Overleg:Venus (planeet)
Onderwerp toevoegenVraagtekens
[brontekst bewerken]Waarom staan al die vraagtekens in de tekst? Ik vermoed dat de intergriteit van de gegevens nog nagetrokken moet worden. Maar voor de meeste lezers is dat alleen maar irritant. Het is misschien estethetischer om het hier te houden.
Pentagram
[brontekst bewerken]Citaat: Het is ook bekend dat Venus een vijfpuntster (pentagram) langst de hemel trekt.
Wat wordt hiermee bedoeld?
- Slaat inderdaad nergens op, behalve misschien in astrologische context. Dit hoort echter niet in een wetenschappelijk artikel thuis, dus verwijderd. Caseman 16 apr 2006 19:07 (CEST)
- Dacht ook eerst dat dit astrologische/satanistische onzin was, maar dat blijkt niet zo te zijn: als in een diagram de aarde stationair in het middelpunt wordt gezet als referentiepunt voor de beweging van Venus, wordt de beweging van Venus t.o.v. de aarde een symmetrische (Lissajous-achtige bloem) figuur met vijftallige symmetrie. Na 8 jaar heeft Venus 13 omlopen om de zon voltooid en staat zij weer op (ongeveer) hetzelfde punt. Ik vond dit op de Engelstalige Wikipedia ("Venus") http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Venus_pentagram.png. jcjlf 30 jun 2008 22:44 (CEST)
Verschillende feiten
[brontekst bewerken]Waarom staan in de tekst andere feiten dan bij de karakteristieken rechts (bijv rotatietijd en gem. temp.)? Welke feiten zijn de juiste? Sdommers 27 aug 2007 17:01 (CEST)
Foto bij "Waarnemen"
[brontekst bewerken]Ik heb in het onderschrift "kort voor zonsopgang" gewijzigd in "kort na zonsondergang".
Volgens de bron is de foto in Chili (Paranal) gemaakt op 21 mei 2004. Venus was toen avondster (zie: Stellarium.org). Merk op dat de maan hier net andersom staat als in Nederland bij het EK: de foto is gemaakt op het Zuidelijk halfrond en daar staat alles aan de sterrenhemel voor ons "op zijn kop". jcjlf 30 jun 2008 13:08 (CEST)
avondster/morgenster
[brontekst bewerken]In het inleidende stukje over Venus stond dat vanwege de helderheid van Venus deze de avondster/morgenster wordt genoemd. Dit leek mij onjuist en ik heb het feit dat Venus een binnenplaneet is aangehaald als de werkelijke reden waarom deze de avondster of morgenster wordt genoemd. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Femkebrassem (overleg · bijdragen)
- Beste Femkebrassem, dat lijkt me uitstekend. Voel je vrij en ga je gang. Woudloper overleg 11 sep 2009 21:19 (CEST)
Info maximale elongatie en zichtbaarheid klopt niet
[brontekst bewerken]Onder het kopje "Waarnemen" staat dat Venus in de maanden februari tot april haar maximale elongatie bereikt en daardoor maximaal 4 uur na zonsondergang pas onder zou moeten gaan. Dat wil dus zeggen dat hij dan zichtbaar zou moeten zijn. Ik vermoed echter dat dit informatie uit een eerder jaar is, want net zoals bij alle planeten is dit bij Venus voor ieder jaar verschillend. Op http://hemel.waarnemen.com/ kun je voor planeten en andere objecten veel informatie vinden over de zichtbaarheid. Als je de grafiek waarin de elongatie is uitgezet voor een periode van 10 jaar (directe link: http://hemel.waarnemen.com/planeten/planeetgrafiek.php?f=venus_2010-2019_elongatie.png&t=Gegevens%20voor%20de%20planeten%20in%20grafiekvorm) opent en het "zichtbaarheidsdiagram" voor Venus in 2013 (directe link: http://hemel.waarnemen.com/cron/hemel_vannacht_venus.html), dan zie je dat (respectievelijk:) 1) Venus zijn maximale elongatie in de avond bereikt eind dit jaar, en daarna pas weer half 2015 en 2) dat Venus in 2013 zijn beste zichtbaarheid boven de horizon heeft ongeveer van half november tot half december in de avond, en in 2014 in februari in de ochtend. -- RagingR2 (overleg) 4 nov 2013 17:14 (CET)
Externe links aangepast
[brontekst bewerken]Hallo medebewerkers,
Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Venus (planeet). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:
- Archief https://web.archive.org/web/20110721211122/http://www.imcce.fr/vt2004/en/fiches/fiche_n13_eng.html toegevoegd aan http://www.imcce.fr/vt2004/en/fiches/fiche_n13_eng.html
Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.
Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 23 okt 2017 11:08 (CEST)
Het staat in M.G.J.Minnaert's De Natuurkunde van 't vrije veld, maar op welke bladzijde?
[brontekst bewerken]Ik weet dat het ergens in Minnaert's eerste deel (Licht en kleur in het landschap) beschreven is (de mogelijkheid om het zwakke schijnsel van Venus waar te nemen op een groot wit blad papier), maar ik weet niet meer op welke bladzijde. En aan het alfabetisch register achteraan Deel 1 heb ik niks. Kan mij iemand van de andere Wikipedianen mij helpen? (P.S.: dus in Minnaert's Nederlandstalige versie, niet in de Engelstalige versie Light and Color in the Outdoors). DannyCaes (overleg) 1 nov 2019 16:20 (CET)
2020: een uitstekend jaar om Venus waar te nemen
[brontekst bewerken]Wikipedia is geen hemelkalender, daar ben ik mij van bewust, maar het dient vermeld te worden dat ik enkele minder bekende telescopisch waarneembare verschijnselen verwant aan de heldere planeet Venus in het artikel aan het toevoegen ben. Veel van dat soort minder bekende verschijnselen staan vermeld in het boek Mysterious Universe, a handbook of astronomical anomalies van William R. Corliss (The Sourcebook Project, 1979). Maar nogmaals, volgens o.a. Hemelwaarnemen.com zal 2020 een zéér gunstig jaar worden om Venus waar te nemen! (de eerste helft van 't jaar als avondster, de tweede helft als ochtendster). DannyCaes (overleg) 10 nov 2019 13:06 (CET)
Externe links aangepast
[brontekst bewerken]Hallo medebewerkers,
Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Venus (planeet). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:
- Archief https://web.archive.org/web/20100515221551/http://www.mentallandscape.com/V_DigitalImages.htm toegevoegd aan http://www.mentallandscape.com/V_DigitalImages.htm
Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.
Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 26 dec 2019 07:54 (CET)