Overleg:Windpark Neer

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Tekst onder het kopje 'Suggesties' gekopieerd van Overleg gebruiker:Abortthieu/Kladblok, deze versie — bertux 27 dec 2019 17:06 (CET)[reageer]

Suggesties[brontekst bewerken]

In mijn ogen kan het artikel in de huidige vorm naar de hoofdnaamruimte. Het ziet er zeer verzorgd uit en is gewetensvol gemaakt. Een paar suggesties voor verdere verbetering:

  • De zin "In de berichten staat..." kan duidelijker. Welke berichten?
  • Als de rol van coöperatie Zuidenwind expliciet genoemd wordt, is meteen de achtergrond van de bijnaam Coöperwiek duidelijk. Misschien is de ondersteunende rol van Meerwind en De Windvogel ook het vermelden waard. Zie ook deze zoekopdracht bij Google. Ook het begrip burgerwindmolen mag misschien genoemd worden.
  • Ik zie, dat er meerdere gemeenten betrokken waren bij het kiezen van locaties voor windenergie. Ik lees graag iets over het grotere verband waarin zo'n park past.
  • Hier is een document dat de koepelorganisatie REScoop-Limburg noemt. Ook wordt een adres genoemd: aan de Boerderijweg in Neer.
    • Onderaan p. 6 en op p. 7 lees ik ook, dat er nauwelijks weerstand vanuit de bevolking was, met wat uitleg hoe dat kwam. Let wel: dit gaat over de vijfde molen, niet over de eerste vier. Ik kan jammer genoeg niet kopiëren vanuit dit bestand. Het is een bijzonder boeiend document voor wie in de sociale inbedding geïnteresseerd is. Wat een wereld van verschil met de ellende die windmolenparken in Drenthe meemaken.
  • De ligging mag iets verduidelijkt worden. Het heet Windpark Neer, maar de coördinaten geven een plek tussen Heibloem en Egchel aan. Toen de plannen gemaakt werden, lag het park misschien in de toenmalige gemeente Roggel en Neer?
  • Volgens de gemeente Leudal is er een aanvraag ingediend voor uitbreiding van het park in westelijke richting, waarbij de uitbreiding aangeduid wordt als Windpark Heibloem. De ligging: bij de buurtschap Witdonk, die valt onder Meyel in de gemeente Peel en Maas. Technisch, organisatorisch en visueel vormen de twee echter één geheel dat dan in twee gemeenten komt te liggen.
    • Tussen de regels door lezend is duidelijk dat de gemeente enthousiast is over het plan. De omgevingsvergunning is in juli 2018 verleend. Het gemeentedocument verduidelijkt veel over de planningsaspecten bij windturbines.
    • Tip: de foto's en tekst vallen bij dergelijke vergunningen vaak in het publieke domein en zouden dan overgenomen kunnen worden in het artikel. Navraag kan in ons Auteursrechtencafé of bij de gemeente Leudal.
  • Ik vond hier een document dat over een nabij en 'bevriend' windpark lijkt te gaan: Windpark De Kookepan. Ook hier ben ik nieuwsgierig naar het grotere verband.

Publiceer alvast je artikel, het is goed. Met de suggesties kan iemand later wel aan de slag. Dank voor het zorgvuldig gemaakte artikel! — bertux 24 jul 2019 20:51 (CEST)[reageer]

Beste Bertux, hartelijk dank voor de vele suggesties en het helpen van dit artikel! Ik waardeer het zeer. Interessante informatie trouwens. Ik denk dat ik voorlopig even een bewerkpauze hou, maar dit zal zeer goed van pas komen in de toekomst. Ik ben het me je eens dat het interessant is over de weinige weerstand: komt de weinige weerstand doordat de belangen dan voor iedereen betrokken op een rij komen te liggen?
Ook een windpark toekomstig windpark vlakbij Windpark Neer is Windpark Egchelse Heide. Het komt aan de Haambergweg, aan de overkant van de Snepheiderbeek ten opzichte van Windpark Neer.[1][2]. Hier is wel wat kritiek over.[3]
Als al deze windparken worden gebouwd, dan word het gebied rond Windpark Neer een soort centrum voor windenergie, gezien dat in Windpark Neer vijf van de acht windmolens in heel Limburg staat(volgens windstats). Hier PDF van geplande windmolenparken in limburg.
Nog een artikel wat ik heb gevonden gaat over hoe je het beste windturbines kan plaatsen ter verijkking van het landschap. Vooral in "korte lijnen" plaatsen schijnt mooi te zijn. Hierin komt Windpark Neer ook aan bod. Abortthieu (overleg) 26 jul 2019 16:27 (CEST)[reageer]

Ja, de geringe weerstand wordt in het document waar ik die info vandaan haalde expliciet toegeschreven aan de werkwijze van de coöperatie, met toelichting over wat ze allemaal gedaan hebben. Dat zegt niet alles, maar ook de gemeente bevestigt dat in de aanvraag voor Windpark Heibloem. Toch kan er ook een veel simpelere reden zijn: er stonden al vijf molens en als de omgeving daar geen last en wel opbrengst van heeft, dan zullen ze over zeven stuks ook niet moeilijk gaan doen, lijkt mij. Maar dat soort eigen conclusies mag ik op Wikipedia niet in de artikelen zetten.
Zou je akkoord zijn om het kladblok nu al om te zetten in een echt artikel? Het is een mooi tekstje geworden! — bertux 26 jul 2019 17:31 (CEST)[reageer]
Ah ja, goed punt, helemaal niet aan gedacht! Jazeker, hier is het artikel: Windpark Neer Abortthieu (overleg) 26 jul 2019 19:17 (CEST)[reageer]