Overleg:NV Vischhandel, Reederij en IJsfabriek Vrolijk

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 10 jaar geleden door Prenter in het onderwerp Antwoorden

Vragen[brontekst bewerken]

  1. Ik vraag me af of de bewering in de inleiding "Weliswaar was sprake van een familierelatie maar er is geen sprake van een doorstart te IJmuiden zoals een herdenkingsboekje van de IJmuidense rederij Vrolijk doet voorkomen" (referentie: Rederij Vrolijk 1880-2002 (2002) Carolien Vrolijk e.a.) een eigen gevolgtrekking is van de schrijver van dit artikel. Zo ja, dan kan die beter verwijderd worden, omdat een dergelijke conclusie kennelijk gebaseerd is op origineel onderzoek.
  2. Het lijkt mij dat de zin die begint met "Daar ook vond, vrijwel aan het eind van de oorlog, de tijdingloosheid plaats van Vrolijks eigen vissersschip, ..." duidelijker geformuleerd zou kunnen worden. Weliswaar is het begrip "tijdingloosheid" hier een correct gebruikte term, maar is het niet duidelijker om gewoon over de vermissing van deze schepen te spreken? In hoeverre is het correct om die tijdingloosheid te lokaliseren in Delzijl? Daar kwamen de berichten niet binnen begrijp ik, maar de schepen bevonden zich, naar ik aannemen, elders op de Noordzee?

Gouwenaar (overleg) 27 sep 2013 12:41 (CEST)Reageren

Familierelatie met wie en wanneer? Ik lees verderop "vijf zoons (...) waarvan twee als directeur. Drie hunner waren NSB-er geweest, terwijl een vierde consequent NSB-lid was gebleven.", dat klinkt als een rekenopgave, maar er wordt niet duidelijk gemaakt wie wie is of waar dit überhaupt op gebaseerd is. Waaruit blijkt dat Cor de 'twistappel' is, als er blijkbaar "voortdurende ruzies tussen het directielid Cor Vrolijk en de vier anderen" zijn? Wat was het twistpunt eigenlijk? En zo zijn er meer onduidelijkheden. Het artikel vertelt naar mijn mening te weinig over de rederijgeschiedenis. Gr. RONN (overleg) 28 sep 2013 02:24 (CEST)Reageren

Antwoorden[brontekst bewerken]

Ik citeer het boekje: blz. 26. Cornelis Vrolijk verhuist met zijn zonen Frank en Bonefaas naar IJmuiden. Cornelis Vrolijk's Visserijmaatschappij is geboren. Onder de kop "Uitbreiding van de vloot"', staat voorts te lezen op blz. 35: "Door financiële problemen wordt het oude 'moederbedrijf' Frank Vrolijk NV in Scheveningen in 1970 geliquideerd." Het bedrijf te Scheveningen voluit 'NV Vischhandel, Reederij en IJsfabriek' bleef na Cor's vertrek onder directie van Simon. De KvK meldt onder dossiernr. 3852 dd. 23 september 1970: "Bij vonnis van de Arrondissements-Rechtbank te 's-Gravenhage van 1970 is de vennootschap in staat van faillissement verklaard." De ijsfabriek bleef nog enige tijd operationeel maar de NV werd volledig gestaakt op 24 oktober 1970. (KvK.Dossier 3852 dd. 12 mei 1972). In die tijd was Vrolijk te IJmuiden al bezig, zich tot een groeiend en bloeiend bedrijf te ontwikkelen.

Het begrip 'tijdingloosheid' werd gehanteerd door de Raad van de Scheepvaart en is in het artikel gebruikt om zo dicht mogelijk bij de intenties van de tekst te blijven. Ik meen dat duidelijk is aangegeven dat de visserij vanuit Delfzijl plaatsvond maar inderdaad is een toevoeging 'Waddenzee' verduidelijkend. Er komen geen berichten binnen maar uit het wegblijven van de schepen waarbij de tijd van terugkeer verre wordt overschreden valt voor een rederij op te maken dat er op zee iets definitiefs heeft plaatsgevonden M.b.t. de visserij in de Noordzee het volgende. In het artikel is aangegeven dat de schepen uit IJmuiden weg moesten. De Noordzee mocht niet meer worden bevist. Daarom werd uitgeweken naar Delfzijl van waaruit kon worden gevist in de Waddenzee. Ik wil dit laatste wel toevoegen indien verhelderend.

Verder antwoord volgt – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Prenter (overleg · bijdragen) 28 sep 2013 11:24‎

Dank voor de antwoorden. De zin over de doorstart heb ik verwijderd, want die is feitelijk overbodig. Er wordt immers al gesteld dat het bedrijf in 1970 failliet is gegaan. Wat het tweede punt betreft begrijp ik wel wat er bedoeld wordt. Maar het klinkt toch wat merkwaardig dat de tijdingloosheid van een schip in Delfzijl plaatsvond. Ik zou dan de voorkeur hebben voor een omschrijving als "Op het eind van de oorlog voeren Vrolijks eigen vissersschip, de SCH 65, en een door de rederij uitgereed schip, de IJM 263 uit. Vanwege het uitblijven van berichten van beide schepen bij de rederij in Delzijl - tijdingloosheid - werd hun verongelukken geconcludeerd. De schepen zijn vrijwel zeker ...enz." Maar pas dit rustig aan als die formulering niet correct is. Gouwenaar (overleg) 28 sep 2013 13:14 (CEST)Reageren

Hallo Gouwenaar: Ik heb uw tekst in het artikel vervlochten waarbij hoop op duidelijkheid. Ik heb ervoor gekozen de voetnoot 1 terug te plaatsen om voor buitenstaanders verwarring te voorkomen. Het 'omstreden zijn' van de ene Vrolijk zou wellicht aan de andere Vrolijk worden toegedicht evenals het faillissement. Zou dochter Carolien Vrolijk niet hebben gekozen voor de thans voorliggende titel Rederij Vrolijk 1880 - 2002 en haar vrij uitvoerige weergave van die jaren 1880 - 1951 dan had ik daarover niets geschreven.

Voor wat betreft de vragen van Ronn. Vijf broers, Cor, voormalig partijlid - en Simon, gebleven partijlid NSB. Zij vormden de directie. Jacob en Piet, voormalige NSB-ers en Maarten - nooit NSB-er - waren in de rederij werkzaam. Het toelichten van het twistpunt liet ik omwille van de omvangrijkheid en de irrelevantie ervan onvermeld. Maar - alhoewel nu een verhaal binnen een verhaal - dan bij dezen: Cor was de oudste zoon en zeer domimant van aard. Hij trad na onmin uit zijn vaders rederij en werd zelfstandig handelaar. Hij leefde in 1921, toen de oude Frank Vrolijk plotseling overleed, nog steeds in onmin met de beide ouders. Trad toch in 1921 via een vorm van machtsgreep weer toe tot het bedrijf. Hij kocht op een zeker moment op een veiling de 75 aandelen die het bedrijf had uitstaan. Hij deelde iedere broer 9 aandelen toe, een commissaris binnen het bedrijf 3 en behield er zelf 36. Vanaf toen was Cors machtspositie daar, evenals een daaropvolgende voortdurende broederstrijd. Op 19 juli 1941 zond de weduwe van Frank Vrolijk, de moeder van Cor, aan de Verwalter Strauch een zeer beledigende brief met betrekking tot haar oudste zoon Cor. Deze werd in de oorlogsjaren door Strauch wegens eigenzinnigheid buiten de deur gezet. Diezelfde Cor trad na de oorlog weer toe, de onmin volgde weer en Cor verliet in 1951 de rederij en startte een eigen rederij op in IJmuiden. Zie verder voetnoot 1 in het artikel. Een hier eerder verschenen artikel over de rederij Vrolijk riep bezwaren op vanwege de omvangrijkheid waardoor de essentie - Fa. Vrolijk in WO II - kennelijk ondergesneeuwd raakte. Ik heb nu keuzes moeten maken om in een zo kort mogelijk artikel de zojuist genoemde relatie 'Vrolijk- WO II' aan te geven. Ik ben uiteraard volledig bereid uw: En zo zijn er meer onduidelijkheden desgevraagd toe te lichten wanneer u die wilt aangeven Met vriendelijke groet aan u beiden. Prenter (overleg) 28 sep 2013 19:11 (CEST)Reageren