Overleg:Noroez

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zonder kopje[bewerken]

De feest waar het over gaat, Nevruz, is van oorsprong een feest van de oudere Turkse stammen waarbij de komst van de lente wordt gevierd. In de tijden van het Osmaanse Rijk werd dit feest ook gevierd door de andere volken, waaronder ook Iranezen, Koerden en Afganen. - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 84.31.186.108 (overleg|bijdragen) op 12 jun 2006 17:20.


Nee het is geen Turkse nieuw jaar , maar wel van iranian Koerden ,er zijn veel verhalen hierover maar het feest is een iraanse oorsprong feest en geen turks . - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 85.145.29.198 (overleg|bijdragen) op 23 okt 2006 00:21.


Je hebt gelijk...er zijn veel verhalen over hierover, maar het blijft van oorsprong een Turks feest. Dat Nevruz onder de Turken weinig word gevierd is een ander verhaal. Ik heb niet gezegd dat het een Turks 'nieuw jaar' is, en jij beweert dat het iraans-koerdische nieuwjaar is. Het is handig als je ook weet wat het feest precies inhoud... - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 84.24.202.201 (overleg|bijdragen) op 6 dec 2006 01:07.

Newroz werd lang voordat de Turken in het Midden-Oosten waren gevierd door de Indo-Iranïers dus het kan geen Turkse feest zijn, het is een Iraanse feest. Dat Turkije nu zegt dat het een Turkse feest is komt doordat ze de Koerden (ook Indo-Iranïers) eerst verbiedden om Newroz te vieren en doordat dit niet werkte moesten ze op een ander manier van het `probleem` af komen en zo maakten ze er een Turkse feest van.

De koerden in Turkije gebruiken Nevruz als propaganda. De manier waarop ze het vieren...met welke doelen ze het vieren wijkt totaal af van de oorsprong van Nevruz. Dit is de reden waarom het verboden was. Jou theorie klinkt wel aardig maar het is een feit dat Nevruz een van oorsprong Turks feest is. Het word ook in de landen Oezbekistan, Tadzjikistan, Azerbeidzjan en Kazachstan gevierd. Dit zijn informele deelstaten van Turkije en de mensen zijn verschillende stammen van het Turkse volk. Misschien vierden hun het al eerder voordat de Iranezen het hebben overgenomen?

Koerdistan?[bewerken]

Er staat dat het ook in het LAND koerdistan gevierd wordt. Er staat nergens dat er een land koerdistan bestaat. Antistatique (Portaal:Turkije) 8 apr 2007 21:32 (CEST)

Koerdisch of Iraans[bewerken]

Koerdische nieuwjaar?? Het is een iraanse nieuwjaar die ook door kurden wordt gevierd, het is helemaal niet van de kurden. Aub bewerken. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 62.51.87.78 (overleg · bijdragen)


hou maar lekker op kurdistan bestaat wel anders zouden ze niet zeggen dat het in het land kurdistan bestaat dus hou maar op je bent gewoon jaloers ! dat verklaard een hoop! en het mag dan wel een iraans feest zijn maar voor koerden betekent het meer! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.173.46.36 (overleg · bijdragen)

Foute info[bewerken]

Sorry! Deze informatie klopt niet. Newroz is geen Turkse feest. Het is een oudste feest van iranse volken. Onder andere Koerden en Persiches. De eigenaar van deze artikel moet objectief zijn. - De voorgaande opmerking werd toegevoegd door 62.41.29.233 (overleg|bijdragen)

Wikipedia-artikelen hebben niet een vaste eigenaar, dus als je vind dat iets niet klopt pas het dan aan. **Man!agO** 21 mrt 2010 07:49 (CET)

De claim dat Newroz van origine een Turks Nieuwjaarsfeest is wordt bekrachtigd door het feit dat de feest door vele andere niet-Anatolische Turken wordt gevierd. Als voorbeeld kun je dan Azerbaycan nemen. In Anatolië is het onder de Turken echter een vergeten feest. Mustafa Kemal Ataturk heeft destijds wel enkele malen de Newroz bijgewoond. Op dit moment wordt dit feest in Anatolië bijna alleen door Koerden gevierd, maar er wordt geprobeerd een ander etnische identiteit aan gegeven te worden. Dit geldt niet alleen voor feestdagen. Zo zie je dat de tattoos op de gezichten van Koerdische vrouwen vaak van origine Turkse tekens waren. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Ahandsomeboy (overleg · bijdragen) 10 jan 2011 14:50

Op de hele pagina is dat niet te vinden. Op deze overlegpagina wordt jammer genoeg een beetje gekibbeld tussen Turken, Koerden en Iraniërs. Nergens goed voor. Het is een FEEST en dat zou je allemaal samen moeten kunnen vieren. Wat maakt het nou in vredesnaam uit wie het als eersten vierden? Gelukkig nieuw jaar voor IEDEREEN zou ik zeggen. Richard 10 jan 2011 15:02 (CET)
Mensen moeten maar eens daadwerkelijk wat over dit feest gaan lezen in boeken en andere onafhankelijke bronnen. En het is toch waanzin dat elke keer van die Pan-Turken komen claimen dat alles van hun is. waanzin. Nowruz is een oud-Iraans feest en heeft totaal niks te maken met Turken. De reden dat sommige Turkse landen dit vieren is omdat deze vroeger onder Perzisch/Iraanse invloedssfeer vielen, zoals huidig Oezbekistan. Toen dit feest voor het eerst werd gevierd in the Achaemenidische rijk, waren de Turken slechts rondom het huidige mongolie te vinden (Gokturken). En dan komen jullie claimen dat het van jullie is? Dwazen.
Turken worden nou eenmaal geindoctreerd met ideeen dat alles van Euraziatische oorsprong van hen is. Volgens hen zijn de Scythen Turks, Hongaren Turks en zo kan ik nog wel een A4'tje volschrijven. Mensen, trap niet in dit soort Pan-Turkse, nationalistische propaganda. Elke onafhankelijke bron spreekt het idiote idee tegen dat Nowruz Turks zou zijn.
Gegroet.83.86.142.220 7 apr 2013 18:25 (CEST)
Zie mijn reactie van 10 januari 2011 hierboven... Richard 8 apr 2013 13:54 (CEST)

Beveiligd[bewerken]

In verband met een doorgaande bewerkingsoorlog is dit lemma voor een week beveiligd tegen anoniem bewerken. Bijdragers worden hierbij opgeroepen om hier eerst tot consensus te komen. KroySquare.jpgDirkVE overleg 23 mrt 2012 14:55 (CET)