Overleg:Romantiek (schilderkunst)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 jaar geleden door Marrakech in het onderwerp Citaten
  Kwaliteitsbeoordeling

Citaten[brontekst bewerken]

Citaat I[brontekst bewerken]

In het lemma staat:

....in de woorden van Caspar David Friedrich, "dat een schilder niet alleen moet schilderen wat hij voor zich ziet, maar ook wat hij in zichzelf waarneemt. Als hij daar niets vindt, moet hij stoppen met schilderen".

Als bron wordt gegeven "Cf. Stephen Farthing: 1001 Schilderijen die je gezien moet hebben. Librero, 2012, blz. 367."

Daar staat:

"De schilder moet niet alleen schilderen wat hij voor zich ziet, maar ook wat hij in zichzelf waarneemt. Als hij daar niets vindt, moet hij stoppen met het schilderen van wat hij voor zich ziet."

Bij een citaat is het regel om daadwerkelijk weer te geven wat er staat. HT (overleg) 14 nov 2022 23:03 (CET)Reageren

Sowieso verdient het aanbeveling om voor een citaat de brontaal te raadplegen, in dit geval het Duits (zie bijvoorbeeld deze bron). Want nu zitten we met de Nederlandse vertaling van de Engelse vertaling van een uitspraak die oorspronkelijk als volgt luidde: Der Maler soll nicht bloß malen, was er vor sich sieht, sondern auch was er in sich sieht. Sieht er aber nichts in sich, so unterlasse er auch zu malen, was er vor sich sieht. Wat ik zou vertalen als: "De schilder moet niet alleen schilderen wat hij voor zich ziet, maar ook wat hij in zichzelf ziet. Ziet hij echter niets in zichzelf, dan moet hij ook maar ophouden met schilderen van wat hij voor zich ziet." Marrakech (overleg) 25 nov 2022 12:37 (CET)Reageren

Citaat II[brontekst bewerken]

In het lemma staat:
"Zoals de gelovige bidt zonder een woord te spreken, en God hem toch een oor leent, zo schildert de kunstenaar vanuit het ware gevoel, en de kunstliefhebber begrijpt het, herkent het".

Als bron wordt gegeven: Hugh Honour & John Fleming: Algemene kunstgeschiedenis, 13e druk, Meulenhoff Amsterdam, 2007, p. 609.

Het juiste citaat is:
"Zoals de gelovige bidt zonder een woord te spreken en de Almachtige hem toch het oor leent, zo schildert de kunstenaar met echte gevoelens en de gevoelige kunstminnaar begrijpt en herkent het."

HT (overleg) 25 nov 2022 07:37 (CET)Reageren

Citaten moeten inderdaad letterlijk weergegeven worden, maar in dit geval vraag ik me af wat de relevantie is van die citaten. (Daarnaast is het mi niet gewenst om het werk waarin het citaat staat als bron op te geven, maar een 3e die het citeert, zodat de relevantie ook blijkt uitonafhankelijke bronnen, en het is mi gewenst dat er meerdere onafhankelijke bronnen bestaan: zaken baseren op 1 bron is mi bijzonder ongewenst.) — Zanaq (?) 25 nov 2022 12:20 (CET)Reageren