Overleg:Zuid-Holland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hellevoetsluis[bewerken]

Ik zie dat Hellevoetsluis onlangs is toegevoegd als stad met een historisch centrum. Zonder de kwaliteiten van Hellevoetsluis te willen veronachtzamen, zou ik die naam toch willen verwijderen. Omdat we anders ook Gorinchem, Brielle, Schiedam en nog een heel aantal kleinere stadjes zouden moeten toevoegen. Het lijkt me niet de bedoeling als een algemeen inleidend stuk zo uitputtend is. Fransvannes 10:43 11 mrt 2003 (CET)

Overigens is Hellevoetsluis geen stad, maar een vesting. Heeft nooit stadsrechten gekregen. Zie Lijst van Nederlandse steden met stadsrechten.

Eilanden[bewerken]

Aangegeven is dat Tiengemeten het enige eiland van Zuid-Holland is. In hoeverre zijn de Hoekse Waard en Goeree-Overflakkee dan geen eilanden? Bob1971 16:00 3 dec 2004. Ik zie dat de tekst is aangepast. Is me duidelijker... Bob1971 8 jun 2006 13:25 (CEST)

Het provinciekaartje is overigens nog niet aangepast, zie ik nu... - Art Unbound 6 sep 2008 17:32 (CEST)

Verwijderingsnominatie Afbeelding:Kinderdijk klein.jpg[bewerken]

Eén of meerdere afbeeldingen die gebruikt worden op deze pagina of overlegpagina, zijn genomineerd voor verwijdering. Het gaat om Afbeelding:Kinderdijk klein.jpg, zie Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20090817. --E85Bot 18 aug 2009 03:09 (CEST)

Randstad[bewerken]

Dat de randstad via Alphen a/d Rijn en Gouda terugbuigt naar Rotterdam vind ik nogal vaag. Ik vind dat deze steden niet tot de randstad behoren, bovendien stopt de randstad niet in Zuid-Holland 193.67.126.39 7 sep 2009 16:41 (CEST)Ikke

politiek opsplitsen naar subartikel[bewerken]

Ik heb net het stukje onder politiek iets uitgebreid. Wel denk ik dat het stuk wat groot wordt. Daarom zou ik willen voorstellen om het stuk met de tabel en het lijstje met gedeputeerde staten over te zetten naar een subartikel politiek in Zuid-Holland. Daar kan ook een tabel die ik heb gemaakt van het stemgedrag van inwoners van ZH bij de Tweede Kamerverkiezing van 2010. Druifkes 4 nov 2010 20:59 (CET)

windroos met aangrenzende provincies[bewerken]

Ik heb de windroos met aangrenzende provincies weggehaald, omdat al bovenin werd uitgelegd in welke richting de aangrenzende provincies liggen. Ook is het op de kaart mijn inziens veel beter te zien dan met een windroos. Druifkes (overleg) 17 apr 2011 21:55 (CEST)

Wat is dat nou voor kul, had het dan samen gezet.--Bjelka (overleg) 17 apr 2011 23:28 (CEST)
Eens met Druifkes, die windroos voegt niets toe. Ik zie dat ook bij Groningen discussie is ontstaan. Hanhil (overleg) 18 apr 2011 06:01 (CEST)

Lucent Danstheater zal in 2013 gesloopt?[bewerken]

Ik lees Het gebouwencomplex dat gedeeld wordt met het Lucent Danstheater zal in 2013 gesloopt worden – is dat inmiddels gebeurd? Het is nu 2015. Wellicht kan iemand het even bijwerken. Alvast dank! –Frank Geerlings (overleg) 1 mei 2015 19:51 (CEST)

Nee, het staat er nog steeds. Ik heb het weggehaald. Sikjes (overleg) 1 mei 2015 19:54 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Zuid-Holland. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 14 sep 2017 06:38 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 8 externe link(s) gewijzigd op Zuid-Holland. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 6 okt 2017 12:12 (CEST)

scheiding tussen Noord Holland en Zuid Holland[bewerken]

De vroegste mij bekende scheiding tussen Noord- en Zuid Holland wordt gemaakt in de Acta der Particuliere Synoden van Zuid-Holland van 1621. Ik ben ervan overtuigd dat het weinig moeite zal kosten een vroeger voorbeeld te vinden. Ik vermoed dat deze scheiding tot stand is gekomen ten gevolge van het afzweren van Filips II, die ook de laatste door de Noordelijke Nederlanden erkende graaf van Holland was. Maar het kan best dat de graven van Holland al veel langer Noord Holland en Zuid Holland als gescheiden gebieden zagen, of juist dat deze grens "ergens" tussen 1588 en 1621 getrokken is. Wie het weet, mag het niet alleen zeggen, mag het ook (alsjeblieft) in dit lemma verwerken. Nu is het in het lemma zeer vaag waar we het over Holland hebben en waar over een feitelijk afgegrensd Zuid Holland. Maggy (overleg) 23 dec 2017 12:54 (CET)

hi Maggy, ik vermoed dat de scheiding die je beschrijft in 1621 niet heel officieel was, aangezien de provincie in de tijd van de Republiek als 1 werd gezien. De echte scheiding geschiedde jaren laten. In het hoofdstuk Moderne Tijd wordt het verder uitgelegd: Hoewel al vanaf 1814 de provincie Holland twee Commissarissen van de Koning had, een voor het noorden en een voor het zuiden, werd de provincie in 1840 opgesplitst in een provincie Noord-Holland en Zuid-Holland. Dit werd gedaan, omdat de provincie Holland: bij vergelijking met alle andere te groot was in uitgestrektheid, bevolking, rijkdom en opbrengst. In de loop der jaren werden de Zuid-Hollandse steden Oudewater (1970), Woerden (1989) en Vianen (2002) bij de provincie Utrecht gevoegd. groet Druifkes (overleg) 23 dec 2017 16:13 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Zuid-Holland. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 2 nov 2018 16:05 (CET)