Overleg:Zuidoost-Azië

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

ik vind dat de godsdiensten er ook bij moeten staan!

doei!– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 81.70.139.66 (overleg · bijdragen) 23 sep 2010 18:44

Definitie 'werelddeel' en Hainan[brontekst bewerken]

De eerste keer dat ik een verdachte rode gebruikersnaam zaken zie verwijderen draai ik dat terug, excuses als ik in dit geval daarin iets te snel was. Uiteraard heb ik een betere bron gebruikt dan de Bosatlas, met alle respect. Ik ging uit van informatie zoals te vinden in Osborne (2004), Southeast Asia, An Introductory History. Ik heb echter de moeite genomen het nog eens op te zoeken en zie wel degelijk grond tot twijfel. Daarom zal ik het niet weer terugdraaien, tot er meer informatie boven komt.

W.b. de stelling dat Zuidoost-Azië een werelddeel is, daarvan ben ik niet zeker. Het is zeker een "deel van de wereld", maar wellicht is er een soort officiële definitie van het woord werelddeel - hoewel het onderdeel het geheel niet uit lijkt te sluiten gezien het bestaan van werelddeel 'Eurazië' naast werelddeel 'Azië'. Osborne gebruikt de term 'region', dus 'regio' lijkt me eveneens verdedigbaar.

W.b. Hainan baseerde ik me op de kaartjes voorin Osborne, waarop Hainan nadrukkelijk tot Zuidoost-Azië gerekend lijkt te worden. Het boek doorbladerend kan ik verder echter weinig zaken die aan het eiland refereren vinden, waardoor ik aan het twijfelen sla. Hoewel Hainan onder de Chinese Volksrepubliek valt zegt dit weinig; uiteindelijk is Vietnam ook lange tijd vazalstaat van China geweest.

Vr. groet, Woudloper overleg 5 feb 2013 11:00 (CET)[reageer]

Ik heb op school altijd geleerd dat er zeven werelddelen zijn. Dit komt ook overeen met hetgeen door ons eigen artikel werelddeel wordt beweerd. Het wel of niet tot behoren van het Chinese eiland tot Zuidoost-Azië vond ik (ongeacht of het waar is of niet) te gedetailleerde informatie voor dit relatief korte artikel. Ik kon dus prima leven met de wijziging van Gebruiker:Roodvuur en had hem daarom ook al had gemarkeerd als controleerd. Magalhães (overleg) 5 feb 2013 11:53 (CET)[reageer]
Hainan is relatief groot, qua oppervlak niet eens zoveel kleiner dan bv. Taiwan en ik vermoed dat er wel een paar miljoen mensen wonen. Dit artikel (Zuidoost-Azië) moet inderdaad een stuk langer worden. Eigenlijk is er nu alleen een inleiding. Ik kan met behulp van Osborne en nog een encyclopedie van Zuidoost-Azië wel e.e.a. toevoegen, maar heel evenwichtig zal het niet kunnen worden. Daarom wacht ik daar liever mee.
Er zijn dacht ik zeven continenten, maar van werelddelen weet ik het niet. Ik heb het artikel werelddeel al eens bekeken en zag dat er geen bronnen gebruikt zijn, dus wat ervan waar is, is gissen. Ik zou dat artikel graag van bronvermelding voorzien en eventueel verbeteren maar ik heb geen aardrijkskundige school- of handboeken ter beschikking. Woudloper overleg 5 feb 2013 14:08 (CET)[reageer]

Ik heb wel beschikking over een aardrijkskundig schoolboek, en daar worden de volgende negen landen verstaan onder de regio Zuidoost-Azië: Indonesië, Maleisië, Thailand, Cambodja, Laos, Vietnam, Singapore, Oost-Timor en Brunei. De kaart naast dit artikel en verschillende kaarten in de Grote Bosatlas (53e druk) ondersteunen dit. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Roodvuur (overleg · bijdragen)

Beste Roodvuur,
Misschien kun je me hierin verder van dienst zijn. Voorlopig ben ik nieuwsgierig naar 3 dingen:
  • Kun je een volledige literatuurverwijzing naar je schoolboek geven (op Wikipedia doen we meestal: auteur, jaartal, volledige titel, eventuele serienaam, drukker, druk, ISBN)?
  • Kun je een citaat geven van hoe het boek "Zuidoost-Azië" beschrijft? Ik bedoel letterlijk de zin of zinnen waarin het gebied gedefinieerd wordt.
  • Kun je in de inhoud het begrip "werelddeel" opzoeken en hier melden hoe dat precies beschreven wordt? Ik zeg niet dat de inhoud van een enkel schoolboek ons zekerheid verschaft. Schoolboeken maken nu eenmaal fouten, maar het geeft wel houvast.
Alvast bedankt voor je hulp. Vr. groet, Woudloper overleg 6 feb 2013 04:34 (CET)[reageer]
PS: de kaart in dit artikel geeft de landen van ASEAN aan, niet Zuidoost-Azië. Oost-Timor is neem ik aan bv. niet ingekleurd. Woudloper overleg 6 feb 2013 04:35 (CET)[reageer]