Overleg:Reanimatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Ik las net dat een tempo van 100 compressies per minuut moet worden aangehouden, volgens mij is dit aangepast naar 120. Ik ben geen wikipedia-editor en heb geen tijd om een bron te zoeken (laf ik weet het ;)) maar wou het toch even aankaarten. (Flanders, 24 mei 2012) – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.136.243.110 (overleg · bijdragen)

Ik lees in het tweede deel bij ademhalingsstilstand dat er hartmassage gegeven moet worden. Dit is volgens mij levensgevaarlijk. Als niemand snel op reageert pas ik het artikel voor de zekerheid aan. Die EAD mag volgens mij ook alleen bij een hartstilstand gebruikt worden. Titusvh 28 mrt 2007 14:21 (CEST)

Niet helemaal juist zoals je het zegt, maar je bedoelt het waarschijnlijk goed. Als de circulatie in orde is, is hartmassage verboden. En is er geen circulatie, dan moet je natuurlijk meteen aan het werk. De toestand van de ademhaling is niet van belang voor de vraag of hartmassage nodig is. Geen ademhaling en wel circulatie: blijf van het hart af. Handige Harrie 28 mrt 2007 14:43 (CEST)
Zo bedoelde ik het inderdaad. Tot mijn enorme verbazing klopt het toch wat er staat. Omdat een leek e.e.a. niet goed kan beoordelen is het onderscheid tussen ademhaling en bloedcirculatie er niet meer (voor de leek). Dus circulatieprobleem, geïndiceerd door het ontbreken van ademhaling, meteen full blown reanimatie. De inzichten veranderen elke paar jaar, dus wie weet dat ze er over ene paar jaar weer anders over denken. Bron: De reanimatieraad Titusvh 30 mrt 2007 15:01 (CEST)
Hoewel het, zeker voor de mensen met een wat oudere EHBO opleiding inderdaad als gevaarlijk klinkt, zijn de risico's van onterechte borstcompressies dusdanig klein (feitelijk alleen rib-beschadigingen) dat de risico's van niet reanimeren bij een slachtoffer met een ademhalingsstilstand weer te groot worden. De kans dat dan de circulatie toch verminderd/niet aanwezig is, is dus te groot. Let wel: iemand met een circulatiestilstand zal tevens geen ademhaling hebben (behalve in de eerste paar seconden een snakkende ademhaling). Zoals Titusvh zegt, de inzichten veranderen naar mate de medische wetenschap meer leert over die paar kritische minuten. Bron: Recente herhaling EHBO/AED. MaartenT 5 apr 2007 08:40 (CEST)

Heeft het wel nut om het oude reanimatie-protocol hier te bespreken? Dit zorgt volgens mij alleen maar voor verwarring. 18 apr 2007 12:46 (CEST)

Dat vind ik ook, toch is het waardevolle encyclopedische informatie. We zouden de oude methode duidelijker in een paragraaf onderaan het artikel kunnen weergeven, of evt. zelfs in een afzonderlijk artikel... FlyingbirdFby0.jpg 23 apr 2007 20:38 (CEST)
Ja, maarja dan zou je er ook bij moeten zetten dat ze ook nog ooit in een ver verleden mensen op de kop aan een boom deden hangen of een precordiale stomp geven.MirandaP 29 mei 2007 14:02 (CEST)
Ik zie een leuk artikel over de geschiedenis van de EHBO voor me, maar heb geen tijd om daar aan te werken. De oude methode waar ik het over had werd relatief kort geleden nog toegepast, trouwens. FlyingbirdFby0.jpg 29 may 2007 19:07 (CEST)
Ja dat weet ik, het is pas een jaar geleden dat de nieuwe methode wordt toegepast. Maar het is en blijft oud.MirandaP 12 jun 2007 19:46 (CEST)

Onder het stuk 'kans op succes' staat dat 'Hartmassage is op zich ook een minieme, onrechtstreekse vorm van beademing want de borstholte wordt afwisselend groter en kleiner'. Ik twijfel eigenlijk aan deze uitspraak omdat er een dode ruimte is van 150 ml, en ik me afvraag of hartmasage voldoende is om de nodige luchtverplaatsing van meer dan 150 ml teweeg te brengen. Tigeg 4 jun 2007 20:53 (CEST)

In http://www.telegraaf.nl/binnenland/72168221/_Meer_kans_overleven_hartstilstand_op_Schiphol_.html?p=5,1 worden succescijfers genoemd van 16 en 39% (zonder en met AED) op Schiphol. Dit wijkt nogal af van de reeds bekende cijers. Ik zal de hartstichting eens vragen hoe dit kan.


Dit artikel beschrijft het reanimatieschema voor leken, misschien handig omdat erbij te zetten want getrainden doen gewoon nog steeds ABC met circulatiecontrole.77.249.46.248 29 jul 2008 08:52 (CEST)


In dit artikel staat dat er zware twijfels zijn bij het Japanse onderzoek naar alleen hartmassage, zonder beademing. Het onderzoek destijds was waarschijnlijk inderdaad niet al te best, maar ondertussen is er meer onderzoek naar geweest en lijken de meningen toch iets te veranderen. Misschien waard om dit gedeelte aan te passen? Enkele bronnen (waaronder ook een bron waarnaar verwezen is voor het Japanse stuk): http://www.aed-blog.nl/2010/07/onderzoek-beademen-verbetert-uitkomst-reanimatie-niet/187 en http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2007/maart/Niet-meer-blazen-wel-nog-pompen.html . 21 dec 2011


Wereldbol De voorbeelden en het perspectief in dit artikel behandelen voornamelijk Nederland en geven misschien geen wereldwijd gezichtspunt over het onderwerp weer.
Probeer dit artikel alstublieft te verbeteren aan de hand van deze tips of bediscussieer het probleem op deze overlegpagina.

reanimeer mij niet[bewerken]

Perhaps a section can be added about the "reanimeer mij niet" bracelets. http://www.hefgra-opleidingen.nl/news/latest/reanimatiekaart.html -- 41.4.74.89 3 jan 2010 12:34 (CET)

Samenvoeging[bewerken]

Dit artikel is op 26 mei 2013 samengevoegd met Hartmassage naar aanleiding van een nominatie voor samenvoeging op Wikipedia:Samenvoegen/201303. Onderstaand overleg is afkomstig van Overleg:Hartmassage en is hierheen verplaatst ter archivering. Jvhertum (overleg) 26 mei 2013 10:44 (CEST)

Begin verplaatst overleg[bewerken]

Even een moeilijk puntje:

 • Gaat dit artikel uit van professionele of niet-professionele hulpverlening?
 • Is dit toevallig Belgische regelgeving?
 • Dit in verband met de Nederlandse EHBO-instructie (24e druk Oranje Kruis):
  • Aanspreken/Ligt schudden aan schouders(shake'n shout)
  • Ademweg controleren dmv kinlift
  • Ademhaling controleren (kijk,luister,voel) max 10 seconden
  • Indien ademhaling niet merkbaar aanwezig:
  • 2 effectieve beademingen
  • Circulatie controleren aan halsslagader (nabije zijde) max 10 sec
  • Alarmeren deskundige hulp
  • Indien geen circulatie aanwezig:
  • Direct beginnen met reanimeren, 15 borstkasmassages (100-120 bpm), 2 beademingen totdat deskundige hulp arriveert.

Gezien het belang van het juist uitvoeren van de handelingen lijkt het mij cruciaal dat dit dus ook juist op wikipedia staat ter voorkoming van disinformatie. Kijken naar pupil-verwijding wordt in de Nederlandse EHBO niet genoemd, de Belgische weet ik natuurlijk niet. MaartenT 19 feb 2005 10:58 (CET)

Ik denk dat een dergelijk protocol zoals hierboven heel goed zou kunnen worden geplaatst onder reanimatieprotocol of zo, maar hoe doen we dat met het copyright van het oranje kruis etc. ? Evanherk 19 feb 2005 12:04 (CET)
Het copyright van het Oranje Kruis boekje ligt bij ThiemeMeulenhoff (Utrecht/Zutphen). Maar volgens mij kun je beter het reanimatieprotocol van de Nederlandse Reanimatieraad als uitgangspunt nemen. Dat is in Nederland de enige autoriteit. Zie: reanimatieraad.nl (erg traag op dit moment) Nawi 19 feb 2005 12:22 (CET)
Overigens, ik denk niet dat het wenselijk is om het volledige protocol over te nemen op Wikipedia. Reanimatie is echt iets dat je geoefend moet hebben om enige kans van slagen te hebben en je kunt veel fout doen. Met een volledig protocol zou je de indruk kunnen wekken dat reanimeren van papier te leren is. Ik zou dit artikel daarom het liefst beperken tot een uitleg, het werkingsprincipe, (de beperkte) kans van slagen, een waarschuwing dat het geoefend moet worden, een globale weergave van de handelingen en de aanmoediging om toch vooral een reanimatiecursus te volgen. Nawi 19 feb 2005 12:29 (CET)
dit artikel moet elk jaar opnieuw bekeken worden. Ik hoorde dat volgend jaar het weer veranderd. 15 keer massages worden er 25 keer. Verder heeft hem het steeds vaker over borstcompressies en niet meer over hartmassage.--Willem ter Haar 10:50, 10 november 2005 (CET)

Einde verplaatst overleg[bewerken]

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Reanimatie. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 8 nov 2017 11:33 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Reanimatie. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 27 mrt 2018 09:47 (CEST)