Overleg:Mitochondrion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De functie van een mitochondrion is energie produceren. Dit gebeurt aan de hand van zuurstof en bouwstenen (vetten, eiwitten, koolhydraten). Dit alles geschiedt in een aantal processen, waaronder het proces dat citroenzuurcyclus noemt. Met enig geduld zet ik de uitleg hierover dit weekend op Wikipedia (nu tijdsgebrek). Anderen zijn ook welkom natuurlijk, maar aangezien ademhaling van de cel geen zinvolle betekenis heeft, heb ik dit wel reeds gewijzigd. (er staan geloof ik nog meer onjuistheden op deze pagina). Inge Habex 4 feb 2004 03:01 (CET)

Dank je Inge, een mooi plan, ik heb gister alleen aangevuld met wat een anonieme gebruiker had neergezet op een pagina met erop lijkende titel. Ik kan ook niet beoordelen hoe het zit. Fijn dat jij deskundiger bent. Elly 4 feb 2004 07:51 (CET)

'celademhaling' is geen ongebruikelijke term hoor. 212 hits op google. Daarmee wordt deze energieproductie bedoeld. Dus ik denk dat je een beetje te haastig bent. Evanherk 4 feb 2004 10:28 (CET)

misschien een beetje overhaastig, het is in wetenschappelijke termen alleen niet logisch. En ik zie eigenlijk ook niet meteen in hoe je op die wijze een leek kan uitleggen waar het feitelijk om draait. Vandaar dat ik alvast de wijziging wilde aanbrengen vooraleer iemand op die voet wilde verder bouwen of informatie zocht. Ik heb net ook even op Google gezocht, maar daar lijken me de meeste termen toch in eerste plaats te slaan op de celuitwisseling. Niet zozeer het energieproces dat zich voltrekt in de mitochondria (met behulp van zuurstof). Ze willen het wel vermelden, maar hebben het toch meer over het algemeen metabolisme van de cel en dan kan je idd over een celademhaling spreken. In elk geval interessant om in te verdiepen :) Bedankt voor dit aanstippen :) Inge Habex 4 feb 2004 21:51 (CET)

Ik heb een apart stukje mitochondrionaal DNA gemaakt. Daarin heb ik de informatie gebruikt die op deze pagina stond. Daarom heb ik het stukje mitochondrionaal DNA hier ingekort Picobyte, dinsdag 20 december 2005

Beste Mensen. Het stuk over het mitochondrion is nogal verouderd. Zijn hier nog meer biologen die samen met mij het stuk willen verbeteren?

    • Ik heb het stuk een beetje doorgelezen, maar aan het eind staat er echt onzin in, als zou het iets 1x per duizend jaar doen. Daarvan weet ik 100% zeker dat het niet waar is en er is ingestopt door iemand die de boel maar heeft lopen dollen Het artikel moet zo snel mogelijk verbeterd worden door iemand die er goed verstand van heeft, maar ik ben helaas daarvoor niet de aangewezen wikipediaan. --Wim Hamhuis 20 feb 2009 19:00 (CET)


De term energie productie is erg onwetenschappelijk. Energie kan immers alleen geproduceerd worden door kernsplijting en kernfusie processen. (E=mc2) In een mitochondiron wordt alleen chemische energie uit organische stoffen omgezet naar voor de cel gemakkelijkere energierijkeverbindingen. Nogmaals dit artikel moet nodig aangepast wordne en volledig gereviseerd. Ik wil dit graag samen met iemand doen. Bijvoorkeur een chemicus of bioloog.