Overleg:Weesp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Spelfout[brontekst bewerken]

Ik heb enkele spelfouten verbeterd Remco1983 30 sep 2006 12:45 (CEST)

Ik heb het gezien Remco, maar dat hoor je eigenlijk te melden in het balkje 'Samenvatting' en of het een kleine bewerking is of niet. Akira 30 sep 2006 17:57 (CEST)

Reactie NielsF[brontekst bewerken]

Ik wil even reageren op de reactie van gebruiker NielsF na een bewerking van mij in het artikel van Weesp. Hierin zij hij het volgende: "Rekenen is lastig, maar deze vier bij elkaar zijn toch flink meer dan 50.000.... waarom was Muiden niet gelinkt??" Bij deze hierop mijn gepaste antwoord: Rekenen is voor mij zeker niet lastig, ik was alleen vergeten het getal aan te passen net zoals ik vergeten was om het inwonersaantal aan te passen. Kan gebeuren, toch? En Muiden had ik niet gelinkt omdat deze in het begin van het artikel al gelinkt is. Iets dubbel linken in een artikel is overdreven, is het niet? In ieder geval bedankt voor je oplettendheid. Akira 2 jan 2007 06:24 (CET)

Wat dat meerdere keren linken betreft heb je een punt, maar juist bij opsommingen of lijstjes vind ik dat er wel een reden is om ervan af te wijken. Na lezing van het artikel nav het nieuwe artikel City of Wesopa (leuk!), viel het mij als lezer op dat 3 van de 4 gelinkt waren en de andere niet, dat leek te wijzen op inconsistentie, vooral omdat ik de eerdere link naar Muiden over het hoofd zag. Dat "rekenen is lastig is" overigens echt niet persoonljk bedoeld, ik ben het ook vaak tegen gekomen dat ik zelf een gemeente of ander iets in een opsomming vergeten was (was het Bussum in dit geval?). Ach, zo staat het toch weer goed, of niet? «Niels» zeg het eens.. 2 jan 2007 06:36 (CET)
Ik was Bussum niet 'vergeten'. Eerst was alleen het plan om samen te gaan met alleen Muiden en/of Naarden. Bussum was toen nog niet in beeld omdat er ook nog het plan was om samen te gaan met alleen de vestingsteden. Bussum is namelijk geen vestingstad. Hier is van af gezien omdat de gemeente anders te klein zou zijn en misschien ook wel omdat het dan niet zo sterk in de schoenen zou staan. Er is voor gekozen (door de betreffende gemeenten) om samen te gaan met Muiden, Naarden en Bussum. Zo komt men aan de minimaal vereiste inwonersaantal van 50.000. Ver daarboven zelfs. Het is nu alleen nog wachten op toestemming van 'boven'. Het staat goed. Akira 2 jan 2007 08:12 (CET)

Links[brontekst bewerken]

Ik zie dat er door MoiraMoira flink wordt gewerkt aan het verwijderen en/of aanpassen van meerdere links die betrekking hebben tot Weesp. Hierbij wil ik graag even melden dat de link naar theater City of Wesopa zeker toegevoegde waarde heeft tot het artikel, net zoals de link naar Weesp 650 en het Sluis- en Bruggenfeest. Deze links sturen de bezoeker naar een website dat ook iets laat zien van Weesp, en naar mijn mening zeker toegevoegde waarde heeft. Mocht er iets zijn, meld het maar! Akira 7 feb 2007 00:37 (CET).

Het probleem is dat dan het eind zoek is: Weesp heeft vast wel meer theaters, bioscopen, stadsfeesten, etc. Vandaar dat vrijwel alle links die niet heel direct betrekking hebben op de gemeente verwijderd worden. Een andere overweging is ook dat links als deze misschien over een half jaar al niet meer werken. En: het lemma moet geen pagina á la [plaatsnaam].startpag¡na.nl o.i.d. worden... - Erik Baas 7 feb 2007 00:44 (CET)
Weesp heeft nog geen 18.000 inwoners, de City of Wesopa is het enige theater in Weesp, en wat trouwens ook als bioscoop dient. Het Sluis- en Bruggenfeest is hét grootste feest in/van Weesp. Het is een jaarlijks terugkerend feest wat eind augustus wordt gehouden en wat 3 dagen duurt. Dit jaar bestaat het feest 30 jaar. In de gehele omtrek van Weesp (Muiden, Naarden, Bussum, Hilversum, Amsterdam, Diemen, Driemond, Abcoude, Muiderberg, Almere enzovoort) is het Sluis- en Bruggenfeest bekend. Tot enkele jaren geleden behoorde het in tot de Top 20 grootste feesten van Nederland. De website naar het Sluis- en Bruggenfeest is de officiële website, die verdwijnt niet zomaar. Dat het geen Weesper startpagina moet worden kan ik nog wel begrijpen, maar om dan erg zinnige links te verwijderen, dat is niet echt logisch te noemen. Akira 7 feb 2007 00:53 (CET).
Het verwijderen is juist heel logisch, dit gebeurt namelijk conform de richtlijnen. Het artikel gaat over Weesp, niet over een over ander theater of druk kruispunt of weet ik wat in Weesp. Links over die dingen zijn dus links mbt een verwant onderwerp en zijn dus volgens de conventies ongewenst. Christoffel 7 feb 2007 00:58 (CET)
Je kunt het ook omdraaien: als een theater of stadsfeest (of wat dan ook) interessant genoeg is om een artikel over te schrijven, is dát de plek om een externe link toe te voegen. Anders weet ik er ook nog wel een paar... ;-) - Erik Baas 7 feb 2007 01:24 (CET)
Even voor de duidelijkheid: de VVW (Vreemdelingen Verkeer Weesp) is de Weesper variant op de VVV (Vereniging voor Vreemdelingenverkeer). Erik, de link die je hier verwijderd heeft voor 100% betrekking tot Weesp, het gaat namelijk over Weesp! Ik heb niet meer dan het advies opgevolgd van Cristoffel en nou alleen een link erbij geplaatst van de VVW (Vreemdelingen Verkeer Weesp), wat over Weesp gaat. Akira 7 feb 2007 01:35 (CET).
En die heb ik net zo hard weer verwijderd: het eerste wat ik las was U winkelt gezellig in de historische binnenstad, kijkt geamuseerd naar de drukte voor de brug, ontspant met een ijsje op een bankje in de zon of geniet van een lekker drankje op het terras aan het water. Dat mag dan voor toeristen leuk zijn om te weten, maar het hoort m.i. niet in een encyclopedie. - Erik Baas 7 feb 2007 01:45 (CET)
Dat is bij uitstek achtergrondinformatie waardoor je iets meer op toeristisch/cultureel gebied over de stad te weten kan komen, maar die niet op wikipedia thuishoort, dat je even schrikt van de aanprijzende manier betekent alleen dat je teveel op wikipedia met zijn NPOV rondhangt ;-). Voldoet wmb prima aan WP:EXLINK#Niet-encyclopedische_informatie, als achtergrondinfoB. Derhalve teruggezet. Bovendien bevat die site weer links naar en info over de eerdere verwijderde links zoals het Automatenkabinet/Sluis- en Bruggenfeesten etc. 2 links op een gemeenteartikel, dat moet toch prima kunnen. «Niels» zeg het eens.. 7 feb 2007 02:22 (CET)

Eerste bewoning[brontekst bewerken]

"Weesp is al heel erg lang bewoond. Er zijn resten gevonden van nederzettingen langs de Vecht uit de zesde eeuw voor Christus." Was te lezen onder deze kop. Dat vond ik nogal speculatief. Het klinkt alsof er vanaf die tijd al een nederzetting aanwezig was. Even Googlen wijst uit dat op Deze bron sprake is van de vondst van een boomstamkano die vermoedelijk uit de 6e eeuw v.c stamt. De conclusie luidde na onderzoek en nieuwe vondsten dat de oeverwal (van de Vecht) omstreeks 300-200 v.Chr. intensief bewoond moet zijn geweest. Toch een verschil van 300 jaar. Op De naam Wispe of Wesopa duikt voor het eerst op rond 1150. deze bron lees ik: De naam Wispe of Wesopa duikt voor het eerst op rond 1150. Wat er op lijkt dat omstreeks deze tijd voor jet eerst sprake was van een nederzetting ter plaatse. Ik heb intussen wat inhoudelijke nuance doorgevoerd. --Arch. 20 nov 2009 11:58 (CET)

Volgens de VVV van Weesp staat in het boek "Geschiedenis van Weesp" van A.J. Zondergeld-Hamer dat resten van nederzettingen zijn gevonden uit de zesde eeuw voor Christus. Het lijkt me dat dit aangeeft wat de oudste vondsten zijn. Volgens www.tussenvechteneem.nl wordt de oeverwal "intensief bewoond" in 300-200 vChr en is een kano gevonden uit 600 vChr. Die feiten sluiten elkaar toch niet uit? Ik heb de oudste vondsten daarom toch maar weer toegevoegd, evenals wat andere detailleringen qua vestingstad. Encyo 20 nov 2009 18:18 (CET)
Hoi Encyo. Kan ik mee leven hoor. Mocht je nog wat feiten over de kano willen aanvullen, op deze link staan de krantenartikelen over de vondst, zou een verrijking zijn voor het Wiki artikel over Weesp. Als ik zelf eens tijd heb ga ik me nog eens verdiepen in de geschiedenis van Weesp. Met vriendelijke groeten, Arch. 21 nov 2009 01:12 (CET)

Weesper bier[brontekst bewerken]

Wellicht interessant om eveneens iets over het rijke bierverleden van Weesp te vermelden en het tegenwoordige Weesper bier Wispe... – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 195.193.90.30 (overleg · bijdragen) 7 apr 2010 15:42 (CEST)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Weesp. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 11 jan 2020 10:55 (CET)