Overleg:Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De naam van de wet is niet WMO maar Wmo[bewerken]

Ik heb de pagina geactualiseerd nadat ik een email zag over de discussie om hem te verwijderen. Ik heb al een paar keer gemerkt dat de tekst "geschoond"is. waarschijnlijk door het ministerie!

Belangrijke onbelangrijke wijziging nu is de naam van die wet; het is niet WMO maar Wmo. Dit lijkt onbelangrijk, maar met de juiste afkorting toont zich de kenner!– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Jan Pars (overleg · bijdragen)

Afkortingen is toch altijd in in hoofdletters?? Carsrac 9 nov 2007 10:04 (CET)
Hoi Carsac,
Nee, dat is nu het leuke van de namen van wetten, je schrijft ze allemaal anders, net zoals het bepaald is in de tijd dat hij vastgesteld werd. En vaak is dat weer een mode op de ministeries. Een tijd lang waren allemaal hoofdletters in de mode en een tijdje weer alleen de eerste letter...heel lastig om telkens weer te weten hoe de juiste spelling is!
Commerciele link,
Ik heb de commerciele link weggehaald, leek me zeker niet de bedoeling dat uitgevers hier een link aanbrengen.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Jan Pars (overleg · bijdragen)

Individuele Wmo-verstrekkingen[bewerken]

Wat doet het Wmo?

Het Wmo zorgt ervoor dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en kunnen meedoen in de samenleving met behulp van voorzieningen. Onder die voorzieningen wordt verstaan:

Hulp bij het huishouden:

- In de vorm van zorg in natura - In de vorm van persoonsgebonden budget

Rolstoel voorzieningen:

- Elektrische rolstoel - Handbewogen rolstoel - Handbike - Rolstoelfiets - Sportrolstoel

Vervoersvoorzieningen:

- Begeleidingskosten, vergoeding - Driewielfiets - Gesloten buitenwagen - Scootmobiel - Tandem - Voorzieningen voor aanvullend openbaar vervoer

Woonvoorzieningen:

- Badplank - Douchestoel of douchezitje - Drempels verwijderen in of om uw huis - Elektrische deuropener - Handgreep / beugel - Rolstoelvloerbedekking - Toiletstoel - Toiletverhoger - Traplift - Verhuis en inrichtingskosten, bijdrage in - Woningsanering ivm CARA - Woningaanpassing algemeen

Sanatjuh 21 jan 2010 16:07 (CET)

Alleen voorzieningen die niet algemeen gebruikelijk zijn worden vergoed door de gemeente in het kader van de Wmo. Zo worden menghendelkranen als algemeen gebruikelijk beschouwd en worden deze niet meer vergoed in het kader van de Wmo. - 195.193.167.5 21 jan 2010 16:23 (CET)
Dat klopt. Vroeger werd dat wel vergoed door de gemeente, maar nu kunnen de mensen dat vragen aan de woningeigenaar of anders zelf kopen. De zorgverzekeraar zou ook een optie kunnen zijn en anders kunnen de mensen daarvoor terecht bij de bijzondere bijstand als ze dat niet kunnen betalen. - Sanatjuh 21 jan 2010 16:28 (CET)
De Wmo is een lokale wet en dat betekent dat de invulling de werkwijze en het voorzieningenpakket van prestatieveld 6 (de individuele voorzieningen) per gemeente verschillend is. Het doel van de Wmo prestatieveld 6 is om stoornissen en beperkingen van haar burgers te compenseren. Het compenseren door een individuele voorziening is pas aan de orde als de burger dit niet op eigen kracht kan, er geen passende voorliggende of algemeen gebruikelijke voorzieningen beschikbaar zijn. Het compenseren betekent dat er geen vast voorzieningenpakket meer bestaat. Dit in tegen stelling tot de Wvg (de voorganger van de Wmo)waarbij de burger een claim op een bepaalde voorziening kon doen (ern waarbij de taak van de gemeente was over de rechtmatigheid van de aanvraag).--195.193.167.5 21 jan 2010 16:43 (CET)
Als ik het goed begrijp over Hulp Bij het Huishouden over de vorm zorg in natura betekend dit dat er hulp bij het huishouden wordt verleend door zorgaanbieders? --Lachebekkie 21 jan 2010 16:56 (CET)
Inderdaad. Zorg in natura wordt gedaan door een zorgaanbieder die een overeenkomst heeft met de gemeente, elke gemeente heeft zo zijn eigen contracten met hun zorgaanbieders. En bij persoonsgebonden budget kan de klant zelf een zorgverlener aannemen met het bedrag die ze maandelijks zullen ontvangen van de gemeente, dat bedrag wordt dus persoonsgebonden budget genoemd. --Sanatjuh 21 jan 2010 17:06 (CET)

Bezuinigingen[bewerken]

De WMO is nu verantwoordelijk voor de jeugdzorg, etc. De gemeente dient daar zorg voor te dragen in plaats van de provincie. Dienen we het te hebben over de bezuinigingen? Over de decentralisatie.

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 3 externe link(s) gewijzigd op Wet maatschappelijke ondersteuning 2015. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 okt 2017 09:57 (CEST)

Actualisering[bewerken]

De afgelopen dagen heb ik het actuele deel van het artikel opnieuw ingedeeld en geactualiseerd.

Met vriendelijke groet, Peter de Pagter, Wmo-consulent bij het Wmo.team in Haarlem. Peter de Pagter (overleg) 11 mrt 2018 10:22 (CET)

Prima! - Patrick (overleg) 12 mrt 2018 08:31 (CET)

Jurisprudentie[bewerken]

De Wmo 2015 is sterk in beweging. De Centrale Raad van Beroep vult de wet steeds verder in. Hoe staat de community tegenover het opnemen van jurisprudentie in het artikel?

12 mrt 2018 07:32 (CET) Peter de Pagter (overleg)

Die is wat mij betreft welkom. - Patrick (overleg) 12 mrt 2018 09:05 (CET)
Enige terughoudendheid lijkt op zijn plaats. Een zo bondig mogelijk overzichtsartikel over de wet, dat ook voor de toevallig ermee in aanraking komende leek te behappen is, zou mijn voorkeur hebben. Dus niet het 'beweeg' verwerken, maar wel wat uiteindelijk vast komt te liggen. Vr. groet, JanB46 (overleg) 12 mrt 2018 10:45 (CET)
Eens met Jan: Wikipedia is in de eerste plaats een encyclopedie. Ik zou er daarnaast ook voor waken om niet alle oude informatie te verwijderen, maar juist de geschiedenis, die de wet nu al kent, te beschrijven. Ciell 12 mrt 2018 20:24 (CET)
Persoonlijk denk ik aan uitspraken van de CRvB zoals die over schoon en leefbaar huis onder een kopje Ontwikkelingen. Mvg, Peter de Pagter (overleg) 12 mrt 2018 23:59 (CET)

Begeleiding[bewerken]

In deze alinea worden een aantal constateringen gedaan mbt tot problemen die uitvoering van de wet zou kunnen geven:

Vanaf 1 januari 2014 bestaat de functie begeleiding (AWBZ functie begeleiding individueel of begeleiding groep, in de volksmond dagbesteding) niet meer. Daarmee is de vraag wat de gemeenten binnen de Wmo 2015 overnemen van de door de jaren heen opgebouwde expertise van zorgaanbieders - maar ook van de kennis die bij zorgkantoren ligt. Een van de vragen is wat de gemeenten gaan doen met specifieke aandoeningen zoals mensen met zintuiglijke problemen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Deze doelgroepen vragen een specifieke kennis die niet elke zorgaanbieder in huis heeft. De huidige aanbieders van deze specifieke begeleiding werken in grote regio`s en vaak provincie-overstijgend. Hoe deze inkoop van kennis bij gemeenten gaat, is nog onduidelijk.

Vraag is of een algemeen overzicht in een artikel dat de wet en uitvoering ervan wil beschrijven hiervoor de juiste plek is. Ik twijfel daaraan, misschien kan het maar beter helemaal weg. JanB46 (overleg) 13 mrt 2018 08:30 (CET)

In de praktijk is het wel degelijk een probleem. Een van mijn cliënten heeft een dunne vezel neuropathie met enorme problemen binnen het autonome zenuwstelsel. Ze heeft veel pijn en is uitgeput (ze heeft het gevoel te moeten bewegen met de rem er op en valt voortdurend). DVN is niet te genezen en de therapie bestaat uit het leren leven met de aandoening. Via een noodmaatregel heb ik voor elkaar gekregen dat de gemeente haar gaat ondersteunen. Dat doet de gemeente voor 6 maanden (in de ogen van de gemeente geneest ze dus). De hulp van de gemeente bestaat uit huishoudelijke ondersteuning. De gemeente doet echter niets aan de extreme eenzaamheid. Dit heeft alles te maken met een gebrek aan kennis bij de gemeente.
Overigens ben ik er wel voor dat de alinea aangepast wordt. Mvg Peter de Pagter (overleg) 13 mrt 2018 10:42 (CET)
Als ter zake kundige bronnen constateren dat op bepaalde gebieden structureel tekorten in het zorgaanbod optreden door gebrek aan kennis/aandacht/politieke wil/iets anders dan kan dat uiteraard in het artikel worden opgenomen. JanB46 (overleg) 13 mrt 2018 11:27 (CET)

Portaal Mens & Maatschappij[bewerken]

In het portaal Mens & Maatschappij is geen directe verwijzing naar het artikel Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 opgenomen. Ik heb geen idee hoe iemand van het algemene portaal het artikel kan bereiken. Mvg Peter de Pagter (overleg) 14 mrt 2018 07:23 (CET)

Hmm, ik zit even te zoeken waar je hem toe zou kunnen voegen. Het is nog geen uitgelichtje waard (wel als hij up to date is!), maar hij valt ook niet echt onder de subcategorieën vind ik eigenlijk. Lastig! Ciell 14 mrt 2018 20:08 (CET)
Als je in het linker-zijmenu op "Links naar deze pagina" klikt, die je welke pagina's allemaal al naar het artikel verwijzen: Speciaal:VerwijzingenNaarHier/Wet_maatschappelijke_ondersteuning_2015. Ciell 14 mrt 2018 20:11 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Wet maatschappelijke ondersteuning 2015. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 14 mei 2018 20:51 (CEST)