Overleg:Universiteit Leiden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ehm, ik weet nog wel wat (zeer goede) docenten, moeten die er allemaal bij?? Wat zijn de criteria? Dauw 19 jul 2004 17:15 (CEST)

Tja, je kent het vjvegjg-beginsel :) Ik zou zegggen: als ze bekend zijn (als wetenschapper of columnist of popularisator of voormalig politicus of...) en je wilt wat over hen schrijven, doe dat vooral. Maar als je zo'n interessant iemand niet het label 'bekend' wilt/kunt opplakken (bijv. jouw prof. MvC?), zou ik gewoon een artikel over die persoon schrijven maar hem/haar dan niet aan dit lijstje toevoegen. Sixtus 25 apr 2005 01:00 (CEST)

alumni[bewerken]

Rembrandt staat nu onder de alumni maar is volgens de link alleen maar ingeschreven geweest en heeft nooit een college gevolgd. Hoort hij hier dan thuis? Aleichem 8 nov 2005 01:44 (CET)

Goede vraag... Rembrandt wás een student bij de universiteit van Leiden, hij heeft de studie alleen nooit afgemaakt. Hij is dus in feite een "gesjeesde" student. De vraag is dus: is hij een alumnus? Indien ja, dan hoort hij er zo-wie-zo bij, indien niet, tja.. dan weet ik het niet (hij is wel beroemd, én is oud-student geweest).
Volgens de pagina alumnus: Een alumnus (mv alumni, vr alumna) is een afgestudeerde, oud-student van een universiteit. Het woord is afkomstig uit het Latijn en betekent 'leerling' of 'kwekeling'.
Volgens de taalunie: Alumnus (meervoud: alumni) is van oorsprong een Latijns woord dat 'pleegkind' of 'leerling' betekent. In het Nederlands is alumnus standaardtaal in de (recentere) betekenis 'oud-student', aan een bepaalde universiteit afgestudeerde'. Het woord komt (ook in samenstellingen) vooral in de academische wereld voor.

Het is mij dus niet helemaal duidelijk of iemand afgestudeerd moet zijn om een alumnus te zijn.

Volgens het lemma 'Rembrandt is hij slechtys ingeschreven geweest, maar heeft hij nooit een stap in de universiteit gezet. Dus wat bovenstaand staat over 'hij was een student' is in tegenspraak met wat bij Rembrandt staat. Aleichem 08:56, 10 november 2005 (CET)
volgens mij is het meer het gevoel van de (al dan niet afgestudeerde) oud-student zelf of hij zich alumnus weet....
à propos, wat Rembrandt's student-zijn betreft: is het nadien niet een goede Leidse gewoonte geworden dat 'student zijn' en 'studeren' niet noodzakelijk tegelijkertijd hoeft te gebeuren? Ton Boon (overleg) 20 jan 2011 22:38 (CET)

LEI of UL[bewerken]

Wat is de afkorting van de Universiteit Leiden? LEI of UL? Vroeger was het Rijksuniversiteit Leiden (RUL). Tegenwoordig wordt voor zover ik weet altijd de afkorting UL gebruikt (zoals voor 'Universiteit Utrecht' 'UU' gebruikt wordt). De afkorting LEI heb ik nog nooit gezien, kunnen de mensen die denken dat het LEI is, hiervoor een bronverwijzing geven? Josq

Toen het voorvoegsel Rijks- verdween, heeft men in Leiden (logischerwijs) een tijdje "UL" gebruikt. Sinds enige tijd is het echter officieel beleid om LEI te hanteren en "UL" is taboe; zie bijvoorbeeld hier, onder D. Groet, Sixtus 6 jan 2006 01:22 (CET)

Bedankt voor je snelle reactie. Ja, dit is duidelijk, het moet LEI zijn. Ik geef toe, deze Leidse student wist niet eens wat de afkorting is voor z'n universiteit. Josq

 :-)) Je bent niet de enige; ik heb er ook gestudeerd, maar maakte dezelfde fout. Sixtus heeft hier inderdaad terecht op gewezen Demophon 6 jan 2006 19:37 (CET)

eredoctoraten[bewerken]

Het verkrijgen van een doctoraat honoris causa voor het hooghouden van de universitaire slagzin praesidium libertatis is pas mogelijk sinds 1998. Churchill zal het doctoraat dus voor zijn wetenschappelijke verdiensten hebben gekregen. Zie bijv. [1] in de Mare. paul b [overleg] 16 jan 2007 18:15 (CET)

Beste Paul b, Ik heb me daar altijd over verbaasd, dat die regel pas in 1998 in het promotiereglement is opgenomen, terwijl naar mijn beste weten het gebruik veel ouder is. Ook Wilhelmina (1925), maar ook Churchill hebben het zeker niet op grond van hun wetenschappelijke verdiensten gekrengen. In 1975 was ik nauw betrokken bij de viering van het eeuwfeest en ik meen me te herinneren (al geldt oral history niet) dat ook toen al praesidium Libertatis als grond voor het eredoctoraat werd genoemd. Hoe oud is het promotiereglement, waarin de wetenschappelijke bijdragen als exclusieve grond worden vastgelegd, cq betekent het feit dat iets niet in het reglement stond, dat het ook niet gebeurde? De erepromotor van Churchill was de Cleveringa, hoogleraar staatsrecht en beroemd geworden door zijn college over de legitimatie van de staatsmacht op 26 november 1941, waarop de universiteit door de bezetter gesloten werd. Dat Churchill's inzet voor de (handhaving van) de rechtsstaat debet is aan zijn eredoctoraat, staat buiten kijf. Ton Boon 28 aug 2010 16:50 (CEST)

lijst met coryfeeën[bewerken]

Die lijst met bekende afgestudeerden en docenten lijkt een beetje uit de hand te lopen. Is afsplitsen als een Lijst van bekende afgestudeerden en docenten aan de Universiteit Leiden een idee? paul b [overleg] 18 jan 2007 15:50 (CET)

Ja. Zou bij de andere universiteiten ook moeten. Wammes Waggel 18 jan 2007 16:50 (CET)

Notificatie van CommonsTicker[bewerken]

De onderstaande afbeelding(en), die gebruikt worden op deze pagina (of overlegpagina), zijn verwijderd of genomineerd voor verwijdering op Commons. Als de afbeelding verwijderd is, haal dan de afbeelding van de betreffende pagina. Indien je het niet eens bent met de nominatie of verwijdering kun je op Commons een reactie plaatsen op de verwijderlijst, of op de overlegpagina van de verwijderende admin.

-- CommonsTicker 30 jul 2007 16:33 (CEST)

Notificatie van CommonsTicker[bewerken]

De onderstaande afbeelding(en), die gebruikt worden op deze pagina (of overlegpagina), zijn verwijderd of genomineerd voor verwijdering op Commons. Als de afbeelding verwijderd is, haal dan de afbeelding van de betreffende pagina. Indien je het niet eens bent met de nominatie of verwijdering kun je op Commons een reactie plaatsen op de verwijderlijst, of op de overlegpagina van de verwijderende admin.

-- CommonsTicker 3 aug 2007 00:27 (CEST)

Alumni en medewerkers[bewerken]

Beste collega's, onder het kopje "Bekende alumni en medewerkers" ontstaat m.i. een wildgroei aan persoonsnamen. Is het geen idee om die (op de allerbekendsten na) in een apart artikel Lijst van bekende alumni en medewerkers van de Universiteit Leiden (of iets dergelijks) op te nemen? Onder het kopje "Bekende alumni ... etc." komen dan alleen de echt beroemde personen en de rest kan met een verwijzing daaronder (Zie ook ...) ook netjes gevonden en bekeken worden. Groet, Martijn →!?← 8 feb 2009 17:41 (CET)

Ik zie dat een soortgelijk iets een paar kopjes hierboven ook al geopperd werd... Martijn →!?← 8 feb 2009 17:43 (CET)

Siebold en Japanologie[bewerken]

Ik mis in de artikel de Japanse studie die door dr Siebold is geintroduceerd. Leiden is van oudsher die deze opleiding geeft en is daarmee uniek in Nederland. Sowiezo mis een stuk of Siebold die heel veel heeft betekent voor volkenkunde maar ook op gebied van flora en fauna. Ik zou het mooi vinden als er een stuk van te vinden is in het artikel.

Bedankt voor je suggestie! Als je denkt dat een artikel verbeterd kan worden, schroom dan niet om het zelf te doen. Wikipedia is een wiki, dus iedereen kan bijna elk artikel bewerken door simpelweg op de bewerk-knop bovenaan de pagina te klikken. Je hoeft niet eens in te loggen (hoewel er vele redenen zijn om dat wel te doen). De Wikipedia-gemeenschap moedigt je aan om niet te aarzelen om een zinvolle bijdrage te leveren. Het is niet erg als je een foutje maakt – er is een grote kans dat ze snel opgespoord en verholpen zullen worden. Als je niet zeker weet hoe je precies een pagina moet bewerken, lees dan Help:Uitleg of probeer het uit in de zandbak. Nieuwe gebruikers zijn altijd welkom.
**Man!agO** 8 feb 2011 14:46 (CET)

Winston Churchill[bewerken]

Ook Winston Churchill ontving in 1946 een eredoctoraat van de universiteit Leiden. http://www.leidenuniv.nl/nieuwsarchief2/975.html 38.124.250.218 19 jul 2011 21:06 (CEST)

dubbel in de lijst?[bewerken]

De leden van ons Koninklijk huis staan dubbel in de lijst met bekende leden van de Leidse academische gemeenschap: onder de letter van hun voornaam (met titel) en onder de - O - van Oranje Nassau.
Is dat de bedoeling? zo nee, is er binnen de mores van Wikipedia of in de formele etiquette voorkeur voor de ene of de andere vermelding? Ton Boon (overleg) 30 aug 2011 16:40 (CEST)

Belvédère Academia[bewerken]

Het stukje "Belvédère Academia" is net toegevoegd. Een verhandeling over financiële/juridische constructies van de Universiteit vind ik niet echt in Wikipedia passen. De geleverde informatie is veel te specifiek: "De houder van obligaties kan ze slechts éénmaal per jaar verkopen, en alleen tegen de nominale waarde, en alleen als er een koper is (logischerwijs zal die zeldzaam zijn als de rentestand hoog is)." Laatste toevoeging is volgens mij ook nog meer mening dan feit. Hoe waar het ook mag zijn, er zullen meer factoren spelen, daarnaast is "logischerwijs" gekoppeld aan persoonlijk inzicht. Voor een groot deel van de lezers is het abracadabra. En waarom alleen een vermelding van een hoge rentestand? Wat gebeurt er als de rentestand laag is? Wat ik heb begrepen dienen we ons voor Wikipedia zoveel mogelijk tot de feiten te beperken en meningen aan onderzoekers over te laten.

Ik zou het het liefst helemaal weglaten, maar dat is persoonlijk. Andere gedachten? Joost 99 (overleg) 7 sep 2011 17:26 (CEST)

Het verkopen en terughuren is een bijzondere constructie, het is ook een bijzonder soort obligatie. En "Er zullen meer factoren spelen"? Als er factoren onderbelicht zijn kan je die naar voren brengen.--Patrick (overleg) 7 sep 2011 17:48 (CEST)
Het prospectus vermeldt trouwens "Aangezien de koopprijs op die Interne Markt gelijk is aan de nominale waarde, kan de economische waarde aanzienlijk onder of boven dat bedrag liggen. Het kan daarom economisch onvoordelig zijn de Obligaties te kopen of te verkopen en, in het eerste geval, dus moeilijk zijn om een koper te vinden." dus dat is niet mijn eigen conclusie.--Patrick (overleg) 7 sep 2011 17:53 (CEST)
Ik heb het nog wat aangepast om de tekst nog strikter tot de feiten te beperken.--Patrick (overleg) 7 sep 2011 18:01 (CEST)
Dank je voor de reactie. Het is het handigst voor zulke beweringen dan een bron te geven (ik kan vanachter mijn pc-tje niet weten dat jij die waarschuwing uit de prospectus hebt). Ik dacht dat jij simpel een economische wetmatigheid opnoemde die meer thuis hoort in het artikel obligatie, en dan met uitleg. Dat de NV ervoor waarschuwt, gezien de verplichting tegen nominale waarde, dat vindt ik wel interessant.
Als ik verder doorlees, vind ik de introductie gepresenteerd in de eerste alinea van dit artikel, voor Wikipedia wat geschikter. Ik zal een poging doen de tekst aan te passen. Ik wil wel de details van de uitgifte en de financiële constructie wat inkorten en naar de voetnoot verplaatsen, personen die zulke gedetailleerde informatie willen weten, kunnen verder zoeken op de site en de prospectus (die ik trouwens niet kon bereiken, maar ik neem aan dat het prospectus daarop in te zien is...) Hopelijk is het een beetje naar wens. Groet, Joost 99 (overleg) 7 sep 2011 19:21 (CEST)
Bij een link naar een bron die het heeft over "het fiscale voordeel van 2.5%" is wel erg verwarrend als je de verduidelijking weghaalt dat de fiscale regels zijn veranderd. "Naast de jaarlijkse rentevergoeding een fiscaal voordeel" suggereert ook veel te veel dat het fiscaal voordeel de gehele looptijd geldt.--Patrick (overleg) 8 sep 2011 00:23 (CEST)
Ik had expres geen percentage genoemd om het algemeen te houden, zulke details horen namelijk niet thuis in een artikel dat Universiteit van Leiden behandelt. Ze horen in een prospectus van de NV, of je krijgt ze te horen van je financieel adviseur. Maar ik heb de verduidelijking nu weer toegevoegd. Joost 99 (overleg) 8 sep 2011 10:46 (CEST)

Latijnse naam[bewerken]

In het lemma lees ik: Latijnse naam: Academia Lugduno-Batava. Het devies luidt echter: 'Praesidium academia lugduno batava libertatis. Zijn er bronnen voor het streepje? Een toevallig streepje op een website is m.i. onvoldoende bij een geschiedenis van ruim 400 jaar. – Maiella (overleg) 1 mei 2015 14:57 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Universiteit Leiden. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 13 sep 2017 04:58 (CEST)

VIAF:157824396[bewerken]

Hi! Can you please create an article about the "Rijksuniversiteit te Leiden. Peshitta-Instituut"? Thanks in advance! Best regards
no bias — קיין אומוויסנדיק פּרעפֿערענצן — keyn umvisndik preferentsn talk contribs 14 aug 2019 09:20 (CEST)