Overleg:Sexbierum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Seis? In het artikel staat de Friese naam, met daaraan gekoppeld de opmerking dat daarom niet duidelijk is hoe de Nederlandse naam Sexbierum is ontstaan. Ik neem aan, maar mijn Fries is zeer beperkt, Seis=zes?. Wellicht kan dat in het artikel worden toegevoegd. Peter boelens 5 jul 2006 10:54 (CEST)

De woorden "berum" of "berim" zijn mogelijk afgeleid van het oudfriese zelfstandige naamwoord "bere" , dat als betekenis huis of schuur had (vergelijk met het Engelse woord voor 'schuur': 'barn'). De naam Sexbierum kan dus herleid worden tot "huizen van Sixtus".
Wat moet een Oosters-orthodoxe paus in Friesland?
Saxbierum of Saksbierum lijkt me veel logischer, de naam Sexbierum kan dan dus herleid worden tot "huizen van de Saksen". – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.104.104.66 (overleg · bijdragen)
Klinkt aannemelijk, maar hoe worden dan de alternatieve vormen sixte of sixti verklaard? Met de verwijzing naar het tweede dorp Pietersbierum (waarschijnlijk "huis van (Sint) P(i)eter" dan) lijkt mij de piste van Sixtus logischer. Het is inderdaad raar waarom dat zou zijn, maar waarschijnlijk heeft het ook te maken met het feit dat de kerk aan Sixtus gewijd is, en die kerk (pars pro toto voor het hele dorp) het "huis van Sixtus" is? - Kthoelen Flag of Finland (bordered).svg (Overleg) 22 dec 2014 23:20 (CET)

Ja, dat kan. Maar het kan ook dat die paus Sixtus er later bij is gezocht, puur op grond van klank.Sinds wanneer is Friesland christelijk? 84.104.104.66 22 dec 2014 23:24 (CET)Ikke

In het Etymologisch Woordenboek van De Vries wordt de relatie met de kerkpatroon Sixtus als volgt aangegeven: Sexbierum, zie Siksbierum → "Siksbierum PlN, in 1324 Sixtibierum, dus samengesteld uit naam van de kerkpatroon Sixtus en bierum, friese vorm van burum, 3de nv. meerv. van germ. *bûr 'huis, vertrek'". Voor de kerstening van Nederland, zie bijvoorbeeld dit artikel in het Historisch Nieuwsblad. Gouwenaar (overleg) 23 dec 2014 14:16 (CET)