Overleg:Willem V van Oranje-Nassau
Onderwerp toevoegenGeboortedatum
[brontekst bewerken]In meerdere bronnen kom ik 8 maart tegen als geboortedatum, een enkeling zegt 6 maart. Zie o.a.:
8 maart:
- http://www.histocasa.nl/nieuwsbrieven/040.shtml
- http://www.koninklijkhuis.nl/monarchie/monarchie.html?prinsjesdag.html
- http://www.geschiedenis.com/hoofdlijn/1750.html
- kennisnet
- http://historie.denhaag.org/rijtoer.htm
- http://www.rnw.nl/achtergronden/binnenhof/html/historie_.html
- school-tv
6 maart:
Fruggo 21 sep 2003 10:41 (CEST)
Aanhouding Goejanverwellesluis
[brontekst bewerken]- Verplaatste tekst uit artikel De aanhouding bij Goejanverwellesluis , verhalen komen niet overeen. Komt iemand met verstand hierover integreren met de bestaande tekst? Michiel1972 8 feb 2005 23:50 (CET)
In de Republiek der Verenigde Provinciën was eind 18e eeuw niet iedereen het eens met het feit dat de stadhouder Willem V steeds meer op een koning ging lijken en zich ook steeds meer zo ging gedragen. Het land was immers een republiek!
Twee jaar voor de Franse Revolutie was er dus ook al een revolutie in Nederland. Alleen verliep deze revolutie niet zo dramatisch als de Franse. In een aantal steden werden door studenten en de rijke burgers, de zogenaamde regenten, exercitiegenootschappen en vrijkorpsen opgericht. Deze opstandelingen noemden zichzelf patriotten. Met de exercitiegenootschappen hoopten ze tegen het leger te kunnen vechten, dat grotendeels achter de stadhouder stond. Toch sloten ook sommige eenheden van het leger zich bij de patriotten aan. Er dreigde een burgeroorlog.
Willem de Vijfde durfde het echter niet aan om het leger in te zetten. Hij vertrok van de hofstad Den Haag naar Nijmegen. Zijn vrouw, prinses Wilhelmina van Pruisen, weigerde echter zich bang te laten maken en besloot terug te reizen naar Den Haag om de regering opnieuw in handen te nemen. In de buurt van Goejanverwellesluis werd zij tegengehouden door een aantal patriotten van het vrijkorps van Gouda, die haar simpelweg verboden om verder te reizen. De koning van Pruisen was zo boos over deze belediging van zijn zuster door de patriotten, dat hij het Pruisische leger bevel gaf om in de Republiek de orde te herstellen en de stadhouder te steunen tegen de patriotten. Onder Pruisische leiding verjoegen de Staatse eenheden die trouw waren gebleven aan de stadhouder.
De verschillende exercitiegenootschappen die zich onder andere in Amsterdam en Utrecht hadden verschansd. Veel patriotten vluchtten naar Frankrijk, en zouden in 1795 met de Fransen terugkomen naar Nederland, zoals bijvoorbeeld de latere generaal Daendels.
Bijzetting in de Nieuwe Kerk
[brontekst bewerken]In de oorspronkelijk tekst stond vermeld dat het stoffelijk overschot van Prins Willem V in 1896 onder regie van Koningin Emma werd bijgezet in de Nieuwe Kerk te Delft. In 1896 is echter het stoffelijk overschot van Prins Frederik (1774-1799), de jongste zoon van Prins Willem V, onder regie van Koningin Emma bijgezet in de Nieuwe Kerk te Delft. Het stoffelijk overschot van Prins Willem V is in 1958 bijgezet in de Nieuwe Kerk te Delft.
Ton1974 11 apr 2005 21:59 (CEST)
"Generaliteitsland Drenthe"
[brontekst bewerken]In het artikel wordt gesuggereerd dat het gewest "Drenthe" een zogenoemd "Generaliteitsland" was. Dit is onjuist: Drenthe was van het begin af een volwaardige provincie van de Republiek, alleen was het niet vertegenwoordigd in de Staten-Generaal. (P. van Mombergen - 22-04-2005)
- Klopt, ik heb het aangepast. Fnorp 22 apr 2005 15:04 (CEST)
Correcties
[brontekst bewerken]Onderstaand de inhoud van een mail die naar OTRS is gestuurd. Wie heeft er voldoende kennis van om e.e.a. te verwerken? Alvast bedankt, Chris (CE) 24 sep 2005 23:25 (CEST)
- "graag wilde ik enige repliek geven. Bij de informatie betreffende Willem V, vermeld u dat deze als voogd hertog Karel Willem ferdinand van Brunswijk toegewezen kreeg. Dit is evenwel foutief vermeld, daar de voogd van Willem V niet karel Willem ferdinand van Brunswijk, maar zijn broer Lodewijk Ernst van Brunswijk- Wolfenbuttel. ( geb. 25-09-1718 te Wolfenbuttel- overl. 12-05-1788 te Veghelde in Brunswijk. van Brunswijk stamde af van het beroemde geslacht der Welfen. En was 3de zoon van Ferdinand Albrecht II, die van 1735 tot 1780 hertog van Brunswijk was. Hertog Lodewijk Ernst werdt ook wel smalend "De Dikke Hertog" genoemd. In 1766 sluit de Hertog een geheim covenant van consulentschap, waarbij hij als naaste adviseur aanblijft van de stadhouder. Nadat in 1786 dit geheim covenant openbaar wordt gemaakt, tot grote onvrede van de Staten Generaal en Oranje gezinden, legt de Hertog op advies van stadhouder Willem V zijn functies neer, en gaat in vrijwillige ballingschap. Hij verblijft dan nog 2 jaar op het kasteel Veghelde ( duitsland) welke in bezit is van zijn broer Karel Willem ferdinand van Brunswijk, alwaar hij op 12-05-1788 sterft. Hopende u voldoende geinformeerd te hebben verblijf ik met vriendelijke groet"
Het was inderdaad Lodewijk Ernst. De rest van deze informatie hoort echter iet op dit artikel thuis, maar op Lodewijk Ernst van Brunswijk-Wolfenbüttel. Känsterle 25 sep 2005 01:45 (CEST)
Graag een bron voor deze zin:
[brontekst bewerken]"De stadhouder verloor steeds meer macht en dronk veel wijn."Tis een mooie zin, maar is t ook waar? Peter boelens 5 feb 2006 00:28 (CET)
Aanstelling als stadhouder in Den Haag
[brontekst bewerken]In het stuk is te lezen dat Willem V in 1768 als hij meerderjarig is wordt aangesteld als Stadhouder in Den Haag. Willem V is echter in 1766 meerderjarig geworden. Bij de inhuldiging van deze aanstelling was ook W.A. Mozart aanwezig, hij componeerde zelfs variaties op het Wilhelmus hiervoor. Alleen was Mozart in 1768 niet in Den Haag, in 1766 was hij dit wel!
Externe link
[brontekst bewerken]Website teruggeplaatst. Wikipedia behoort verschillende meningen te illustreren. Bovendien werd aandacht aan een aantal mij onbekende tegels en schilderijen geschonken. Vermoedelijk had de auteur een backslash te veel geplaatst en kon je niets zien.Taks 3 aug 2008 19:15 (CEST)
Wilhelmina
[brontekst bewerken]Het valt niet te bestrijden dat Wilhelmina naar Engeland vluchtte. Deze woorden over een voorouder uit haar mond vallen onder de categorie projectie en zijn ongepast. Taks (overleg) 2 jan 2012 12:23 (CET)
- Wat is dit voor onzin? Dat gegeven is hier helemaal niet van belang. Je doet hier enorme POV-suggesties. Ik draai het wederom terug. Michiel (overleg) 2 jan 2012 12:50 (CET)
- Heb ik al gedaan. Wilhelmina vluchtte niet. Zij werd zeer tegen haar zin gedwongen naar Engeland overgebracht. Richard 2 jan 2012 12:51 (CET)
- En los daarvan: dit soort suggestieve opmerkingen hoort hier niet thuis. Michiel (overleg) 2 jan 2012 12:52 (CET)
- Heb ik al gedaan. Wilhelmina vluchtte niet. Zij werd zeer tegen haar zin gedwongen naar Engeland overgebracht. Richard 2 jan 2012 12:51 (CET)
Het is een bekend feit dat Wilhelmina niet tegen mocht worden gesproken. Jullie blijkbaar ook niet. Taks (overleg) 4 jan 2012 07:05 (CET)
- Wilhelmina vertrok naar Zeeland. Pas onderweg kreeg de commandant van de H.M.S. Hereward vanuit Londen het uitdrukkelijke bevel koers te zetten naar Engeland. Richard 4 jan 2012 13:17 (CET)
Prins van Oranje
[brontekst bewerken]Wet iemand wanneer de titel Prins van Oranje van Willem V is overgegaan naar de latere Willem I? Bladerend door de diverse wiki's kom ik de jaren 1795, 1799 en 1806 tegen. 1795 lijkt mij in ieder geval onjuist. Michiel (overleg) 24 feb 2013 21:40 (CET)
Onderstaande twee zinnen uit inleiding verwijderd
[brontekst bewerken]Misschien komt onderstaande nog van pas bij een paragraaf: Oordeel
- Van Willem V wordt gezegd dat hij een goed geheugen had, filosofisch en goed van aard was, echter ook besluiteloos, legalistisch en detaillistisch. Hij was een stevige drinker, liep mank en miste waarschijnlijk twee voortanden, nadat hij in zijn jeugd van zijn paard was gevallen.
- Een paragraaf Oordeel lijkt me ouderwets en typisch Nederlands. Je moet de feiten voor zichzelf laten spreken. Het is paternalisme!Taks (overleg) 5 jul 2016 09:51 (CEST)
- Ouderwets Nederlands? Het positivisme dat je modern acht is juist al behoorlijk oud, zie Leopold von Ranke die wilde bloss zeigen wie es eigentlich gewesen. Moderner is mentaliteitsgeschiedenis waarin duiding een plaats krijgt. BoH (overleg) 5 jul 2016 10:28 (CEST)
- Dat lijkt me ook al ouderwets, uit de jaren zeventig. Is er nog een modernere visie beschikbaar?Taks (overleg) 5 jul 2016 11:05 (CEST)
- Er zijn veel verschillende visies en specialisaties. In hoeverre er sprake mag zijn van duiding en wat dat inhoudt zal altijd een strijd blijven. Waar het mij om gaat, is echter dat duiding niet ouderwetser is dan slechts de feiten volgen. BoH (overleg) 5 jul 2016 11:38 (CEST)
- Wat ik heb gevonden is post-koloniale, of redelijke geschiedschrijving, maar ook "caring history", dat zich bezighoudt met traumas in de geschiedenis.[1] Het punt is dat het hier, op Wikipedia, om een encyclopedie gaat; het ventileren van visies op een historisch persoon of gebeurtenis moet beperkt blijven en indien van belang dan moet duidelijk worden aangegeven van wie ze afkomstig zijn.Taks (overleg) 5 jul 2016 11:54 (CEST)
- Uit het gegeven dat Wikipedia een encyclopedie is, volgt niet dat visies beperkt moeten worden. Ze moeten echter inderdaad wel onderbouwd worden en relevant zijn. BoH (overleg) 5 jul 2016 12:11 (CEST)
- Ouderwets Nederlands? Het positivisme dat je modern acht is juist al behoorlijk oud, zie Leopold von Ranke die wilde bloss zeigen wie es eigentlich gewesen. Moderner is mentaliteitsgeschiedenis waarin duiding een plaats krijgt. BoH (overleg) 5 jul 2016 10:28 (CEST)
Wappensmokkel
[brontekst bewerken]Het lijkt me dat wapens ook toen niet altijd legaal verhandeld werden. De mogelijkheid bestaat dat sommige handelaren geinteresseerd waren in smokkel van hun handelswaar. Niettemin laat ik het bij deze correctie. Taks (overleg) 5 jul 2016 09:51 (CEST)
Externe links aangepast
[brontekst bewerken]Hallo medebewerkers,
Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Willem V van Oranje-Nassau. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:
- Archief https://web.archive.org/web/20101030031605/http://www.museumboerhaave.nl/AAcollection/nederlands/M09V03_V09933.html toegevoegd aan http://www.museumboerhaave.nl/AAcollection/nederlands/M09V03_V09933.html
- Archief https://web.archive.org/web/20070929231351/http://www.oranje-nassau.org/on.asp?rubriek=Nieuwsbrief&ID=43 toegevoegd aan http://www.oranje-nassau.org/on.asp?rubriek=Nieuwsbrief&ID=43
Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.
Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 okt 2017 15:39 (CEST)
Externe links aangepast
[brontekst bewerken]Hallo medebewerkers,
Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Willem V van Oranje-Nassau. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:
- Archief https://web.archive.org/web/20100313060111/http://www.montesquieu-instituut.nl/9353000/1/j9vvhfxcd6p0lcl/vgzu1air5dy5 toegevoegd aan http://www.montesquieu-instituut.nl/9353000/1/j9vvhfxcd6p0lcl/vgzu1air5dy5
Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.
Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 13 jun 2019 21:27 (CEST)