Overleg Wikipedia:Persbericht 2011 - tienjarig bestaan Wikipedia

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 13 jaar geleden door Effeietsanders in het onderwerp Versie op basis van WMF-persbericht

Er is ook een Engelstalig persbericht (onder embargo) van de WIkimedia Foundation. Ik zal hier de komende dagen proberen een Nederlandstalige versie op te baseren. Wikimedia Nederland heeft een flink uitgebreide perslijst die we kunnen gebruiken om het uiteindelijk te versturen. Ik zal een manier zoeken om meer mensen te betrekken zonder het WMF-embargo te verbreken. Effeietsanders 9 jan 2011 21:06 (CET)Reageren

kort persbericht[brontekst bewerken]

Ik vind de tekst van het korte persbericht nog niet echt briljant. Ik weet niet of het de bedoeling is dat "men" hieraan sleutelt, vandaar dat ik het maar op de OP doe:

Origineel: --Kort persbericht-- Wikipedia werd opgericht op 15 januari 2001; de eerste bewerking gebeurde op 16 januari. Wikipedia bestond toen enkel in het Engels, twee maanden later volgden het Duits en het Catalaans. De Nederlandse Wikipedia ontstond op 19 juni. Het duurde wel nog twee maanden voor het eerste artikel werd toegevoegd.

De geschiedenis van de eerste dagen is verloren gegaan, maar het oudste bestaande artikel op de Nederlandstalige gaat waarschijnlijk over Ollekebolleke, een dichtvorm. Dat artikel zag er toen zo uit: versie van 28 augustus 2001

De eerste jaren was Wikipedia nog niet gekend op internet en schreef een kleine, hechte groep de artikelen. Twee jaar na de start werd het 10.000-ste artikel bereikt. Nog eens drie jaar later, midden 2005, waren er 75.000 artikelen. Dit is vergelijkbaar met het aantal lemma's in de laatste Winkler Prins. In 2005 vergeleek het wetenschappelijk tijdschrift Nature een aantal artikels tussen de Engelse Wikipedia en de gezaghebbende encyclopedie Brittanica. Daaruit bleek dat de encyclopedie niet moest onderdoen voor de betalende encyclopedie. Dit zorgde voor veel media-aandacht en voor een sterke groei in het aantal medewerkers en het aantal artikelen.


Mijn voorstel: --Kort persbericht-- De medewerkers van Wikipedia zijn verheugd met het tienjarig bestaan vandaag van de online encyclopedie "Wikipedia". Wikipedia werd opgericht op 15 januari 2001; de eerste bewerking gebeurde op 16 januari van dat jaar. Wikipedia bestond in 2001 enkel in het Engels, twee maanden later volgden de Duitse en het Catalaanse versies. De Nederlandstalige Wikipedia ontstond op 19 juni. Het duurde echter nog twee maanden voor het eerste artikel werd toegevoegd.

De geschiedenis van de eerste dagen van de Nederlandse Wikipedia is verloren gegaan, maar het oudste bestaande artikel gaat hoogstwaarschijnlijk over Ollekebolleke; een dichtvorm. Dat artikel zag er toen zo uit: versie van 28 augustus 2001

De eerste jaren was Wikipedia nog niet erg bekend op internet en schreef een kleine, hechte groep bijdragers de artikelen. Twee jaar na de start werd het 10.000-ste artikel bereikt. Nog eens drie jaar later, midden 2005, waren er 75.000 artikelen. Dit is vergelijkbaar met het aantal lemma's in de laatste Winkler Prins. In 2005 vergeleek het wetenschappelijk tijdschrift Nature een aantal artikelen tussen de Engelse Wikipedia en de gezaghebbende encyclopedie Brittanica. Daaruit bleek dat de encyclopedie niet moest onderdoen voor de betalende encyclopedie. Dit zorgde voor veel media-aandacht en voor een sterke groei in het aantal medewerkers en het aantal artikelen. Momenteel bestaat de Nederlandse Wikipedia uit 2.158.023 artikelen, het aantal medewerkers aan de Nederlandse Wikipedia is inmiddels gegroeid tot ...... personen.

vr groet Saschaporsche (overleg) 9 jan 2011 22:37 (CET)Reageren
Saschaporsche, je mag er zeker dingen aan veranderen! Dit gaat om een eerste opzet.... MADe (overleg) 9 jan 2011 23:00 (CET)Reageren
Ok, ik heb mijn tekst geplaatst op de projectpagina vr groet Saschaporsche (overleg) 9 jan 2011 23:06 (CET)Reageren

Versie op basis van WMF-persbericht[brontekst bewerken]

Op basis van het persbericht van de WMF heb ik het volgende geschreven. Kijk maar welke hier wordt overgenomen. Het lijkt me wel handig om tot één versie te komen in verband met het praktische versturen. Effeietsanders 10 jan 2011 14:24 (CET)Reageren

Wikipedia viert tienjarig bestaan[brontekst bewerken]

Amsterdam-Brussel, 15 januari 2011 -- Vandaag is het tien jaar geleden dat vrijwilligers probeerden met een website die iedereen kon bewerken een encyclopedie te schrijven. Aanvankelijk alleen in het Engels, maar binnen enkele maanden volgden andere talen waaronder het Nederlands op 19 juni. Wikipedia was geboren.

Waren de resultaten eerst nog mager (het artikel over "politiek" bevatte slechts de tekst "wat is politiek"), de website groeide snel en binnen een maand waren er meer dan duizend artikelen verschenen. De vijf eropvolgende jaren werden meer en meer taaledities gelanceerd en werd Wikipedia groter en diepgaander dan de traditionele referentiewerken. Eind 2005 stelden onderzoekers van Nature al vast dat Wikipedia bijna net zo correct was als de gerenommeerde Encyclopedia Britannica - en vaak veel uitgebreider.

De sleutel tot het succes? Iedereen kan de artikelen bewerken, en gezamenlijk komen de vrijwilligers tot steeds betere versies. De krant De Morgen vergeleek het toen als volgt:

Beeld u een Winkler Prins, een Larousse of een ander gezaghebbend naslagwerk in waarbij een bezoeker gewoon een van de boeken bij u thuis uit de kast kan sleuren, een pen erbij kan nemen, en er naar believen eigen annotaties kan kan toevoegen of bestaande passages eruit kan schrappen. Dat klinkt misschien belachelijk, maar het is precies het concept dat achter de online-encyclopedie Wikipedia schuilt.

De Morgen, december 2005

Anno 2011 is Wikipedia één de vijf meest bezochte websites ter wereld: de site wordt iedere maand door meer dan 400 miljoen mensen wereldwijd geraadpleegd. De website biedt directe toegang tot kwalitatieve en diepgaande informatie, gratis en zonder advertenties. In het afgelopen decennium heeft een grote en unieke vrijwilligersgemeenschap samengewerkt bij het schrijven van de meer dan 17 miljoen artikelen in 270 talen. De Nederlandstalige Wikipedia kent intussen al meer dan 650.000 artikelen. Dankzij die inspanning krijgen steeds meer mensen over de hele wereld toegang tot vrije kennis.

Vandaag, 15 januari, komt de Wikipediagemeenschap samen op meer dan 300 plaatsen wereldwijd. Van een conferentie in New York tot de lancering van een schoolproject in Nairobi, overal wordt het tienjarig bestaan van de populaire encyclopedie gevierd. In Nederland gebeurt dit in samenwerking met Beeld en Geluid en het Amsterdams Historisch Museum met een workshop voor culturele instellingen, een hackathon en een grote bijeenkomst op 15 januari in het AHM. In Vlaanderen komen vrijwilligers in Gent bijeen voor een aantal presentaties en een afsluitende drink.