Overleg:Schone kunsten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik weet niet alles, maar van het woord fijnkunst heb ik nog nooit gehoord. is dit niet gewoon een foute vertaling van Fine Arts (goede vertaling is Kunst) Het verschil dat er in het Engels wordt gemaakt tussen Art en Fine Art bestaat niet in het Nederlands toch?

Zie ook de externe link in de bronvermelding: <fine arts www.answers.com. Daar staat de definitie van Fine Art, wat de definitie voor "kunst" is. Dus Fine Art vertaal je met kunst. Dan lijkt mij dit artikel onzin (no offence). Het creeren van nieuwe terminologie in het Nederlands lijkt me niet gewenst binnen Wikipedia.

Zie ook: http://www.vandale.nl/vandale/opzoeken/woordenboek/?zoekwoord=fijnkunst zoekresultaat in Van Dale

of: http://www.google.nl/search?hl=nl&q=fijnkunst&btnG=Zoeken&meta= Zoekresultaat in Google

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Quichot (overleg · bijdragen) 16 mrt 2009 10:47 (CET)

Dat was ook ongeveer mijn gedachte, Quichot. Ik neig ernaar om dit lemma ter verwijdering voor te dragen: in deze vorm zal het enkel verwarring stichten. Paul B 16 mrt 2009 10:49 (CET)
Ik was ook sceptisch. Zie: overlegpagina Maniago - Theobald Tiger 16 mrt 2009 11:23 (CET)
Naar mijn weten is fijnkunst gewoon een bestaand Nederlands woord. En het feit dat er op 21 wiki's een artikel over dit onderwerp is lijkt mij toch wel een teken dat het een apparte vorm van kunst is. **Man!agO** 16 mrt 2009 14:12 (CET)
Maniago heeft me nog niet overtuigd. 'Fijnkunst' lijkt een niet-bestaand woord (je hebt wel Fijnschilder) en 'Fine Arts' is een algemene term waarmee het domein van de beeldende kunst (en soms ook de voorstellingskunst) wordt aangeduid. De Engelse term geeft een tegenstelling met toegepaste kunst of design (van gebruiksvoorwerpen). De Oxford Advanced Learner's Dictionary heeft: fine art - noun [U] - (also fine arts) [pl.] - forms of art, especially painting, drawing and sculpture, that are created to be beautiful rather than useful. De 21 interwiki's zeggen niet zo veel - wijzen ze allemaal naar iets fijners dan gewoon kunst? De Duitse interwiki ontbreekt en de Franse is een dp (Beaux-Arts betekent ook gewoon kunst). Theobald Tiger 16 mrt 2009 14:57 (CET)
Toevoeging: De Nederlandse term die het dichtst in de buurt komt is schone kunsten - dit is nu een redirect naar Beeldende kunst. Theobald Tiger 16 mrt 2009 15:18 (CET)
Raak! Schone Kunsten, dat is het woord dat vertaald wat Fine Arts betekent. Wat Wikipedia beweet in andere talen is niet perse waar. Dat een tern als Fine Art in het Engels bestaat betekent niet dat een directe vertaling als Fijnkunst bestaat. Ik vermoed (maar heb geen diepgaand woordenboek bij de hand) dat Schone Kunsten inderdaad de juiste vertaling is. - QuicHot 16 mrt 2009 17:19 (CET)
[1] vertaalt Fine Arts tot Schone kunsten. Maar dat is een machinevertaling. het bevestigd wel bovenstaande. - QuicHot 16 mrt 2009 17:22 (CET)
Prima oplossing, hoewel ook dan het artikel nog even doorgelopen moet worden, omdat wellicht niet alles uit de Engels/Amerikaanse situatie ook op de Nederlandstalige situatie over te dragen is. Paul B 16 mrt 2009 17:23 (CET)
Volgens mij is het gebruikelijk het verschil met Kunst en Toegepaste kunst te duiden. Schone Kunst is wel goed, maar ik geloof een beetje over datum (wel mooi) Maar misschien heb je Kunst dat vervolgens wordt opgedeeld in Toegepaste kunst en Schone kunst Was dit Quichot?ja! Sorry - QuicHot 16 mrt 2009 17:49 (CET)

Een aantal redenen waarom volgens mij Fijnkunst gewoon fout is, met excuses voor deze kwalificatie (niet onvriendelijk bedoeld):

  • Het woord komt in mijn Van Dale niet voor.
  • Het lijkt morfologisch bovendien een germanisme, al doet dat er iets minder toe, maar een niet-ingeburgerd.
  • Als het inderdaad equivalent is aan het Engelse fine art(s), dan voldoet het niet, want dat betekent wel degelijk "schone kunsten".
  • Uitgebreider dan COD is natuurlijk SOED, waaruit ik put: Het Engelse fine arts is een leenvertaling van het Franse beaux arts. In het enkelvoud betekent het "The fine arts as a department of study or practice", in het meervoud "The arts which are concerned with 'the beautiful', or which appeal to taste. Often restricted to the arts of design, as painting, sculpture, architecture. Hence in sing. one of these arts" [hier dus een tweede enkelvoudsbetekenis].
  • Er vallen allerlei onderscheiden en onderverdelingen te maken: de schone kunsten, de vrije kunsten, beeldende kunst, podiumkunst(en), platte kunsten, technische kunsten; een aantal daarvan worden ook als zogenaamde "opvolgers" (sublemmata) genoemd in het Van Dale-lemma kunst, waar "fijnkunst" echter niet voorkomt. Van "fijnkunst" heb ik althans nog nooit gehoord, en het bovenstaande biedt voldoende grond om de term ook niet te gebruiken. Schone kunsten, een van de bij Van Dale genoemde termen, verdient de voorkeur. Vriendelijke groet, Bessel Dekker 16 mrt 2009 17:43 (CET)

Dan lijkt mij het het beste om dit artikel over te hevelen naar Schone kunsten, nu een redir naar Beeldende kunst zoals hierboven opgemerkt door Theobald Tiger. Maar hoe dat te doen zonder de bewerkingsgeschiedenis van beide lemma's en dit overleg te verliezen? - QuicHot 16 mrt 2009 17:53 (CET)

Zijn er geen knappe moderatoren die dat kunnen? Bessel Dekker 16 mrt 2009 18:13 (CET)
Dat kan op Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Artikelverplaatsen - Theobald Tiger 16 mrt 2009 21:37 (CET)
Indien schone kunsten de correcte term is, dan zat ik dus inderdaad fout met mijn vertaling. Ik nam aan dat deze term goed was nadat ik het aantal hits op google zag. Kan het artikel hernoemd worden naar schone kunsten? **Man!agO** 17 mrt 2009 13:19 (CET)

Sluitstuk van dit overleg: Verzoek gedaan op Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Artikelverplaatsen onder verwijzing naar deze pagina. Theobald Tiger 17 mrt 2009 13:32 (CET)

Uitgevoerd Uitgevoerd verzoek uitgevoerd, hangt het sjabloon bovenaan het artikel samen met de naam? Indien dit zo is kan iemand misschien nog eens kijken of het sjabloon moet blijven staan. Audio-x-generic.svgJZ85overleg 17 mrt 2009 13:39 (CET)
Artikel aangepast op titelwijziging - twijfelsjabloon verwijderd - Theobald Tiger 18 mrt 2009 08:21 (CET)

Definitie[brontekst bewerken]

De definitie van "schone kunsten" lijkt overgenomen te zijn uit de huidige versie van het Engelstalige artikel Fine Art. Dit artikel gaat echter voorbij aan de oorspronkelijke betekenis van het begrip schone kunsten, namelijk de zeven schone kunsten. Het vervelende is dat ik ze niet meer uit mijn hoofd op kan sommen en het lijstje zo gauw niet kan vinden op internet. Ik meen dat de schilderkunst, de architectuur, de beeldhouwkunst en de voordrachtkunst er in ieder geval tussen zitten, maar de overige drie weet ik niet zeker. (Poezie, dans en muziek?) Het lijkt me een goed idee om het zwaartepunt van dit artikel te leggen bij deze oorspronkelijke betekenis en zo het onderscheid met kunst in het algemeen helder te houden. Fotografie is bijvoorbeeld kunst (of kan dat zijn), maar is niet een van de schone kunsten. Of de term in het Engels een andere betekenis heeft (gekregen) dan zijn Nederlandse equivalent weet ik niet, maar dat doet volgens mij ook niet ter zake, omdat we het Nederlandstalige begrip willen behandelen. Als er zwaarwegende argumenten zijn om een liberalere lezing van het begrip te hanteren dan lijkt het me alsnog goed de oorspronkelijke betekenis uiteen te zetten voordat deze latere interpretatie behandeld wordt. Kent iemand het lijstje van de zeven schone kunsten? -- 87.212.194.255 31 mrt 2009 18:23 (CEST)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Schone kunsten. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 3 okt 2017 07:45 (CEST)