is verwarrend. In Londen is de juiste betiteling "underground" en in New York "subway". Maar dat terzijde.

Specifiek voor Berlijn geldt dat er ook andere ondergrondse treinen zijn (nl. de S-Bahn op bepaalde trajecten), en vooral dat er bovengronds zogenaamde "Metrobussen" rijden.

De juiste benaming is: U-Bahn. Duitsers gebruiken deze aanduiding zonder zich zelfs maar af te vragen waar die "U" voor staat.

Niets verwarrends aan. Het woord metro heeft nu eenmaal die betekenis. Nederlandstaligen maken zich niet druk over de etymologie van het woord, zomin als Duitsers dat met hun U doen. Jörgen? ! 5 sep 2008 23:43 (CEST)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 4 externe link(s) gewijzigd op Metro van Berlijn. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 7 sep 2017 22:50 (CEST)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 3 externe link(s) gewijzigd op Metro van Berlijn. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 18 sep 2017 18:59 (CEST)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Metro van Berlijn. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 27 jan 2018 00:08 (CET)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Metro van Berlijn. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 11 mei 2018 15:09 (CEST)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 4 externe link(s) gewijzigd op Metro van Berlijn. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 14 feb 2020 09:44 (CET)