Overleg:Politiek leider

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wereldbol De voorbeelden en het perspectief in dit artikel behandelen voornamelijk Nederland en geven misschien geen wereldwijd standpunt over het onderwerp weer.
Probeer dit artikel alstublieft te verbeteren aan de hand van deze tips of bediscussieer het probleem op deze overlegpagina.

Bij het desbetreffende artikel over elke partij wordt steeds de partijleider (politiek leider) benoemd in een aparte tabel, behalve bij de VVD.

--Mvdw 23 sep 2006 22:57 (CEST)[reageer]


Volgens mij ligt is bij geen enkele partij formeel geregeld wie er partijleider is. Dit is een informele aanduiding voor de persoon die in de doorslaggevende invloed heeft op de politieke plaatsbepaling. Leiderschap moet zich in de praktijk bewijzen. Het artikel begint met een beeldspraak die een cirkelredenering moet verbergen. Daarna wordt de enige duidelijke uitspraak over het onderwerp niet gedaan: In Nederland wordt de lijsttrekker bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer beschouwd als de politiek leider van een partij.

Als iemand bij twee opeenvolgende verkiezingen lijsttrekker is, is hij in de tussenliggende periode ook politiek leider. Maar het is natuurlijk niet zeker dat de lijsttrekker bij de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer weer dezelfde zal zijn. Als de uitslag tegenviel, kan het gebeuren dat al vrij snel een andere leider op de voorgrond treedt. Maar dit kan ook naderhand gebeuren, als gevolg voor toevallige gebeurtenissen of door geleidelijke verschuivingen in vertrouwen.

Formele posities kunnen zo'n proces wel versterken, maar ze kunnen het niet vervangen. Voor de grootste regeringspartij is in dit mediatijdperk de combinatie premier/politiek leider aantrekkelijk. Maar de overgang naar een nieuwe leider wordt daarmee ook erg moeilijk (vraag maar aan Brinkman of Melkert). Voor een kleinere regeringspartij kan dit anders zijn: daar is het mogelijk dat een fractievoorzitter veel betere mogelijkheden heeft om de partij te profileren; dit hangt natuurlijk ook van de personen af.

Met Zalm in de fractie en Van Aartsen in het kabinet zou er in de VVD evengoed een discussie over het leiderschap zijn geweest. Maar volgens mij is die discussie inmiddels opgelost met een ledenraadpleging. Ik zou dit artikel niet actualiseren, maar schrappen.

StuartLaJoie 15 jun 2006 23:58 (CEST)[reageer]

Politiek café[brontekst bewerken]

Goed moment om de kroegtijgers van het Politiek café weer eens in te schakelen, zie Politiek café. Zin in een borrel? - Art Unbound 14 nov 2009 21:45 (CET)[reageer]

Hoekstra, 19 jan. 2021[brontekst bewerken]

Hoekstra is nu officieel de lijsttrekker voor het CDA bij de in maart 2021 komende verkiezingen voor de Tweede Kamer. Maar is Hoekstra daarmee ook de politiek leider van het CDA geworden? Waaruit blijkt dit? Bob.v.R (overleg) 19 jan 2021 02:07 (CET)[reageer]

Referenties gevonden in artikelgeschiedenis[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Om de kwaliteit van bronvermeldingen binnen Wikipedia te verbeteren hebben we gekeken of er in de artikelgeschiedenis van dit artikel links naar externe webpagina's of naar andere wikis staan. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van deze optie om de bron van een bewerking aan te geven, maar tegenwoordig worden bronnen meestal in het artikel zelf getoond. Het zou dus kunnen dat in de geschiedenis waardevolle bronnen staan die in het artikel zelf kunnen worden meegenomen.

Meer informatie over dit project is terug te vinden in de FAQ.

In de artikelgeschiedenis van Politiek_leider zijn de volgende bewerkingen gevonden:

Zouden jullie kunnen kijken of deze links geschikt zijn om in de bronvermelding in het artikel mee te nemen? Bij voorbaat dank.

Groet, Valhallasw-toolserver-botje (overleg) 28 feb 2022 06:13 (CET)[reageer]

Als de bovenstaande bronnen zijn bekeken dan kan deze melding worden verwijderd. Als een lege overlegpagina overblijft dan kan deze met {{nuweg|afgehandelde botmelding}} voor verwijdering worden aangedragen.