Overleg:Nobelprijs voor Literatuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Hier staat dat Elfriede Jelinek Duitse is. Ze komt volgens mij uit Oostenrijk.

Jelinek komt inderdaad uit Oostenrijk, maar in de tabel staat in welke taal de schrijver zijn of haar boeken schrijft. mvg, Bas 25 feb 2009 22:44 (CET)

Bronvermeldingen[bewerken]

Er staan helemaal geen bronvermeldingen bij dit artikel.
Ik zou op zijn minst bronvermeldingen verwachten bij de 'reden' dat elke auteur een Nobelprijs kreeg. Die reden staat soms overigens tussen aanhalingstekens en soms ook niet. Betekent dat dat het in sommige gevallen een citaat is, en soms niet? Als het een citaat is moet er zeker een bronvermelding bij, en als het geen citaat is ben ik nog benieuwder hoe de schrijvers van dit artikel aan de reden komen.

Ook de 'Trivia' lijken mij bronvermeldingswaardig.

Groet, Laurier (Overleg) 30 mei 2010 09:43 (CEST)

Beste Laurier, de verschillende pagina's op: nobelprize.org zijn de bron. Als u het nodig vind kunt u deze toevoegen, ik vind het zelf echter wat overdreven om hier 2 uur lang bronnen te gaan plakken. Mvg, Bas 30 mei 2010 10:19 (CEST)

Voorstel tot hernoeming naar Nobelprijs voor Literatuur[bewerken]

Hierbij een voorstel om vier van de vijf Nobelprijzen op Wiki te hernoemen. Er spelen twee overwegingen: semantiek en gebruik. Semantisch is het helder: de correcte vormen zijn: Nobelprijs voor Scheikunde, Nobelprijs voor Natuurkunde, Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde, Nobelprijs voor Literatuur, maar juist Nobelprijs voor de Vrede (specifieke vakgebieden vs. algemeen begrip). Dat blijkt ook te kloppen qua meetbaar gebruik: in Delpher (het grootste makkelijk te doorzoeken corpus van kranten) vond ik de volgende verhoudingen:

  • Nobelprijs voor Scheikunde / de Scheikunde: 997 vs. 108 treffers
  • Nobelprijs voor Natuurkunde / de Natuurkunde: 1722 vs. 169 treffers
  • Nobelprijs voor Geneeskunde / de Geneeskunde: 1135 vs. 226 treffers
  • Nobelprijs voor Literatuur / de Literatuur: 2608 vs. 456 treffers
  • Nobelprijs voor Vrede / de Vrede: 280 vs. 5557 treffers.

Overduidelijk dus (factor 5 tot 10, en bij "de Vrede" zelfs factor 20 conform de semantische verwachting). Zoekmachines op internet geven onbetrouwbare cijfers: als je de resultaten nakijkt tot op de bron, blijken de resultaten beide versies te bevatten. Het lijkt me (vanwege het ruime gebruik en de vele verwijzingen) verstandig de voorgestelde wijzigingen niet zomaar door te voeren, maar die eerst op deze overlegpagina (en die van de andere drie te hernoemen Nobelprijzen, en op de algemene Nobelprijspagina) aan te kondigen. Ik heb de oude discussie op de algemene pagina gezien, maar vond daar geen andere argumenten. Mijn voorstel is om over drie dagen te hernoemen naar: Nobelprijs voor Scheikunde, Nobelprijs voor Natuurkunde, Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde en Nobelprijs voor Literatuur. Nieuwe argumenten zijn natuurlijk welkom. Mijn voorstel is ook om voor deze wijzigingen geen geautomatiseerde aanpassingen te doen, vanwege de kans op brokken. Vysotsky (overleg) 14 okt 2016 00:39 (CEST)

Aanvulling: de Nobelprijs voor Economie bestaat niet, maar het lijkt me logisch om de vermelding Nobelprijs voor de Economie op Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie en elders ook te veranderen in Nobelprijs voor Economie. Vysotsky (overleg) 14 okt 2016 00:42 (CEST)