Overleg:Munchkin (kattenras)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Alvorens te wissen, Graag OVERLEGGEN! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Festoni89 (overleg · bijdragen)

U plaatste een niet neutrale tekst met ononderbouwde subjectieve beweringen met taalfouten en stijlfouten vandaar dat deze is verwijderd. Dit is een encyclopedie. MoiraMoira overleg 27 mrt 2017 14:54 (CEST)[reageer]
Beste MoriaMoria - Gelieve nogmaals te lezen, teksten zijn niet subjectief en onderbouwd met bronnen. Dit is momenteel niet het geval in het huidige artikel -> Dit is een encyclopedie zonder enige bron, bij het plaatsen van bronnen en nieuwe informatie haal je deze weg?
verplaatst van Overleg gebruiker:MoiraMoira Beste MoiraMoira, Jij nam de beslissing mijn bijdragen te wissen. Echter snap ik niet volledig waarom, graag even een antwoord op mijn vragen:

- Hoe beslis jij welke informatie objectief/subjectief is? Mijn bijdragen komen rechtstreeks van een vertaling van de ENG wiki. - Bij het toevoegen van relevante bronnen ga jij uit van promotie van een website. Deze bron vermeld alle informatie en is onderbouwd met verdere bronnen. Wat ontbreekt hier voor u? - Is een artikel zonder enige bron dan beter dan een artikel met bronnen?

Ik begrijp dat dit een encyclopedie is, vandaar de uitbreiding van informatie. Jij neemt deze (juiste) informatie weg. Ik snap niet hoe dit goed doet aan de encyclopedie, ik zie hem enkel niet verder aangevuld worden.

Tekstvoorstel[brontekst bewerken]

Herkomst
De eerste vermelding van de Munchkin dateert van 1940[1]. In 1944 bestond er een Brits onderzoek naar vier verschillende generaties van kort-benige katten. Eens de oorlog voorbij was ontstond er meer informatie omtrend de Munchkin kat. Nieuwe onderzoeken en documentatie verscheen in Louisiana (VS) en Rusland. Het kattenras werd populair in 1991 wanneer deze voorgesteld werd door de TICA The_International_Cat_Association. Er ontstond heel wat kritiek tegen de misvorming van katten en dat het kweken van deze kat meer mutaties zou veroorzaken. Dit was echter fout. Munchkin katten zijn genetisch even gezond als andere kattenrassen.
Uiterlijk
De munchkin heeft, op de (zeer) korte poten na, het uiterlijk van een gewone kat en komt voor in alle kleuren en patronen bij zowel langharige als kortharige katten. De voorpoten zijn iets korter dan de achterpoten, waardoor de kat een goede sprongkracht heeft. Ze beschikken over een dikke vacht (boven + ondervacht) en bestaan met langharige- en kortharige vacht.[2] Een volwassen Munchkin weegt gemiddeld tussen de 2-4kg. Het record van kleinste volgroeide kat gaat voorlopig naar Lilieput - een Munchkin van ongeveer 13cm groot.
Karakter
Munchkin katten worden aanzien als ideale huiskatten. Met de uitzondering van hun poten hebben zij dezelfde verhoudingen als andere kattenrassen. Hierdoor worden zij als minder atletisch aanzien. Toch houden munchkin katten van lopen, jagen, klimmen en spelen. Verder is het Munchkin kattenras in het algemeen zeer sociaal en speels. Dit hangt natuurlijk af van kat tot kat. De Munchkin heeft geen nood aan dominant zijn en geniet van de aanwezigheid van hun eigenaar. Ook met kinderen en andere katten of dieren komt de Munchkin in het algemeen goed overeen.
Erfelijkheid
De kortpotigheid wordt veroorzaakt door een bij veel zoogdieren incidenteel voorkomende erfelijke afwijking achondroplasie. Dit is een autosomaal dominant verervende groeistoornis waarbij de kraakbeenvorming in het proces van de lengtegroei van de botten gestoord is. Hierbij zijn de ledematen, armen en benen, ernstig verkort en heeft de romp een normale lengte. Bij de kat zowel als bij de mens is er sprake van homozygote letaliteit, dat wil zeggen dat een organisme met twee exemplaren (van beide ouders) van het defecte gen niet levensvatbaar is.
Erkenning als ras
Hoewel net als bij andere zoogdieren deze erfelijke afwijking spontaan voorkomt bij katten, werd zo'n exemplaar op een kattententoonstelling pas vertoond in 1991 in Madison Square Garden; het betrof een poes genaamd BlackBerry met een nestje van meerdere kortpotige kittens. Dat de munchkin in Nederland niet als ras erkend is en in België slechts door enkele kattenverenigingen, komt doordat de munchkin door de meeste overkoepelende organisaties op het gebied van raskatten als een niet-gewenst fenotype wordt beschouwd. Katten met dergelijke korte poten worden in hun dagelijkse kattenleven te zeer belemmerd bij springen en rennen.
Oorsprong van de naam
De benaming munchkin komt van Munchkin Country (Munchkinland), het land van de dwergen, uit het Amerikaanse kinderboek De tovenaar van Oz.

Hierboven heb ik zowat alle stijlfouten en engelseziekte-spatiefouten en taalfouten en vertaalfouten aangegeven in het rood. De ononderbouwde beweringen en subjectieve aannames en echt inhoudelijke foutieve zaken staan onderstreept. De stukjes zonder fouten heeft u uit de al staande tekst gehaald. Samenvattend: wat u wilde toevoegen is subjectief, wemelt van de fouten en is derhalve niet bruikbaar. MoiraMoira overleg 27 mrt 2017 15:48 (CEST)[reageer]

Toevallig kom ik deze discussie tegen. Als ik vervolgens even zoek vind ik op de 1e de beste website (nieuwe kat.nl) een heel ander en positiever verhaal waarin dingen bevestigd worden die hierboven afgekeurd worden. Vermoedelijk zijn er meer van zulke verhalen. Ook de ras erkenning is discutabel. Ironisch dat bovenaan "kattenras" staat, en in de regels er onder dat het niet als ras erkent zou worden in Europa. Ik ben van plan het verder te onderzoeken. Straatspoor (overleg) 6 dec 2022 18:51 (CET)[reageer]