Overleg:Wales

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Inleidende tekst[bewerken]

  • Ik heb de inleidende tekst gewijzigd als resultaat van een uitvoerige discussie die bij het artikel Verenigd Koninkrijk is gevoerd. Het verdient aanbeveling om toekomstige wijzigingen van de inleiding waarbij een vergelijkbare samenhang aan de orde is ook op die plaats te bediscussiëren.
Stuart LaJoie overleg 14 sep 2007 19:58 (CEST)

Cambria[bewerken]

>> De Romeinen gaven aan het huidige Wales de naam Cambria <<

Nee. Het grondgebied van het huidige Wales vormde de noord-westelijke deel van Britannia Superior (en vanaf de 4e eeuw, van Britannia Prima). Cambria is een middeleeuwse latinisering (onbekend in de tijd van het Romeinse Rijk) van het Welsh Cymru. -- Torenkraai 26 feb 2009 12:40 (CET)

Verenigd Koninkrijk[bewerken]

De zin "Wales (...) is een voormalig vorstendom en vormt met Engeland, Noord-Ierland en Schotland één staat: het Verenigd Koninkrijk. ", is mijns insziens niet correct. Schotland is met Engeland verenigd tot Groot-Brittannië, dat weer is samengegaan met Ierland in het Verenigd Koninkrijk. Officieel zijn dat fusies geweest. Wales echter is gewoon overwonnen en ingelijfd. Weliswaar heeft het nu een vorm van autonomie en een eigen elftal en voetbalelftal, maar het behoort tochecht tot Engeland. Als iemand het tegendeel kan onderbouwen alvast bedankt.

Henk van Haandel (overleg) 5 okt 2012 23:01 (CEST)

Infobox[bewerken]

Waarom gebruiken we hier een infobox regio voor? Wales is toch officieel een land binnen de staat het Verenigd Koninkrijk? Karsten Overleg, op 5 feb 2012 10:28 (CET)

Nederlandse naam[bewerken]

Is de originele benaming van het land Wales niet Kymrië? Het is eigenlijk heel eigenaardig dat dit het enige land is ter wereld zo´n beetje waarvoor geen Nederlandstalige benaming/uitspraak bestaat.... Denk dat dit een opmerking verdient – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 157.83.97.242 (Overleg)‎ (overleg · bijdragen) 3 sep 2014 17:54‎

Die bestaat wel: Wallis. MWAK (overleg) 21 jan 2016 19:34 (CET)

Brits[bewerken]

In de tekst over Wales is sprake van 'Brits' als voertaal in de Romeinse periode. Ik neem aan dat hier een verdwenen Keltische taal mee aangeduid wordt. Misschien wijs dit nog iets te verduidelijken en eventueel een hyperlink naar het betreffende Brits te maken. Zoals het er nu staat zal menigeen Brits opvatten als het huidige Engels dat ook veelvuldig als Brits wordt benoemd.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 83.86.90.39 (overleg · bijdragen) op 19 feb 2018 23:42 (CET)

Op enwikipedia wordt het 'Common Brittonic' genoemd. Bob.v.R (overleg) 20 feb 2018 05:36 (CET)