Overleg:Nozem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

"Het woord "nozem" is ongeveer gelijktijdig door meerdere personen "uitgevonden"."

Dat is natuurlijk volstrekte klets. Meer mensen komen niet tegelijk op hetzelfde, niet voor de hand liggende, en op dat moment nog betekenisloze woord voor iets. Het slaat misschien zo snel aan dat niemand meer weet wie het het eerst in de mond nam. Bart (Evanherk) 13 mei 2008 10:59 (CEST)

Buikschuiver[bewerken]

Klopt de verklaring van de term buikschuiver in het artikel? De interpretatie die ik ken is heel anders: Kreidlers hadden een motor met liggende, geforceerd gekoelde cilinder die samen met het plaatwerk aan een buik deed denken. Kreidlers waren dus buikschuivers, Zündapps niet en de houding van de berijder had er niets mee te maken. Het is overigens best mogelijk dat beide interpretaties naast elkaar bestonden, maar ik betwijfel of ik tijd heb om bronnen te zoeken. Wie weet raad? — bertux 9 nov 2013 11:25 (CET)

N.B.: Voor deze discussie is het niet van belang, maar geforceerd gekoeld betekent in dit verband: niet gekoeld door de rijwind, maar door een ventilator of iets dergelijks. Dat is in dit verband niet belangrijk, maar leverde wel het karakteristieke buikschuiversuiterlijk op. — bertux 5 dec 2013 14:17 (CET)
De eerste vermelding die ik kan vinden is in 1922 [1] in de betekenis van dansmaniak. Veel later duikt het woord weer op voor een Kreidler Florett [2] zonder dat duidelijk wordt gemaakt welke betekenis het woord heeft. In 1985 [3] wordt met het woord buikschuiver naar een Zündapp of een Kreidler verwezen. Jan Arkesteijn (overleg) 20 jan 2016 18:42 (CET)

Halbstarken[bewerken]

in de Duitse Wikipedia worden deze jongens ,,Halbstarken" genoemd. AUB aan de andere talen toevoegen.